Και Α και ΟΥ και Σκοιλ Ελικικου… – Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παίρνει θέση για το εξάμηνο και δίνει τον ορισμό της τραγικής ειρωνείας

Πτυχία χωρίς εξετάσεις και χωρίς προσπάθεια; Κοίτα ποιος μιλάει…

Ας τα δούμε ένα-ένα.

Ποια είναι η κατάσταση στα Πανεπιστήμια; Οι αρχές που απειλούν τους φοιτητές πως θα χαθεί το εξάμηνο, κάθε φορά που κινητοποιούνται με καταλήψεις, τώρα έχουν ελαστικά κριτήρια. Το βασικό όμως δεν είναι μόνο αν θα γίνει κανονικά το εξάμηνο και οι εξετάσεις, αλλά και με ποιους όρους. Η τηλεκπαίδευση έχει διάφορα ευτράπελα, ακόμα και για όσους φοιτητές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο Ιούνης έχει μπει, κάποιοι σπουδαστές δεν έχουν πάρει καν συγγράμματα και κυνηγούν διαδικτυακές σημειώσεις-φυλλάδια, ο ακριβής τρόπος εξέτασης είναι σε αρκετές περιπτώσεις ασαφής και η εξεταστέα ύλη είτε υπέρογκη είτε κατ’ ευφημισμόν διδαγμένη. Και αυτά είναι απλώς ενδεικτικά για την αβεβαιότητα, την ασφυκτική πίεση που βιώνουν φέτος οι σπουδαστές, ενώ πλησιάζει η εξεταστική τους και την αγωνία τους ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Μες σε αυτό το γενικό πλαίσιο, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, φοιτητική παράταξη με πολιτικό σημείο αναφοράς το ΚΚΕ (μ-λ), βάζουν ως αίτημα και στόχο προς διεκδίκηση να θεωρηθούν διδαγμένα τα μαθήματα του εξαμήνου και να κατοχυρωθούν χωρίς εξετάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι τηλε-εξετάσεις μπορεί να μετατραπούν σε μια άδικη, ταξική φάρσα, όπου θα συμμετέχουν λίγοι και θα περάσουν ακόμα λιγότεροι.

Δεν είναι της παρούσης να κρίνουμε την ουσία του αιτήματος και το σκεπτικό του, οπότε θα περιοριστούμε να σχολιάσουμε το προφανές: η θέση αυτή, επιχειρώντας να απαντήσει από τη δική της σκοπιά στην αγωνία των φοιτητών, εκφράζει συγκεκριμένο χώρο, με σχετικά μικρές δυνάμεις και απήχηση. Κι απ’ όσο γνωρίζουμε, μπορεί να εκκινεί από κοινές ανησυχίες, αλλά δε συμφωνεί με τις θέσεις άλλων παρατάξεων στα Πανεπιστήμια και δεν εκφράζει καν την εξωκοινοβουλευτική αριστερά συνολικά.

Παρόλα αυτά, έδωσε την αφορμή στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη -που έχει τη χάρη και το όνομα- για ένα απαξιωτικό σχόλιο στη γραμμή της φιλελέ αριστείας.

https://twitter.com/pavlmarin/status/1267888172526116868

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη συνέχεια μας τα κάνει ακόμα πιο λιανά, αφού αναφέρεται ειρωνικά στο “ρωμαλέο” φοιτητικό κίνημα και τον Τσίπρα που θα το δικαιώσει, χαρίζοντάς του πτυχία -όλα μαζί στο μπλέντερ. Δε λέει το παραμικρό όμως για τις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα των φοιτητών, δεν μπαίνει καν στον κόπο να προτείνει κάποιες λύσεις για ακραίες περιπτώσεις, να στηλιτεύσει τα στραβά και ανάποδα της τηλεκπαίδευσης.

Η παράταξη των μελλοντικών αρίστων, το φυτώριο των αυριανών υπουργών και πρωθυπουργών, το πολιτικό εργαστήριο συνδιαλλαγής και σαπίλας, που ακούει στο όνομα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μας δίνει τον ορισμό της τραγικής ειρωνείας. Η παράταξη που έχει στο ενεργητικό της πάρτι και εκδρομές, μίζες, σημειώσεις και θέματα σε κολλητούς, μαζικές αντιγραφές, εκβιασμούς στους καθηγητές -αν δε συναινέσουν στο κομπρεμί- και τις γραμματείες των σχολών, συνδιαλλαγές με φουσκωτούς μπράβους και τον υπόκοσμο, με τις παρακρατικές μεθόδους και πρακτικές, η παράταξη που είναι παρακράτος εν κράτει στα Πανεπιστήμια, δε θέλει να της χαριστεί τίποτα. Γιατί μπορεί να τα αγοράσει όλα και σε πολύ καλές τιμές…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: