Η Πετρούπολη αποκτά ιδιόκτητο Δημαρχείο

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Πετρούπολης σε υπάρχον ιδιόκτητο οικόπεδο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο Δήμος Πετρούπολης βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Πρωτευούσης, η οποία περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αθήνας και οριοθετείται από τα βουνά της Πάρνηθας, του Υμηττού, της Πεντέλης και του Αιγάλεω -Ποικίλου (Λεκανοπέδιο της Αθήνας).

Η Πετρούπολη είναι κτισμένη στις παρυφές του Ποικίλου. Οι βασικές οδοί (25ης Μαρτίου, Ανατολικής Ρωμυλίας και Περικλεούς) συνδέουν την πόλη με το Ίλιον και το Περιστέρι. Η Πετρούπολη διαχωρίζεται οικιστικά σε 4 συνοικίες και δέκα γειτονιές.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός ήταν 58.979. Σήμερα, με τα στοιχεία από τη ΔΕΗ υπολογίζεται ότι ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου αγγίζει τους 80 χιλιάδες κατοίκους.

Η πόλη στο μεγαλύτερο της μέρος, έχει καλή ρυμοτομία και πρασιές πλάτους τεσσάρων μέτρων. Χωρίς πρασιές και με μικρότερα πλάτη δρόμων είναι τα τμήματα που πριν ανήκαν διοικητικά στο Δήμο Ιλίου και εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης με τα από 31.10.1966, 01.08.1970 διατάγματα.

Οι εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, υπολείπονται. Η εξεύρεση χώρων για χωροθέτηση κοινωφελών χρήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, δεν υπάρχουν.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Η πόλη τις δεκαετίες 1990 και 2000 οικοδομήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την εξαφάνιση κάθε μεγάλου ελεύθερου χώρου από τον ιστό της πόλης, αλλά και την εισροή νέων κατοίκων. Ήταν μάλιστα από τους λίγους αστικούς Δήμους της χώρας που παρουσίασε πληθυσμιακή αύξηση κατά την απογραφή του 2011.

Ο Δήμος Πετρούπολης στερείται ιδιόκτητων χώρων για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του, όπως αυτή του Δημαρχείου.

Ο Δήμος σήμερα, νοικιάζει για τις ανάγκες στέγασης των Υπηρεσιών του πέντε διαφορετικά κτίρια.

Δαπανά συνολικά το ποσό των 120.000 € σε μισθώματα κάθε χρόνο. Τα κτίρια αυτά δεν έχουν κτιστεί με προδιαγραφές δημόσιων κτιρίων. Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η διεκπεραίωση των εγγράφων για τις Υπηρεσίες εκτός κεντρικού κτιρίου απαιτεί διπλάσιο χρόνο αφού το πρωτόκολλο δεν είναι άμεσα προσβάσιμο γι’αυτές. Η διασπορά των Υπηρεσιών σε διαφορετικά κτίρια επιβαρύνει τις εργασίες των Υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί οικονομική αιμορραγία στο Δήμο.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου σε υπάρχον ιδιόκτητο οικόπεδο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ως τέτοιο επιλέχτηκε το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Διγενή Ακρίτα και Βορείου Ηπείρου, το οποίο αποκτήθηκε από το Δήμο το 2011 επί δημαρχίας Θωμά Κοτσαμπά, και έχει συνολικά εμβαδόν 1200,60 τ.μ. Το εν λόγω οικόπεδο είναι τμήμα ενός ευρύτερου χώρου χαρακτηρισμένου ως χώρου πρασίνου, με εμβαδόν 6,9 στρ. που περιλαμβάνει παλαιά ασβεστοκάμινο και καμινάδα.

Η Πετρούπολη αποκτά ιδιόκτητο Δημαρχείο

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Πετρούπολης σε υπάρχον ιδιόκτητο οικόπεδο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Το εμβαδόν που πρέπει να δεσμευτεί για τη χωροθέτηση Δημαρχείου είναι 1.074 τ.μ. και απεικονίζεται στο παραπάνω σχέδιο.

Στη θέση που προτείνεται το νέο Δημαρχείο της πόλης, εκτός από ένα κτίριο γραφείων και ένα σημείο αναφοράς της Δημόσιας ζωής, γειτνιάζει με χώρο πρασίνου 5 στρ., με κυρίαρχα στοιχεία την υψικάμινο και την καμινάδα, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας του Δήμου Πετρούπολης.

Το πρώην νταμάρι που πλέον φιλοξενείτο θέατρο Πέτρας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την προτεινόμενη θέση του Δημαρχείου, προσδίδοντας στην επιλεγμένη θέση την εμβληματικότητα που αρμόζει σε ένα Δημαρχείο.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Ο χώρος προσεγγίζεται μέσω της 25ης Μαρτίου, γνωστής περισσότερο ως Λεωφόρος Πετρουπόλεως και της οδού Μελίνας Μερκούρη, που οδηγεί στο Θέατρο Πέτρας και στις διαμορφωμένες για την εξυπηρέτηση του Θεάτρου θέσεις στάθμευσης. Συνεπώς χωρίς να επιβαρυνθεί με πρόσθετη κυκλοφορία η συγκεκριμένη γειτονιά, μπορεί κάποιος να φτάσει στην προτεινόμενη θέση για χώρο Δημαρχείου, μέσω της παραπάνω διαδρομής.

Την ίδια διαδρομή ακολουθούν και τα Αστικά Λεωφορεία της Πετρούπολης και συγκεκριμένα οι γραμμές Α11, Β11,700 και 747.

Η γειτονιά εξυπηρετείται και από Δημοτική συγκοινωνία. Άλλωστε ένα σύγχρονα σχεδιασμένο κτίριο θα προβλέπει και τις ανάλογες θέσεις στάθμευσης. Είναι σαφές ότι από άποψη προσβασιμότητας η θέση για χωροθέτηση Δημαρχείου είναι ιδανική και σαφώς πιο προσπελάσιμη από κάθε σημείο του κέντρου της πόλης, που είναι πιο επιβαρημένο και κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: