Κυριάκος Ιωαννίδης: “Πώς θα μάθεις να χτίζεις σπίτι, από τηλεδιάλεξη;”- Το 19ο podcast της ΚΝΕ για την παιδεία (VIDEO)

Από το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και την πανεπιστημιακή αστυνομία ως το πώς θα είναι το πανεπιστήμιο στο σοσιαλισμό, το νέο podcast της ΚΝΕ αγγίζει πολλές πλευρές του πάντα επίκαιρου θέματος της παιδείας, μεταφέροντας μέσω διαδικτυακών παρεμβάσεων την εμπειρία φοιτητών στο εξωτερικό, που τόσο συχνά προβάλλεται ως πρότυπο προς μίμηση στη χώρα μας.

Γύρω από το πολύ κρίσιμο θέμα της παιδείας κινήθηκε το 19ο podcast της ΚΝΕ, με καλεσμένους τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος του τμήματος παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και παρεμβάσεις υποψήφιων διδακτόρων από το εξωτερικό.

Ξεκινώντας από την επαγγελματική εκπαίδευση, ο Κυριάκος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο προηγούμενο νομοσχέδιο που προβλέπει ακόμα και εργασία 15χρονων, χωρίς καμία γενική μόρφωση.

Επισήμανε τη στρατηγική συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δεξιότητες μέσα στα σχολεία, στις οποίες δίνεται ιδεολογικό περιεχόμενο σχετικό με την επιχειρηματικότητα και την “ιδιότητα του πολίτη”, όπου, με πλύση εγκεφάλου οι μαθητές μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται ως δικό τους συμφέρον τα συμφέροντα του εργοδότη, να πειστούν για τις “αξίες της ΕΕ”, ενώ εισάγονται και ο κρυφός και φανερός αντικομμουνισμός, Οι δεξιότητες μπορούν να αναπτύσσονται, αλλά με δημόσια πρωτοβουλία, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, κάθε δεξιότητα να πατάει σε γερή μόρφωση για να μη μένει ρηχή.

Σε ό,τι αφορά το εξεταστικό, πιάνει το νήμα από τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου, που ισχυριζόταν πως τάχα θα κόψει έδαφος από τα φροντιστήρια, αλλά 1,5 χρόνο μετά τα φροντιστήρια πανηγυρίζουν. Σε σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές στο μηχανογραφικό που προωθεί η ΝΔ για το τέλος του Γενάρη, ο Κ. Ιωαννίδης επισήμανε πως “κόβει τα φτερά” των μαθητών, τους βάζει να “τζογάρουν” και αντί να επιλέγουν τμήματα οι μαθητές, επιλέγουν μαθητές τα τμήματα. Απάντησε επίσης στο πολυφορεμένο επιχείρημα για φοιτητές που μπαίνουν με βάση το 4 και το 5, λέγοντας πως η ποιότητα των μαθητών έχει να κάνει με την ποιότητα του σχολείου, αλλά και την κατηγοριοποίηση των τμημάτων. Το ζήτημα είναι ποιο σχολείο είναι αυτό που οδηγεί τους μαθητές να γράφουν 4 και 5 και πώς μπορούν να στηριχθούν.

Για τα ΑΕΙ, ανέφερε πως σημειώνονται “υπόκωφες αλλαγές” όπου τα πανεπιστήμια λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, χωρίς πάντα να υπάρχει κάποιος νόμος που να αναφέρει ρητά κάτι τέτοιο. Για το ανοιγοκλείσιμο των δημοτικών σημείωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί το συγχρωτισμό εφήβων πιο επικίνδυνο από του δημοτικού, ενώ το μόνο μέτρο που πήρε είναι ότι υπάρχει κλιμάκωση στις ώρες που πάνε και φέρνουν τα παιδιά. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι κρατάει κλειστά γυμνάσια και λύκεια είναι παραδοχή ότι δεν μπορεί να πάρει μέτρα επί της ουσίας, δεδομένου ότι στη δευτεροβάθμια μάλιστα υπάρχουν ακόμα και 28αρια τμήματα. Αναφέρθηκε στις ηλικίες που θα υποστούν σοβαρές συνέπειες στη μόρφωση και κοινωνικοποίησή τους, ειδικά σε τάξεις καμπής όπως οι πρώτες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, που θα πρέπει να στηριχθούν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και στην καραντίνα και την τηλεκπαίδευση φάνηκε με μεγεθυντικό φακό η ταξική ανισότητα.

Για τις προωθούμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια, σε πιο αυταρχική κατεύθυνση, σχολίασε πως πρόκειται για τη “δεξιά στα καλύτερά της”, ενώ επισήμανε πως η δημιουργία αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αφού ακόμα και μελέτη του υπουργείου παιδείας των ΗΠΑ πρόσφατα απέδειξε ότι παρά την παρουσία αστυνόμευσης στα campus σημειώνονται 30.000 εγκλήματα ετησίως, κυρίως σεξουαλικές επιθέσεις και κλοπές. Για το παρατεταμένο κλείσιμο των πανεπιστημίων και ειδικότερα την έλλειψη εργαστηριακών μαθημάτων, ο Κυριάκος Ιωαννίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: “Πώς θα μάθεις να χτίζεις σπίτι, από τηλεδιάλεξη;”, προσθέτοντας πως υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν μαθήματα με λιγότερους φοιτητές, με αξιοποίηση αιθουσών και περισσότερο πανεπιστημιακό προσωπικό. Τόνισε παράλληλα πως το κεφάλαιο  έχει ξεμπερδέψει με την έννοια του πτυχίου, προτάσσοντας την έννοια των προσόντων, ακόμα και με πληρωμή ή εκτός πανεπιστημίου. Αίτημα των κομμουνιστών στα πανεπιστήμια είναι όλη η γνώση για το επάγγελμα να δίνεται εντός πτυχίου.

Ακολούθησε η διαδικτυακή παρέμβαση του Ανδρέα Ανδρονικάκη υπ. διδάκτορα Επιστήμης Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που μίλησε για την εμπειρία του με την καραντίνα και την επίπτωσή της στα βρετανικά πανεπιστήμια – επιχειρήσεις, αλλά και την επί 20ετία παρουσία σεκιούριτι ή αστυνομίας στα ιδρύματα, που συνδέεται με την επιβολή πανάκριβων διδάκτρων. Στη συνέχεια ο Φώτης Μπρέγιαννης, υπ. διδάκτορας νομικής στη Λουβαίνη του Βελγίου, μίλησε αναλυτικά για την παρέμβαση των πολυεθνικών και γενικά του κεφαλαίου στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών, την αξιοποίηση των φοιτητών ως δωρεάν εργατικού δυναμικού μέσω stage, αλλά και τις επιπτώσεις της διασύνδεσης πανεπιστημίων – αγοράς στην ίδια την ποιότητα των σπουδών και της γνώσης που λαμβάνουν οι φοιτητές.

Τέλος, ο Κυριάκος Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε στοχεύσεις της αστικής τάξης σε σχέση με το πανεπιστήμιο που θέλει, κι αποδόμησε το ιδεολόγημα για την ανάγκη διασύνδεσης πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο του πανεπιστημίου στο σοσιαλισμό.

Αυτές και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες πτυχές της συζήτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά στο βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: