Τα ψέματα του Πρύτανη μας γεμίζουν οργή!

Ο αισχρός Πρύτανης του ΑΠΘ, που φόρτωσε με ψεύτικες κατηγορίες τα παιδιά που οδηγούνται σήμερα στο δικαστήριο, είχε δώσει δείγματα γραφής ως Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής, με ειρωνείες απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούσαν δωρεάν συγγράμματα: “Σε ορφανοτροφείο μεγαλώσατε; Δεν έχετε γονείς να τα αγοράσουν; Αυτά που λέτε γίνονταν μόνο στην ΕΣΣΔ και είδατε πού κατέληξε”…

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου έχει διαλέξει πλευρά. Συκοφαντεί τους φοιτητές του, δικαιολογεί τις πράξεις του και το όργιο καταστολής, βγάζει την ουρά του απέξω λέγοντας στα κανάλια πως “δεν ευθυνόμαστε εμείς αν το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του”. Είναι όμως κοινή ομολογία πως η δική του στάση βάρυνε αποφασιστικά στη στοχοποίηση των φοιτητών και τη μετατροπή των προσαγωγών σε συλλήψεις.

Προχθές οι Πρυτανικές Αρχές εξέδωσαν μια άθλια ανακοίνωση που επιχειρεί να κάνει το άσπρο-μαύρο. Αναφέρεται σε 25 άτομα με λοστούς και εργαλεία διάρρηξης (!), απειλές και εκβιασμούς. Συνδέει χωρίς καμία λογική απόδειξη την κινητοποίηση με τις υποτιθέμενς απειλές που δέχτηκε ένας Αντιπρύτανης την περασμένη βδομάδα. Ανακαλύπτει απειλή φθοράς δημόσιας περιουσίας και αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Πολιτείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους-, και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας.

Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές, επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν «επικηρύξει» καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.

Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση. Τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν. Δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας. Ο φόβος έφερε την ανοχή κι ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου.

Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής.

Οι φοιτητές απάντησαν οργισμένοι στα ψέματα του Πρύτανη, που φέρει καίρια ευθύνη για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στον πανεπιστμιακό χώρο και τις ντροπιαστικές σκηνές που ακολούθησαν, ενώ μιλούσε για φθορές στον χώρο, χωρίς να έχει καν εικόνα!

«Λίγες μέρες πριν «στεγνώσει το μελάνι» του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη οι φοιτητές γίνανε μάρτυρες της εφαρμογής του.
Κατά τη διάρκεια της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ με βασικό αίτημα την επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και την μη εφαρμογή του νέου αίσχους που αποκαλεί η κυβέρνηση «νόμο», με εντολή του Πρύτανη έλαβε χώρα εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στον πανεπιστημιακό χώρο. Διαδραματίστηκαν σκηνές τρομακτικής βίας και ντροπής με ευθύνη του ίδιου του Πρύτανη! Δεν δίστασαν οι αστυνομικές δυνάμεις να χτυπήσουν ακόμη και καθηγητές που έδειχναν αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών.

Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια επιβολής φόβου δεν πέρασε! Παρά τις συλλήψεις και την ωμή καταστολή οι φοιτητές δεν υποχώρησαν, δεν έκαναν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους.
Την Τρίτη 23/2 με κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια έγινε ξεκάθαρο πως οι φοιτητές δυναμώνουν τον αγώνα τους και δεν σκύβουν το κεφάλι.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ μας γεμίζει οργή. Ειπώθηκαν ψέματα, προφάσεις και προσχήματα.
1) η πρόφαση πως τα ΜΑΤ εισέβαλαν μέσα στην πρυτανεία εξαιτίας φθορών που έγιναν στο κτήριο διαψεύδονται από την ίδια πραγματικότητα. Θα το διαπίστωνε και ο ίδιος ο Πρύτανης εάν ερχόταν στην Πρυτανεία γιατί όπως ο ίδιος ομολόγησε τοποθετείται χωρίς να έχει εικόνα του χώρου και της ακεραιότητας του.

2) το ψέμα πως «άγνωστοι» επιτέθηκαν στον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων κατά την διάρκεια κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μέσα από τις ανακοινώσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν καταγγείλει την απαράδεκτη στάση του αντιπρύτανη που αρνήθηκε να μιλήσει στους φοιτητές, να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα τους. Η δήθεν επίθεση που δέχτηκε αποτέλεσε ευκαιρία πρώτης λογής για την μετέπειτα άρνηση της Πρυτανείας να δώσει τον λόγο σε εκλεγμένους φοιτητές κατά την διάρκεια της Συγκλήτου για να τοποθετηθούν για τις σπουδές τους. Τακτική βέβαια πάγια για την Πρυτανεία που συνηθίζει να αποκλείει φοιτητές από τα όργανα που αποφασίζουν την μοίρα της μόρφωσης και της ακαδημαϊκής τους πορείας.

3) το πρόσχημα πως ανάμεσα στους συλληφθέντες φοιτητές βρίσκονται και εξω- πανεπιστημιάκοι εξηγείται από την ωμή βία που τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν ακόμη και έξω από το ΑΠΘ. Οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε συλλήψεις ακόμη και στο σορό που συγκεντρώθηκε για να δείξει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των φοιτητών. Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν βίντεο που αποδεικνύουν την μανία των αστυνομικών απέναντι σε όποιον άνθρωπο ύψωνε την φωνή του και αγωνιζόταν.
Βέβαια, ενώ η αρχική τοποθέτηση της Πρυτανείας μιλούσε πως το σύνολο των φοιτητών ήταν έξω – πανεπιστημιακοί, σήμερα αναφέρει πως ήταν οι μισοί από αυτούς.

Ας απαντήσουν, τους φοιτητές, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, που βρισκόταν εκεί για να αγωνιστούν για τις σπουδές τους γιατί τους συνέλαβαν; Γιατί τους ξάπλωσαν κάτω και με χειροπέδες τους αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες;
Σιωπή από την Πρυτανεία γιατί δεν την συμφέρει να τοποθετηθεί για το δίκαιο των αιτημάτων των φοιτητών, αφού έχει ευθυγραμμιστεί μέχρι κεραίας με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
Όλα αυτά για να γίνει γνωστή η αλήθεια! Ο φόβος και η καταστολή δεν θα πετύχουν να βάλουν στον γύψο τον αγώνα των φοιτητών.

Όσο φτιάχνουν ένα πανεπιστήμιο ξένο από τις ανάγκες των φοιτητών τόσο θα επιστρατεύουν την καταστολή και τον αυταρχισμό.
Οι φοιτητές ξεκαθαρίζουν: δεν κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες και τα όνειρα τους! Παλεύουν για μόρφωση υγεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία.
Απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας.
Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά
Να εκπέσουν οι ψευδεπίγραφες και ανυπόστατες κατηγορίες των 31 συλληφθέντων φοιτητών .
Το κεφάλι ψηλά! Ο αγώνας είναι δίκαιος και θα νικήσει!

Ο συγκεκριμένος Πρύτανης είχε δώσει αρκετές φορές παρόμοια δείγματα, ήδη πριν φτάσει στη θέση του Πρύτανη. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα σε ένα φύλλο του Ριζοσπάστη πριν από τέσσερα χρόνια, όπου ως Κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής, ο Νίκος Παπαϊωάννου ειρωνευόταν με αντισοβιετικές, αντικομμουνιστικές αιχμές τους φοιτητές που διεκδικούσαν τη δωρεάν διανομή ενός πανάκριβου συγγράμματος.

Οι φράσεις “αυτά που λέτε γίνονταν μόνο στη Σοβιετική Ένωση και είδατε που κατέληξε…”, αλλά και “εσείς σε ορφανοτροφείο μεγαλώσατε; Δεν έχετε γονείς να αγοράσουν τα βιβλία;” μιλάνε από μόνες τους για τις αξίες που υπηρετούσε ήδη από τότε ο νυν Πρύτανης και συνολικά για την αντίληψη και τις θέσεις του για το σύγχρονο Πανεπιστήμιο.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα.

Τον αντικομμουνισμό και τον κυνισμό επιστράτευσε η διοίκηση της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κτηνιατρικής προχώρησε σε κινητοποίηση διεκδικώντας να είναι δωρεάν ο εργαστηριακός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και να διανεμηθεί δωρεάν ο Β’ τόμος του βιβλίου της Παθολογίας, για το οποίο οι φοιτητές του 4ου έτους καλούνται να πληρώσουν δεκάδες ευρώ. Συγκεκριμένα, και οι δύο τόμοι του βιβλίου (Α’ και Β’) κοστίζουν μαζί 230 ευρώ. Ο Α’ τόμος είχε δοθεί πέρσι δωρεάν από το σύστημα «Εύδοξος» στους φοιτητές του 3ου έτους, αλλά φέτος ο Β’ τόμος βγήκε από το σύστημα «Εύδοξος» και οι φοιτητές καλούνται να τον πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οπως καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, οι φοιτητές στην κινητοποίησή τους, εισέπραξαν πρώτα γενικόλογες απαντήσεις από τη διοίκηση, ενώ στη συνέχεια άκουσαν διάφορους ισχυρισμούς του τύπου «εσείς σε ορφανοτροφείο μεγαλώσατε; Δεν έχετε γονείς να σας τα αγοράσουν;» και «αυτά που ζητάτε γίνονταν μόνο στη Σοβιετική Ενωση και είδατε πού κατέληξε εκείνο το σύστημα, τώρα έχουμε ελεύθερη αγορά».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: