Σε κανένα προαύλιο σχολείου να μην μπουν κοντέινερ για το στοίβαγμα της προσχολικής αγωγής

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: Για εμάς, η τοποθέτηση κοντέινερ στα προαύλια σχολείων για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής είναι κόκκινη γραμμή. Καλούμε τους γονείς, τους  εκπαιδευτικούς, τις γειτονιές να αντιδράσουν και δυναμικά αν χρειαστεί. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 10 Μάη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός  σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα: 

«Σήμερα, τα σχολεία άνοιξαν με λιγότερο προσωπικό καθαριότητας από αυτό που  είχαν όταν είχαν κλείσει. Αυτό είναι αποτέλεσμα και ευθυνών συνολικά της διοίκησης  του Δήμου και του αρμόδιου αντιδημάρχου, παρά τις διαβεβαιώσεις τους και παρά το  γεγονός ότι εντονότατα είχαμε αναδείξει αυτό το πρόβλημα από την αρχή της χρονιάς. 

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 του μήνα, όμως  είναι σοβαρό θέμα τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς με τα παιδιά τους όταν ήδη  έχει φαγωθεί και η άδεια τους. Συμβαίνει το πρωτάκουστο γεγονός ότι σε αυτή τη  χώρα στις 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός, όμως τα Πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να  είναι κλειστά έως το Σεπτέμβρη και βλέπουμε… Τα σπίτια είχαν μετατραπεί σε  εκπαιδευτήρια με την τηλεκπαίδευση, γίνονται τώρα διαγνωστικά κέντρα με τα  ατομικά self test. 

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει αντίδραση και  από τους εκπαιδευτικούς και από τους γονείς. Σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις και  από τους φοιτητές που δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν στις Σχολές τους την  αστυνομία, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά να μη βλέπουν τα αμφιθέατρα  και τα εργαστήρια τους. 

Για εμάς, η τοποθέτηση κοντέινερ στα προαύλια σχολείων για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής είναι κόκκινη γραμμή. Καλούμε τους γονείς, τους  εκπαιδευτικούς, τις γειτονιές να αντιδράσουν και δυναμικά αν χρειαστεί. 

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να περιορίζει τον ελεύθερο χώρο στο διάλειμμα των  μαθητών, αλλά και ελεύθερους χώρους που υπάρχουν για συνοικίες ασφυκτικά 

κλεισμένες στο τσιμέντο, μιας και τα τρία συγκροτήματα που θα βάλετε κοντέινερ στις  σχολικές αυλές είναι στο 6ο διαμέρισμα. 

Αφού απέκλεισε άλλες λύσεις, και μάλιστα κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, η δημοτική  Αρχή ζητά από τους γονείς στους εκπαιδευτικούς να φέρουν προτάσεις για το που θα  μπουν τα κοντέινερ. Όλα αυτά είναι ευθύνη της δημοτικής Αρχής. 

Την προηγούμενη Τετάρτη συναντηθήκαμε με αρκετούς γονείς από τους συλλόγους  γονέων του 8ου Γυμνασίου, του 8ου Λυκείου, τους διευθυντές και των δύο σχολείων  καθώς και την Πρόεδρο των αποφοίτων αυτού του ιστορικού Γυμνασίου της Αθήνας. Η  πρόθεση τους είναι να επιμείνουν, και να προσφύγουν ακόμα και δικαστικά. 

Όταν κατατεθεί η προσφυγή του Συλλόγου Αποφοίτων στο Δημοτικό Συμβούλιο για να  εξαιρεθεί αυτό το συγκρότημα, εμείς θα ζητήσουμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.  Τώρα δέχονται πολλά φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και από δημοτικούς συμβούλους  της δημοτικής Αρχής. Όμως, ο καθένας θα πρέπει να πάρει την ευθύνη του, γιατί  Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να μην εφαρμοστεί αυτό το  μέτρο στους αύλειους χώρους των σχολείων. 

Είναι απαράδεκτη η απόφαση του ΟΠΑΝΔΑ που ζητά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Άνω Αμπελοκήπων να παραδώσει τη χρήση της αίθουσας του ΚΑΠΑΨ. Ο Σύλλογος  χρησιμοποιεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χώρο του ΚΑΠΑΨ που με  αγώνες του συγκεκριμένου συλλόγου και των κατοίκων, τα προηγούμενα χρόνια  έγιναν έργα για να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος. Είναι απαράδεκτη αυτή  απόφαση, αυτή η διαταγή, το “εντέλλεσθαι” του ΟΠΑΝΔΑ, με ενέργειες και της  Προέδρου του Διαμερίσματος, όπως καταγγέλλουν. 

Σε αυτές τις συνθήκες, μία συλλογικότητα ζωντανή όπως είναι ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων προσφέρει πολύμορφη δράση και παρέμβαση και  ενισχύει τη συλλογική διεκδικητική στάση των κατοίκων σε αυτήν την περιοχή. Πιστεύουμε ότι είναι στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει  ώστε να συνεχίσει ο σύλλογος των Άνω Αμπελοκήπων να χρησιμοποιεί τη  συγκεκριμένη αίθουσα που του έχει παραχωρηθεί. 

Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να παγώσει ένα απαράδεκτο Σχέδιο το οποίο θα έβαζε  ένα ακόμα λιθαράκι στην μετατροπή του ΚΕΘΕΑ σε έναν οργανισμό που θα  λειτουργεί σε πλαίσια στα οποία τα στεγνά προγράμματα και τα απαραίτητα  προγράμματα street work μπαίνουν μαζί με τα υποκατάστατα στην ομπρέλα της  διαχείρισης για τη μείωση της βλάβης. 

Θεωρούμε κομβικό να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γιατί με αυτή  ξεκίνησε το ξήλωμα του ΚΕΘΕΑ, το οποίο από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί. Όμως, και 

η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ θα πρέπει να πιεστεί, να κάνει πίσω. Θα πρέπει να  ακολουθήσει μία πολιτική ανάπτυξης των στεγνών προγραμμάτων, με πρόσληψη  προσωπικού, χρηματοδότηση καινούργιων προγραμμάτων, τα οποία σήμερα  κυριολεκτικά λείπουν, σε καιρούς που η εξάπλωση μεγαλώνει όπως αποδεικνύουν τα  στοιχεία στην περίοδο της κρίσης. » 

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής  Συσπείρωσης, επισήμανε το εξής θέμα: 

« Από τις 6 Απριλίου έχει σταλεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έγγραφο  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Ρόζα Ιμβριώτη”, μαζί με  υπογραφές 55 κατοίκων που θέτουν ζήτημα να μπει στην ημερήσια διάταξη του  Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της στέγασης των ειδικών σχολείων της περιοχής του  Παγκρατίου, δηλαδή 1ο & 2ο Ειδικό Δημοτικό και 1ο & 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, που  στεγάζονται μέσα και δίπλα στην ΕΛΕΠΑΠ. 

Δεν έχει μπει ούτε στη σημερινή ημερήσια διάταξη. Θέλουμε να μάθουμε γιατί και  πότε η δημοτική Αρχή έχει σκοπό να φέρει το θέμα. Είναι ένα θέμα για το οποίο  θέλουμε και εμείς να τοποθετηθούμε και να ακούσουμε βέβαια και τη γνώμη του  Συλλόγου των εκπαιδευτικών και τη θέση της διοίκησης. Είναι ζητήματα που αφορούν  την Ειδική Εκπαίδευση, τα οποία έχουμε θέσει επανειλημμένα. Είναι πολύ σοβαρά τα  προβλήματα, τα οποία χρονίζουν και πρέπει να δοθούν λύσεις. »

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: