Και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός… – Μεγάλη υποχώρηση του νέφους στις κινέζικες μεγαλουπόλεις, ελέω κορονοϊού

Είναι δυνατόν μια πανδημία να έχει παράπλευρα οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία μας; Όχι. Δείχνει όμως ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι εξίσου σοβαρή -αν όχι και μεγαλύτερη- απειλή για την ανθρωπότητα.

Η εικόνα της κινέζικης πρωτεύουσας πριν και μετά την έξαρση του κορονοϊού, είναι κάτι παραπάνω από δηλωτική. Οι μεγάλες κινέζικες μεγαλουπόλεις είδαν ξανά τον τελευταίο μήνα, μετά από πολλά χρόνια, καθαρό γαλάζιο ουρανό. Και αυτό δεν είναι προφανώς άσχετο με τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος “παραγωγός” διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο και είδε τους ρύπους να μειώνονται κατά 25% τον τελευταίο μήνα, σε μια θεαματική μεταβολή, που είχε άμεσα αποτελέσματα στην ατμόσφαιρα. Το κλειδί ήταν η διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής, συνδυαστικά με την πεσμένη τουριστική κίνηση, τις λιγότερες πτήσεις και τη μικρότερη κίνηση οχημάτων στους δρόμους, ως δευτερεύοντες παράγοντες. Ενώ παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες και στην Ιταλία, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη, μετά την Κίνα.

Το βίντεο που ακολουθεί -για τους αγγλομαθείς- είναι διαφωτιστικό, χωρίς να υιοθετεί κανείς απαραίτητα το συνολικό σκεπτικό του.

Τα καύσιμα και οι πετρελαϊκοί ρύποι ευθύνονται για τέσσερις εκατομμύρια θανάτους, σε ετήσια βάση, όπως εκτιμά ένας ειδικός. Είναι άραγε δυνατόν μια υγειονομική κρίση να αποβεί σε όφελος της ανθρωπότητας, με παράπλευρα οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία μας; Όχι. Αλλά αν δείχνουν κάτι τα παραπάνω, είναι πως το οικονομικό σύστημα που επικρατεί παγκοσμίως νοσεί σοβαρά και μεταφέρει σε εμάς τις συνέπειες. Με άλλα λόγια, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο από έναν ιό…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: