Κόβονται μέχρι νεωτέρας τα σχολικά γεύματα από το υπουργείο παιδείας!

Φαίνεται πως η Νίκη Κεραμέως και το επιτελείο της ζήλεψαν τη δόξα της Μάργκαρετ Θάτσερ, μιμούμενοι κατά κάποιον τρόπο τη δική της απόφαση ως υπουργού παιδείας της κυβέρνησης Χιθ το 1971 να κόψει το δωρεάν σχολικό γεύμα στα παιδιά άνω των 7 ετών. 

Μια ακόμα επιτυχία καταγράφει στο ενεργητικό του το υπουργείο παιδείας και προσωπικά η Νίκη Κεραμέως, με την αιφνιδιαστική διακοπή των σχολικών γευμάτων που ισχύει από σήμερα και για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Χωρίς καμία προειδοποίηση 1227 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, έμαθαν ξαφνικά την Παρασκευή ότι από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου θα σταματήσει η διανομή γευμάτων στους μαθητές. Ως αιτιολόγηση της διακοπής προβάλλεται η καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που σχετίζεται με την κωλυσιεργία του υπουργείου σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό μένουν εκτός προγράμματος 185.000 μαθητές σε όλη τη χώρα, σε μια περίοδο που λόγω πανδημίας οι οικογένειές τους συχνά κινούνται στο όριο της επιβίωσης.

Ενδεικτικό για την πλήρη αοριστία σε ό,τι αφορά την επανέναρξη του προγράμματος, είναι η απάντηση που έλαβαν γονείς στην Τύλισσο του Ηρακλείου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ότι “τα σχολικά γεύματα ίσως ξεκινήσουν μετά από 10 με 15 μέρες”. Φαίνεται πως η Νίκη Κεραμέως και το επιτελείο της ζήλεψαν τη δόξα της Μάργκαρετ Θάτσερ, που τόσο θαυμάζουν εξάλλου, μιμούμενοι κατά κάποιον τρόπο τη δική της απόφαση ως υπουργού παιδείας της κυβέρνησης Χιθ το 1971 να κόψει το δωρεάν σχολικό γεύμα στα παιδιά άνω των 7 ετών.

Το νέο κατόρθωμα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανδραγαθημάτων του υπουργείου όλο αυτό το διάστημα, από τους βαθιά αντιεκπαιδευτικούς και αυταρχικούς νόμους για το εξεταστικό και τα ΑΕΙ, μέχρι το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και την πλήρη αδιαφορία για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, την ίδια ώρα που επιχειρείται να περάσει η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα υπηρεσιακά συμβούλια και η “αξιολόγηση” των εκπαιδευτικών, ενάντια στην αντίδραση σύσσωμης σχεδόν της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας πως “Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη”, προσθέτοντας πως “σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει, με την πανδημία που εξελίσσεται να επιταχύνει τη φτώχεια και την ανέχεια, με χιλιάδες νοικοκυριά να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω ανεργίας, με εργαζόμενους σε αναστολή της εργασίας τους που να ζουν με ψευτοεπιδόματα, η κυβέρνηση προβάλλοντας το σκληρό ταξικό της πρόσωπο για άλλη μια φορά απέδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της, δείχνει πού καθυστερεί και πού όχι. Από τη μια, μπουκώνει τόσο καιρό με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες με “fast track” διαδικασίες και από την άλλη αδιαφορεί για τα παιδιά του λαού, βλέποντας την οποιαδήποτε παροχή ανακούφισης ως κόστος.

Μετά τα τάμπλετ που ακόμα περιμένουμε (δεν ήρθαν ποτέ!!!) και το 25% των μαθητών να μην έχει καμία πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, “κόβοντας” ένα πρόγραμμα που το εκπαιδευτικό κίνημα είχε καταφέρει με αγώνες να αποσπάσει».

Η ΑΣΕ υπογραμμίζει επίσης πως “αυτό που “μάρανε” το υπουργείο Παιδείας είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η μόνη έγνοια για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι να περάσουν μέσα στην αναμπουμπούλα της πανδημίας κάθε λογής αντιεκπαιδευτικό μέτρο και την ίδια στιγμή, με κυνισμό, αδιαφορούν για την υγεία και τη σίτιση των μαθητών”.

Κλείνοντας η ΑΣΕ τονίζει πως “για την υγεία και την αξιοπρέπεια των μαθητών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις” και απαιετεί “εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα.

Να πάρει μέτρα το υπουργείο Παιδείας να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων”.

Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσαν και βουλευτές του ΚΚΕ, θέτοντας την Νίκη Κεραμέως προ των ευθυνών της.

Στις 26/2, οι 1.227 σχολικές μονάδες (185.000 μαθητές), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η διακοπή της χορήγησης των σχολικών γευμάτων αιτιολογείται από την καθυστέρηση της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη.

Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές – λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, και μάλιστα αυτή του φαγητού.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός Παιδείας, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε:

  •  Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα.

  •  Να πάρει μέτρα για να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: