Πρόστιμο ανά πεντάλεπτο επιβάλλει δημοτικό σχολείο στη Βρετανία στους γονείς που καθυστερούν να πάρουν τα παιδιά τους

Επιπλέον, μετά από μισή ώρα καθυστέρησης το σχολείο θα ενημερώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού σχολείου της Αγίας Τριάδας στο Γκρέιβσεντ του Κεντ να επιβάλλει πρόστιμο σε όσους γονείς δεν εμφανίζονται ακριβώς στις 3.30 που λήγει το σχολικό ωράριο για να πάρουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το νέο σχολικό κανονισμό, γονείς και κηδεμόνες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μιας λίρας για κάθε πεντάλεπτο που καθυστερούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την τρίτη φορά “υποτροπής” των γονέων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που οι γονείς δεν έχουν εμφανιστεί ως τις 4 μμ., δηλαδή μετά από μισή ώρα, το σχολείο θα ενημερώνει αυτομάτως τις κοινωνικές υπηρεσίες, που θα αναλάβουν να πάρουν τα παιδιά μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους.

Η απόφαση έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των γονιών, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, με πολλές οικογένειες να εργάζονται πολλές ώρες και να αδυνατούν ήδη να καλύψουν βασικά τους έξοδα. Ένας γονιός δήλωσε στον τοπικό τύπο σχετικά με την επιστολή που έλαβε από το σχολείο: “Πολλά σχολεία σταματούν περίπου την ίδια ώρα και αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να πάρουμε τα παιδιά μας εγκαίρως. Το γράμμα λέει πως αν δεν πάρουμε τα παιδιά ως τις 4μμ το σχολείο θα καλέσει τις κοινωνικές υπηρεσίες. Θεωρούμε το γεγονός πως οι κυβερνήτες συμφώνησαν να το επιβάλλουν είναι απαράδεκτο και πρέπει να είναι παράνομο. Θεωρητικά πρόκειται για χριστιανικό σχολείο”.

Από την πλευρά του, το σχολείο υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα παραλαμβάνονται στην ώρα τους κι ότι δε θα πληρώνονται υπερωρίες στο προσωπικό για να προσέχει τους μαθητές για όσο μένουν παραπάνω στο σχολείο. Προσθέτει επίσης ότι τα παιδιά που δεν βλέπουν τους γονείς τους στην ώρα τους υφίστανται “συναισθηματικό άγχος και ανησυχία”.

Οι τιμωρητικές λογικές σε βάρος γονέων δεν είναι νέο φαινόμενο στα βρετανικά σχολεία. Πολλά εξ αυτών επιβάλλουν πρόστιμα για καθυστερημένη άφιξη στο σχολείο, απουσίες παιδιών και επειδή παίρνουν τους μαθητές για διακοπές στη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Το τελευταίο φαινόμενο σχετίζεται βέβαια κυρίως με το γεγονός ότι κατά κανόνα τα ταξίδια σε αυτό το διάστημα είναι κατά πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι στις περιόδους των σχολικών διακοπών, ιδίως τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι. Μάλιστα, μόνο το σχολικό έτος 2017-2018 επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 223.000 περιπτώσεις για αυτό το λόγο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, 19.158 γονείς διώχθηκαν δικαστικά, επειδή δεν πλήρωσαν το συγκεκριμένο πρόστιμο, που ανέρχεται μεταξύ 60 και 120 λιρών αν δεν πληρωθεί εντός 21 ημερών. Οργανώσεις γονέων μάχονται ενάντια σε τέτοια μέτρα, καθώς, όπως σημειώνει η Μάργκαρετ Μορίσεϊ από την οργάνωση “Parents Outloud”, εν τέλει τα παιδιά είναι εκείνα που υφίστανται τις συνέπειες από ένα τέτοιο πρόστιμο, καθώς στερούνται χρήματα από την οικογένεια που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: