Η κυβέρνηση εγκρίνει ζιζανιοκτόνο της Monsanto ύποπτο για καρκινογενέσεις

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συμμόρφωση προς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβρη υπέρ της πενταετούς άδειας ανανέωσης του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, που έχει ενοχοποιηθεί για σειρά επιβλαβών επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.

Πριν λίγα χρόνια, τον Αύγουστο το 2015, είχε προβληθεί αρκετά η είδηση πως η Ελλάδα και η Λετονία πέτυχαν την εξαίρεσή τους από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων της διαβόητης πολυεθνικής Monsanto, η οποία κατηγόρησε τότε τις δυο χώρες για “άγνοια της επιστήμης”. Αντιθέτως, μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να περνάει μάλλον στα ψιλά των περισσότερων ΜΜΕ η είδηση πως με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 6/3 εγκρίνεται για πέντε χρόνια το ζιζανιοκτόνο της εταιρείας Roundup, που περιέχει την ουσία γλυφοσάτη,  η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πιθανές καρκινογενέσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συμμόρφωση προς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβρη υπέρ της πενταετούς άδειας ανανέωσης του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση φαίνεται να διαδραμάτισε η γερμανική κυβέρνηση, που πίεσε στην κατεύθυνση της αδειοδότης, ενώ η Γαλλία δια στόματος Μακρόν εμφανίζεται, θεωρητικά τουλάχιστον, αποφασισμένη να απαγορεύσει το προϊόν, αν και σε βάθος τριετίας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων αποκτούν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιου Κούλογλου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο την περίοδο της απόφασης, όπου αφού κατήγγειλε τις αρνητικές επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα δήλωνε πως “Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά”  και πως “το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη”. Και πράγματι τα λεφτά είναι πολλά, δεδομένου ότι το Roundup αποτελεί το πιο επιτυχημένο προϊόν της Monsanto, αποτελώντας μόνο το 2014 περίπου το ένα τρίτο των συνολικών της πωλήσεων, οι οποίες πέρσι αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τρις δολλάρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή οπως είναι γνωστό εδώ και μήνες, εξελίσσονται οι συζητήσεις για εμπορική συμφωνία- μαμούθ μεταξύ της Monsanto και του επίσης πολυεθνικού γερμανικού κολοσσού της Μπάγιερ.

Επιστήμονες που προβάλλουν τα καταστρεπτικά αποτελέσμα της γλυφοσάτης στα πειραματόζωα, αλλά και την ύπαρξη μη δεδηλωμένων επικίνδυνων δραστικών ουσιών σε ζιζανιοκτόνα διαφόρων εταιρειών, όπως ο καθηγητής Ζιλ Ερίκ Σεραλινί του πανεπιστημίου της Καέν, έρχονται ενίοτε αντιμέτωποι με προσπάθειες απαξίωσης των επιστημονικών προδιαγραφών της έρευνάς τους. Αλλά και οργανώσεις που κάθε άλλο παρά αντισυστημικές μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως η Greenpeace, καταγγέλλουν την τοξικότητα του Roundup και τη διατάραξη του οικοσυστήματος που επιφέρει, ενώ επισημαίνουν ότι μετά την αρχική επιτυχία του φυτοφαρμάκου, η Monsanto για να αυξήσει περεταίρω τα κέρδη της προχώρησε στη δημιουργία μεταλλαγμένων σπόρων ανθεκτικών στο Roundup, οδηγώντας σε παράλληλη αύξηση των πωλήσεων τόσο των σπόρων αυτών, όσο και του ίδιου του ζιζανιοκτόνου.

Με πληροφορίες από thepressproject.gr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: