Η καταστολή και η συκοφαντία των φοιτητών δε θα περάσουν

«Οι σπουδές μας πάγωσαν μέσα στη πανδημία κι εσείς απαντάτε με κάρτες, κάμερες και αστυνομία. Η καταστολή και η συκοφαντία δεν θα περάσουν!» αναγράφεται στο γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στη Θεολογική του ΑΠΘ.

Τη δική τους απάντηση στα νέα σχέδια καταστολής της κυβέρνησης ενάντια στους φοιτητές, αφορμή το περιστατικό προπηλακισμού του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι αναρτώντας πανό στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Στο πανό αναγράφεται: «Οι σπουδές μας πάγωσαν μέσα στη πανδημία κι εσείς απαντάτε με κάρτες, κάμερες και αστυνομία. Η καταστολή και η συκοφαντία δεν θα περάσουν!».

Επιπλέον, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, Φυσικού και ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση για ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ στις 9 Νοέμβρη στις 12.00. Στη σχετική απόφαση των συλλόγων αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα πως:

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, έδωσαν την καλύτερη αφορμή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους φοιτητές, τους Συλλόγους μας και τους αγώνες μας, να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης εντείνοντας τα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια.

Κάνουν ότι δεν ξέρουν πως αυτές οι ομάδες και η δράση που αναπτύσσουν όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, αλλά είναι εχθρικές για μας και τα δικαιώματά μας. Οι ίδιοι οι φοιτητές τους έχουμε απομονώσει και καταδικάσει δεκάδες φορές μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες!

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες τους ήδη είχαν εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμα των φοιτητών στη διεκδίκηση, την οργάνωση στους Συλλόγους τους. (…)

Σε χρόνο dt βρήκε χρήματα για να προσπαθήσει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια. Γιατί ξέρει ότι οι αγωνίες και η δυσαρέσκεια των φοιτητών, από την πολιτική της που μας αφήνει ξεκρέμαστους από υγεία και ουσιαστική μόρφωση, όλο και μεγαλώνει. (…)

Τώρα μιλούν για “προστασία της φοιτητικής κοινότητας”. Ό,τι ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε και τη δράση αυτών των ομάδων, οι ομάδες αυτές όμως συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες και επιθέσεις σε φοιτητές σε εστίες και χώρους των Πανεπιστημίων. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και συντηρούνται μέσα στα Πανεπιστήμια χρόνια τώρα και έχουν αποτελέσει τα καλύτερα άλλοθι της κάθε κυβέρνησης για να ξεδιπλώνει το αντιλαϊκό της έργο, την περαιτέρω καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων.

Το μόνο που πραγματικά τους νοιάζει είναι να ενισχυθεί η “ασυλία” της επιχειρηματικής δράσης στα Πανεπιστήμια! Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε έδωσαν τεράστια πακέτα εκατομμυρίων σε συνθήκες πανδημίας, με τους φοιτητές εκτός εκπαίδευσης. Γι’ αυτό ετοιμάζουν νέο νομοσχέδιο “σαν τον κλέφτη”, με κλειστά Πανεπιστήμια. Γι’ αυτό θέλουν να τελειώνουν με τις διεκδικήσεις και την οργάνωση των φοιτητών μέσα στα Πανεπιστήμια. (…)

Η μαζικοποίηση στους συλλόγους μας, η ένταση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας για ουσιαστική στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, για να πάρουμε πτυχίο που θα μας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και για να δουλέψουμε με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, είναι η δύναμή μας. Μέσα από αυτό τον αγώνα μπορούμε να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο σχέδιο καταστολής που μέσα του εντάσσονται αυτές οι ενέργειες».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: