Ανοιχτή σύσκεψη σωματείων στην Ελευσίνα: Να σταματήσει η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛ.ΠΕ.

Για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, τα ΕΛ.ΠΕ. – με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών – δηλητηριάζουν την υγεία και βάζουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων. 

Να σταματήσει η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛ.ΠΕ.
Να αναβαθμισθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας στην περιοχή μας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 7 μ.μ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ για την Υγεία και τη Ζωή μας
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ιωνος Δραγούμη 37)

Η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» επιβεβαίωσε τις καταγγελίες μας ότι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, τα ΕΛ.ΠΕ. – με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών – δηλητηριάζουν την υγεία και βάζουν σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων. 

Η απαράδεκτη κατάσταση με την έντονη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα συχνά «εργατικά ατυχήματα» στα διυλιστήρια της περιοχής και τον αυξημένο κίνδυνο για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας είναι η καλύτερη απόδειξη για όποιον πίστεψε το παραμύθι ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων είναι η λύση για τα προβλήματα μας, ότι μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία για όλους.

Αν και η Ελλάδα είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές και τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ξεπέρασαν τα 460 εκατ. ευρώ μόνο για το 1ο εννιάμηνο 2019, εμείς που «ζούμε κάτω από τα φουγάρα τους» δεν μπορούμε ούτε να θερμάνουμε τα σπίτια μας.

Πληρώνουμε πανάκριβα τα καύσιμα για να εξασφαλίζεται το υψηλό κέρδος των ομίλων του κλάδου των πετρελαιοειδών. Αυτοί οι όμιλοι συνεισφέρουν σήμερα μόνο το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων, ενώ εμείς πληρώνουμε υψηλούς έμμεσους φόρους, όπως ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που τελικά μετατρέπονται σε επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για να εξασφαλιστεί η επιχειρηματική κερδοφορία, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έκρηξη στην «Πετρόλα» το 1992 με 14 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, το ατύχημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο το 2015 με 4 νεκρούς και η πρόσφατη έκρηξη στη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, με τους 4 εγκαυματίες.

Και φυσικά, είναι υπαρκτός και μεγάλος ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αφού συνεχίζεται η απαράδεκτη γειτνίαση βιομηχανικών μονάδων και χώρων κατοικίας. Αυτή η συνύπαρξη δεν διατηρείται τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των ομίλων σε βάρος της ζωής και της ασφάλειάς μας. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης και το περιβάλλον.

Η δυσοσμία είναι το μικρότερο πρόβλημα

Ασφαλώς και είναι πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η έντονη δυσοσμία που ταλαιπωρεί πολλούς κατοίκους. Όμως αυτό δεν πρέπει να κρύψει τον πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο τοξικών και καρκινογόνων ουσιών, όπως το βενζόλιο, που καταγράφονται στη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Και φυσικά, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ δεν επέβαλαν τη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου για τη δυσοσμία, τη ρύπανση και τα συχνά ατυχήματα. Αντίθετα, μαζί με τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές, διευκολύνουν την επέκταση των διυλιστηρίων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις με τον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων, ακόμα πιο κοντά στα σπίτια μας, καθώς και τη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το διαχρονικό έγκλημα, με το ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή μας ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή και  με τις ψήφους των περιφερειακών παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπραξη του Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019..

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα και τους καπιταλιστές και τις λαϊκές οικογένειες. Αντίθετα, το παράδειγμα της ανάπτυξης του κλάδου των διυλιστηρίων, επιβεβαιώνει ότι για να αυξηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη θυσιάστηκαν και εξακολουθούν να θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες.

Για τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής

Ταυτόχρονα, αν και ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή, με έντονη περιβαλλοντική μόλυνση, όπου τα «εργατικά ατυχήματα» είναι σχεδόν καθημερινά και οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», οι δημόσιες μονάδες υγείας, όμως, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και  για τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις συμβασιούχων, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων – που αξιοποιούνται για να «ξεπλύνουν» τις δικές τους ευθύνες για την επιβάρυνση της υγείας μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ελλείψεις προσωπικού και γιατρών βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, η ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα και Μαγούλα καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο. Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 77 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (ανάμεσα τους και 17 γιατροί) στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείου και οι 13 συμβασιούχοι στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι πραγματικοί ένοχοι και οι κίνδυνοι από την όξυνση των ανταγωνισμών

Ένοχοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως τα ΕΛΠΕ, που απαιτούν να θυσιάσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ένοχη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που υπηρετούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και «μοιράζουν» παραπλανητικές υποσχέσεις για τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το λαό απ’ την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.  Ένοχες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που συγκαλύπτουν και διευκολύνουν αυτή την κατάσταση.

Εμείς δεν θα κερδίσουμε τίποτα, ούτε καν πιο φτηνά καύσιμα για να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Αντίθετα, θα κλαπούν, στην ουσία, πολύτιμοι και αναντικατάστατοι ενεργειακοί πόροι, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η επιλογή να προχωρήσουν οι έρευνες χωρίς να γίνονται βήματα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Τουρκία προαναγγέλλει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μέσα απ’ τη σύναψη συμφωνίας με τη Λιβύη.

Οργανώνουμε τον αγώνα για την υγεία και τη ζωή μας

► Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ. Ιδιαίτερα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

► Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο αλλά και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛ.ΠΕ.

► Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

► Να ενισχυθεί το Θριάσιο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθεί πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στη Μαγούλα και στις Εργατικές Κατοικίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Σωματείο Εργαζομένων ΘΡΙΑΣΙΟY Nοσοκομείου ● Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων ● Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας ● Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας ● Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής ● Παράρτημα Ελευσίνας Συνδικάτου Μετάλλου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: