“Τερψηχώρος”: Συγκέντρωση – συζήτηση για τα ΚΑΖΑΝΙΑ, την Ανάπλαση, τις εξελίξεις στο Λιμάνι 

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερψηχώρο, το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Ζώνη) και το Σωματείο εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ). 

Παρασκευή 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Στου Κράκαρη (πύλη Ε1) στις 8 μ.μ. Συγκέντρωση-συζήτηση-ενημέρωση για τα ΚΑΖΑΝΙΑ, την Ανάπλαση, τις εξελίξεις στο Λιμάνι! 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ 

Ο διακηρυγμένος στόχος των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων και κατά συνέπεια και των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, είναι να καταστήσουν το λιμάνι του Πειραιά, διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, με σκοπό την αποκόμιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών. 

Γι’ αυτό και ΟΛΕΣ οι εξελίξεις που αφορούν την περιοχή μας και ευρύτερα το λιμάνι του Πειραιά , εντάσσονται σ’ αυτό το στόχο… 

Αυτές οι εξελίξεις, που τις βαπτίζουν «ανάπτυξη», έχουν δύο όψεις : 

Απ’ τη μια γιγαντώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δημιουργώντας βέβαια και αναπόφευκτους ανταγωνισμούς μεταξύ τους. 

Απ’ την άλλη, για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους στην περιοχή οι εξελίξεις αυτές μας πάνε χρόνια πίσω: 

1) Καταστρέφουν ότι έχει απομείνει απ’ το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Ακόμη παραπέρα δημιουργούν ένα κλοιό ασφυξίας, καρκινογόνων ρύπων, επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων. Κυρίως δημιουργούν τις συνθήκες και τον κίνδυνο για εκδήλωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης(ΒΑΜΕ). 2) Οι εργαζόμενοι χάνουν τα ήδη κουτσουρεμένα εργασιακά τους δικαιώματα, δουλεύοντας σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς μέτρα ασφαλείας και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτε καλό απ’ την «ανάπτυξή» τους. 

Αντίθετα τον τελευταίο καιρό και εν μέσω πανδημίας, έχουν ήδη προχωρήσει σε έργα και αντίστοιχη χρηματοδότησή τους, ενώ φρόντισαν να τους κατοχυρώσουν και νομικά, ψηφίζοντας τον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο και τη Μ.Π.Ε. της Cosco , η OIL ONE έχει ζητήσει τροποποίηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με στόχο την παραπέρα διεύρυνση των δραστηριοτήτων της κ.α. 

Εμείς, καλούμε το λαό να μην μείνει αδρανής σ’ όλη αυτή την επίθεση, που καταστρέφει τις ζωές και την υγεία μας και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας. 

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, πήραμε την πρωτοβουλία και καλούμε τους μαζικούς φορείς και το λαό της ευρύτερης περιοχής να αντιδράσουμε από κοινού σ’ αυτή την επίθεση. 

Με τη μέχρι σήμερα πείρα μας έχουμε δει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά απ’ τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν τον εφησυχασμό και τις αυταπάτες ότι δήθεν οι λύσεις θα δοθούν απ’ τα πάνω με νόμους και διατάγματα… Ενώ στην ουσία βλέπουμε ότι κάθε νομική παρέμβαση που ψηφίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έρχεται να κατοχυρώσει παραπέρα αυτές τις εγκληματικές για την υγεία και το περιβάλλον δραστηριότητες… 

Γι’ αυτό σας καλούμε την Παρασκευή 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 8μμ στου Κράκαρη σε συγκέντρωση – συζήτηση- ενημέρωση για τις εξελίξεις και προγραμματισμό των επόμενων αγωνιστικών μας δράσεων. 

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από : 

1) τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερψηχώρο, 2) το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Ζώνη) και 3) Σωματείο εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ). 

ΖΗΤΑΜΕ: 

1) ΑΜΕΣΗ μετεγκατάσταση της ΟΙL ONE , ΟΛΩΝ των ρυπογόνων εγκαταστάσεων και των καζανιών του Περάματος εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Οι χώροι να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών και μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου & αναψυχής χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων με απαλλοτρίωση του συνόλου των 640 στρεμμάτων χωρίς αποζημίωση. Όχι στην έγκριση της νέας τροποποίησης ΑΕΠΟ της OIL ONE που ζητάει επέκταση των δραστηριοτήτων της.

2) ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για να σταματήσει η ΡΥΠΑΝΣΗ της περιοχής και η δυσοσμία, με τη διακοπή της λειτουργίας ΟΛΩΝ των ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

3) Να σταματήσει ΤΩΡΑ η επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή και η απόρριψη των τοξικών βυθοκορημάτων στο Σαρωνικό και ΚΑΘΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του έργου απ’ την περιφέρεια.

4) ΑΜΕΣΑ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ των κατοίκων για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) με σχέδιο έκτακτης κατάστασης που να περιλαμβάνει την Πυροσβεστική, την Αστυνομία αλλά και διαθεσιμότητα σε Νοσοκομείο και δρόμους διαφυγής κλπ.

5) Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων, Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις και κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

6) Καμία επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής με τη δημιουργία ΣΜΑ και ΣΕΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

ΤΕΡΨΗΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: