Ποιο άσυλο; Ηλεκτρονική κάρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια ετοιμάζει η Κεραμέως

Όσοι πίστευαν πως η κατάργηση του ασύλου αφορά μόνο την πάταξη της εγκληματικότητας, βλέπουν τώρα το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα Πανεπιστήμιο-γυάλα, κλειστό στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανοιχτό μόνο στα ΜΑΤ και τα μονοπώλια.

Όσοι βαυκαλίζονταν πως η συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου αφορά αυστηρά την πάταξη της εγκληματικότητας, έρχονται σιγά σιγά αντιμέτωποι με τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης και τις άκρως αντιδραστικές εξαγγελίες του Υπουργείου που φαίνεται να επιδιώκει ένα Πανεπιστήμιο κλεισμένο σε γυάλα, αποκομμένο από την κοινωνία και την πραγματική ελευθερία διακίνησης ιδεών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρεπορτάζ, η Κεραμέως εισηγείται τον ηλεκτρονικό έλεγχο εισόδου στα Πανεπιστήμια, ώστε να μην είναι εφικτό να εισέλθουν στο χώρο επικίνδυνα και ξένα προς αυτό στοιχεία. Απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες εργασία, με άλλα λόγια, ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντες κεφάλαιο -που διασφαλίζουν τη σύνδεση με την “αγορά εργασίας”.

Αναρωτιέται κανείς πόσο εύκολο θα είναι με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου να γίνονται στα Πανεπιστήμια εκδηλώσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων, παρουσιάσεις βιβλίων και μια σειρά δρώμενα που φιλοξενούνται σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Και αν ναι, ποιος θα ελέγχει ηλεκτρονικά όσους θέλουν να πάρουν μέρος ή απλά να τις παρακολουθήσουν, εφόσον δε θα διαθέτουν πχ κάρτα φοιτητή και θα είναι θεωρητικά άσχετοι με το Πανεπιστήμιο. Και αυτό είναι απλώς μια επιμέρους πτυχή από όσα προωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και το σχέδιο για ένα αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο με πλήρη κι αυστηρό έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις του.

Παράλληλα η Κεραμέως επαναφέρει την αντιδραστική ρύθμιση για τα ν+2 χρόνια φοίτησης που πετάει εκτός πολλούς “αιώνιους φοιτητές” οι οποίοι δεν κοστίζουν τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, χαλάνε όμως τη μόστρα και τα στατιστικά στοιχεία στα ιδρύματα που θέλουν να γίνουν επιχειρήσεις και να είναι πλήρως ανταγωνιστικά. Έτσι αρνούνται όμως ουσιαστικά και το δικαίωμα της μόρφωσης σε άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρέπει παράλληλα να εργαστούν, να γυρίσουν στην οικογένειά τους για να την στηρίξουν και χίλιους άλλους λόγους.

Το νέο Πανεπιστήμιο που οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ταξικό, κλειστό στους φοιτητές και τη διακίνηση ιδεών και ανοιχτό μόνο στα όργανα καταστολής και τα μονοπώλια που βαφτίζονται “επενδυτές”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: