Τι αλλάζει στα ΑΕΙ; – Σε λίγο οι αστυνομικοί θα είναι περισσότεροι από τους φοιτητές!

Το κυβερνητικό όραμα για τα Πανεπιστήμια είναι απλό: περισσότερη αστυνομία, λιγότεροι φοιτητές…

Με ΜΑΤ και Βία δε γίνεται Παιδεία, λέει το σύνθημα. Τι γίνεται όμως αν βαφτίσεις το κρέας-ψάρι και τα ΜΑΤ με άλλο όνομα και τα βάλεις να φοράνε άλλη στολή;

Μπορεί η κυβέρνηση να κρατά εδώ και έναν χρόνο κλειστά τα Πανεπιστήμια της χώρας, δείχνει όμως τον πόνο της και την ευαισθησία της για αυτά, με τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που δείχνουν πως η αντιλαϊκή πολιτική έχει πάντα ως απαραίτητο συνοδευτικό της την καταστολή. Υπάρχει άραγε πιο ωραία σημειολογία από το να εμπλέκονται σε ένα νομοσχέδιο η Υπουργός Παιδείας -με τους τόσο ανοιχτούς ορίζοντες- και ο Υπουργός ΠροΠο;

Σε τι συνίστανται λοιπόν αυτές οι αλλαγές;

1.000 ειδικοί φρουροί στα ΑΕΙ και Πειθαρχικά Συμβούλια για τους φοιτητές

Συγκροτείται ειδικό αστυνομικό σώμα, που στελεχώνεται με 1.000 μέλη σε πρώτη φάση. Το σώμα αυτό δε θα οπλοφορεί θα έχει όμως χειροπέδες και γκλομπ, ενώ θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στις Πανεπιστημιακές Αρχές. Αρχικά θα τοποθετηθούν σε πέντε Ιδρύματα, ενώ θα υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, αν κάποια οργάνωση-συλλογικότητα κάνει κάποια πολιτική εκδήλωση, οι Πραιτωριανοί του Χρυσοχοΐδη θα έχουν δικαιοδοσία να κάνουν τους πορτιέρηδες στην είσοδο και να περνάν από face-control όσους συμμετέχουν.

Ο Χρυσοχοΐδης έντυσε την αναφορά του με δεκάδες βίαια περιστατικά μες στα Πανεπιστήμια, ενώ δεν αμέλησε να αξιοποιήσει διάφορες προβοκατόρικες ενέργειες (πρύτανης ΑΣΟΕΕ κ.ά.). Εντελώς τυχαία, όμως, ξέχασε ότι αυτό το διάστημα τα Πανεπιστήμια ήταν άδεια, εκτός λειτουργίας, χωρίς ζωή και συλλογικές δραστηριότητες -δηλαδή το καλύτερο έδαφος για να έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Παράλληλα, προβλέπεται η συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων για τους φοιτητές, για παραπτώματα που αφορούν τις εξετάσεις (βλέπε σκονάκια) και οποιαδήποτε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας των φοιτητών. Το μόνο που λείπει είναι η αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας -που εξακολουθεί να υπάρχει, απλά ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των πραγμάτων που “γίνονται, αλλά δε λέγονται”.

Εισάγεται εκ νέου το όριο φοίτησης

Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να συνδέεται με ανεμελιά, ελεύθερο χρόνο, πόσο μάλλον αγώνες που μπορούν να στοιχίσουν ένα εξάμηνο. Οι σπουδές πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι “αιώνιοι φοιτητές” να αντιμετωπιστούν ως “βάρος”, μολονότι δεν επιβαρύνουν στο παραμικρό τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ιδρύματα. Επιβαρύνουν όμως τα στατιστικά και τη βιτρίνα των ΑΕΙ που θέλουν να είναι “ανταγωνιστικά”

Έτσι η Κεραμέως επαναφέρει το διαβόητο ν+2 για τις σχολές τετραετούς φοίτησης και το ν+3 για σχολές με σπουδές μεγαλύτερης διάρκειας. Οι αλλαγές αφορούν τους νέους φοιτητές και όχι όσους σπουδάζουν ήδη.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ

Μπορεί η κυβέρνηση να μην επαναφέρει την ταξική βάση του 10, φτάνει όμως στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο μονοπάτι, με έναν περίπλοκο τρόπο υπολογισμού των βάσεων για κάθε σχολή, και συντελεστές από 80 έως 120%, με βάση τις μέσες επιδόσεις σε κάθε πεδίο. Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ άμεσα από τις φετινές Πανελλαδικές.

Παράλληλα μπαίνει όριο στον αριθμό των σχολών που δηλώνει κάθε μαθητής στο Μηχανογραφικό του. Στη δεύτερη φάση, δεν υπάρχει περιορισμός και οι υποψήφιοι που δεν πέτυχαν να μπουν σε κάποιο τμήμα δηλώνουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων για τις εναπομείνασες θέσεις στα ΑΕΙ, καθώς και στα Δημόσια ΙΕΚ!

Πίσω από το περίπλοκο σύστημα υπολογισμού και τα παχιά λόγια για “συνειδητή επιλογή Σχολής” κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων και να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια και ταξικούς φραγμούς στα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν.

Με άλλα λόγια, η συνταγή είναι απλή: περισσότεροι αστυνομικοί, λιγότεροι φοιτητές. Αλλά η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι πρόθυμη να μείνει θεατής στο έργο και ήδη ετοιμάζονται οι πρώτες κινητοποιήσεις για την Πέμπτη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: