“Αχ, αυτή η άνοιξη με ματώνει…” – Τα χελιδόνια πεθαίνουν από το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες!

Οι φτερωτοί αγγελιοφόροι της άνοιξης βρίσκουν συνθήκες καταχείμωνου και τα πιο αδύναμα δεν μπορούν να αντέξουν.

Ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή…

Αλλά αυτή η άνοιξη καθόλου δε μ’ αγγίζει, για να συνεχίσουμε με έναν άλλο στίχο. Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα με τον κορονοϊό και τα περιοριστικά μέτρα, ήρθε και το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών για να δέσει το γλυκό.

Οι φτερωτοί αγγελιοφόροι της άνοιξης ήρθαν να προαναγγείλουν τον ερχομό τους, βρήκαν όμως συνθήκες καταχείμωνου -κυριολεκτικά και μεταφορικά, στις ψυχές των ανθρώπων. Τα χελιδόνια πετάνε χαμηλά για να γλιτώσουν από τους ισχυρούς ανέμους, προσπαθούν να βρουν καταφύγια να ζεσταθούν και να προφυλαχθούν από το κρύο, αλλά τα πιο αδύναμα δεν αντέχουν στις δυσμενείς συνθήκες και πεθαίνουν.

Πολλοί θα είδατε τις εικόνες με τα νεκρά χελιδονάκια που γέμισαν την άσφαλτο σε έναν δρόμο στην Αργολίδα. Εμείς παραθέτουμε την εικόνα που μας έστειλε ένας φίλος της σελίδας, κάτοικος Αθηνών, από το θλιβερό θέαμα που βρήκε στο μπαλκόνι του.

Το θέμα προκάλεσε και την παρέμβαση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, που δίνει οδηγίες αντιμετώπισης των εξασθενημένων πουλιών και τρόπους επικοινωνίας για όσα εξ αυτών χρειάζονται περίθαλψη:

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση:

Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου! Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία.

Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.

Προστατέψτε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.

Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife, Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: