Εδώ δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι: Μαθητές χωρίς σχολείο στην Πετρούπολη

Αναζητώντας σχολείο, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης με τους γονείς και τους καθηγητές τους έρχονται με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς αντιμέτωποι με τα πολύ σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στο χώρο της Παιδείας.

Μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς η σημερινή, αλλά το πρώτο κουδούνι δεν χτύπησε σε σχολική μονάδα της Πετρούπολης. Γονείς και μαθητές του 1ου και του 2ου ΓΕΛ της περιοχής προχώρησαν από σήμερα το πρωί σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου, αντιδρώντας στην απόφαση για συστέγαση των δύο σχολείων και τη συνακόλουθη λειτουργία τους με διπλοβάρδιες πρωί-απόγευμα.

Το ήδη παλαιό κτίριο που στεγάζει το 2ο ΓΕΛ Πετρούπολης κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση, με προβλήματα στατικότητας, μετά τον σεισμό της 19ης του Ιούλη, ενώ την απόφαση για «προσωρινή συστέγαση» του σχολείου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών έλαβε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Γ’ Αθήνας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Η «συστέγαση» δεν θα γίνει όπως ίσως υποθέσατε κάτω από την ίδια στέγη του 1ου ΓΕΛ, αλλά σε κοντέινερ που αναμένεται να τοποθετηθούν στην αυλή του σχολείου, στα οποία θα «στεγαστούν» οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ..

Υπέρ της «προσωρινής λύσης» της «στέγασης» των μαθητών στα κοντέινερ είναι και ο νέος δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος, που πρότεινε να μεταφερθεί η λειτουργία του 2ου Λυκείου στο 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου (Χωράφα) για τον 1,5 μήνα που θα χρειαστεί μέχρι να εγκατασταθούν οι προκάτ αίθουσες στο 1ο Λύκειο, ώστε εξ αρχής να λειτουργήσει σε πρωινή βάρδια το 2ο Λύκειο. Όμως οι 2-3 διαθέσιμες αίθουσες εκεί δεν επαρκούν για να στεγαστούν οι άστεγοι μαθητές…

Από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Πετρούπολης και την ΕΛΜΕ προτάθηκε κινητοποίηση με πορεία διαμαρτυρίας ή ακόμη και συμβολικό κλείσιμο των σχολείων ή και των δημοτικών κτιρίων με μαύρες σημαίες ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης λειτουργίας του σχολείου.

Αναζητώντας λοιπόν σχολικές αίθουσες εν έτι 2019, οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Πετρούπολης με τους γονείς και τους καθηγητές τους έρχονται με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς αντιμέτωποι με τα πολύ σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στο χώρο της Παιδείας. Οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι περικοπές των δαπανών, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις διακηρύξεις και τις μεγαλοστομίες που είχαν σήμερα την τιμητική τους στις τελετές αγιασμού στα σχολεία. Κοντέινερ αντί για σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές αίθουσες και διπλοβάρδιες για μαθητές που σε λίγους μήνες θα κληθούν να δώσουν Πανελλήνιες (που για την πλειονότητά τους σημαίνει ότι τα απογεύματα έχουν να παρακολουθούν μαθήματα στα φροντιστήρια), θυμίζουν παλαιότερες εποχές, όταν οι μαθητές στη Δυτική Αττική μετά από σεισμό έκαναν μάθημα σε κοντέινερ, σε κατασκευές από νοβοπάν, ακόμα και σε αντίσκοινα του στρατού, βλέποντας το «προσωρινό» να τους επιβάλλεται ως κανονικότητα για πολλούς μήνες και για κάποιους για ολόκληρες σχολικές χρονιές. Πόσο απέχουν εκείνες οι εποχές από την σημερινή «ευρωπαϊκή» Ελλάδα;

 

Με πληροφορίες από lifo και ΗΧΩ Ιλίου – Πετρούπολης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: