Το περιβάλλον και οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό – Κινητοποίηση στις Κουκουναριές για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Να φύγουν οι μπάρες από τις παραλίες Αμπελάκια και Μπανάνα
Να σταματήσει η περιβαλλοντική μόλυνση και να αποκατασταθούν τα κομμένα δέντρα
Να φύγουν οι βόθροι και τα παράνομα κτίσματα
Να ανοίξει η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στις Κουκουναριές
για την παγκόσμια μέρα ημέρα περιβάλλοντος

Κυριακή 7 Ιουνίου 11 π.μ

Στην περιοχή Αμπελάκια (πρώην Ξενία) και στην Μπανάνα της Σκιάθου, δραστηριοποιείται η τουριστική-ξενοδοχειακή επιχείρηση Elivi. Η επιχείρηση αυτή απέκτησε μέσω ΤΑΙΠΕΔ την έκταση στο πρώην Ξενία, ενώ αγόρασε και την διπλανή έκταση στην Μπανάνα (ιδιοκτησία οικ. Γουλανδρή.) Η ιδιοκτησία Γουλανδρή, βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 1979, διέπεται από συγκεκριμένους όρους δόμησης. Προβλέπει και την παραχώρηση μίας έκτασης στο Δήμο Σκιάθου.

Από το 2017 έως και σήμερα, η επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής, καταστρέφει το περιβάλλον, κόβοντας δέντρα σε περιοχή natura, φυτεύοντας ελιές, καίγοντας κορμούς δέντρων, χτίζοντας πλησίον της ακτής τοιχία και κτίσματα (π.χ τουαλέτες, βόθρους που βρέθηκαν στις Κουκουναριές και στην Μπανάνα), καθώς επίσης και αποχετεύσεις με ροή ακατέργαστων λυμάτων προς τη θάλασσα.

Επίσης η πρόσβαση στις παραλίες έχει αποκοπεί με μπάρες, που δεν επιτρέπουν την είσοδο στο κοινό. Η μετάβαση στις εγκαταστάσεις και στις παραλίες γίνεται μόνο με ιδιωτικό όχημα,  που παίρνει τους ενδιαφερόμενους από τις Κουκουναριές. Το προσωπικό του ξενοδοχείου και ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, απαγορεύουν την προσέγγιση με ίδια μέσα.

Ενισχυτικό των καταγγελιών μας, αποτελεί το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, πρόσφατα ψήφισε το παρακάτω ψήφισμα:

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ και χωρίς όρους απελευθέρωση της πρόσβασης στις παραλίες Αμπελάκια και Μπανάνα. Ο Δήμος Σκιάθου με δικά του μέσα να αφαιρέσει κάθε μέσο (μπάρες, φράχτη, κλπ) που κλείνει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση των κομμένων κουκουναριών (είδος Στροφυλλιά), ξεραμένων και μη, από κουκουναριές και όχι ελιές. Να αφαιρεθούν οι ελιές που πήραν τη θέση κομμένων δέντρων και να αντικατασταθούν με κουκουναριές.

Απαιτούμε την σφράγιση και απομάκρυνση βόθρων που υπάρχουν στις παραλίες Μπανάνα, Αμπελάκια και Κουκουναριές καθώς και αγωγού που αδειάζει λύματα στις παραλίες.

Απελευθέρωση και απόδοση στο Δήμο κάθε δημοτικής έκτασης και αποκατάσταση με μέσα του επιχειρηματία κάθε ζημιάς που έχει προκληθεί.

Ζητάμε κάθε παρούσα και μελλοντική επιχείρηση να σεβαστεί το περιβάλλον, τα δάση και την ελεύθερη πρόσβαση ΟΛΩΝ στις παραλίες.

Καταδικάζουμε τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που έδειξαν ανοχή και συνέβαλλαν στη σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση. 

Αντιστεκόμαστε στις επενδύσεις που σκοτώνουν το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους και της ανάπτυξης. Η “πράσινη” και “αειφόρος” ανάπτυξη τους δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την προστασία των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων. Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που ρίχνουν νερό στο μύλο των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, με τα καταστροφικά αποτελέσματα να γίνονται ορατά σε όλη τη χώρα.

Ευθύνες έχει η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας που κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Ευθύνες έχουν και οι Δημοτικές Αρχές, προηγούμενες και τωρινή. Οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έδωσαν το πράσινο φως και ανέχτηκαν την καταστροφή. Κατήγγειλαν μάλιστα κάθε φωνή που αντιδρούσε στην καταστροφή της περιοχής

Η τωρινή Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από τη “νομιμότητα” και σχεδόν ένα χρόνο κάνει σπασμωδικές κινήσεις λόγω της μεγάλης αγανάκτησης αλλά και των καταγγελιών, ενώ οι δράσεις της είναι μόνο για του κοινόχρηστους χώρους, όταν στη γύρω περιοχή η καταστροφή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Δεν λέει κουβέντα για το νομικό πλαίσιο που παραδίδει το περιβάλλον στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματιών.

Πριν λίγες μέρες και με την ευκαιρία του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τις προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε ένα περιβαλλοντοκτόνο νόμο που κάνει ακόμα πιο ευέλικτη την «ανάπτυξη». Δημιουργεί ζώνες μέσα στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «Natura» (πχ Κουκουναριές), κάνει τεράστιες διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για να προχωρήσει τις διαδικασίες “fast track” σε μεγάλες επενδύσεις.

Απαιτούμε:

* Να φύγουν οι μπάρες από τις παραλίες Αμπελάκια και Μπανάνα

* Να σταματήσει η περιβαλλοντική μόλυνση και να αποκατασταθούν τα κομμένα δέντρα με ίδια.

* Να φύγουν οι βόθροι και τα παράνομα κτίσματα

* Να καταργηθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ

* Να ανοίξει η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες – Καμία ιδιωτικοποίηση αιγιαλών και του περιβάλλοντος

Καλούμε φορείς και σωματεία του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκινγκ μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου στο δρόμο μπροστά από την είσοδο των Κουκουναριών στις 11 το πρωί της Κυριακής 7/6/2020 , με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος για να εκφραστεί η αγανάκτηση και να καταδικαστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φορείς του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: