10η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ: «Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών – Σύλλογοι στα χέρια φοιτητών» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, για την 10η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, για την 10η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ.

Εκπροσωπήθηκαν 68 φοιτητικοί Σύλλογοι, 8 επιτροπές έτους και 9 επιτροπές αγώνα, που με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων ή των Διοικητικών συμβουλίων τους, πήραν μέρος στη συνάντηση.

Πρόκειται (όπως είπαν στην εισήγησή τους) για τους φοιτητικούς συλλόγους που συγκροτούν το σημερινό αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα.

Τους συλλόγους που μπαίνουν μπροστά για τα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια, όπως π.χ. της 31/10 που οργανώθηκε από πάνω από 100 συλλόγους συνολικά σ’ όλη τη χώρα, για την υπεράσπιση του ασύλου κλπ.

Τους συλλόγους που συντονίζονται για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της φοιτητικής πάλης.

Τους συλλόγους των ΤΕΙ που είχαν που είχαν τα προβλήματά τους, κι έχουν τώρα να παλέψουν και με τις συνέπειες της λεγόμενης “ανωτατοποίησης”.

Τους συλλόγους των φοιτητών των φοιτητικών εστιών, που δεν τους φτάνει η κατάσταση στις εστίες και η αδυναμία κάλυψης της αυξημένης ζήτησης από φοιτητές που μένουν εκτός των εστιών, τους ήρθαν τώρα κι οι “καινούριες” φιλελέ ιδέες της κυβέρνησης για εστίες με ενοίκιο.

Τις επιτροπές αγώνα των φοιτητών που περιμένουν μεταγραφή κι απαντούν στην κυβέρνηση που θαρεί ότι θα μπιρέσει να τους πετάξει έξω από τις σχολές τους.

Τις επιτροπές αγώνα και επιτροπές έτους πρωτοετών που  ξεκίνησαν μόλις το νέο κεφάλαιο της ζωής τους και δεν υποκύπτουν στις όποιες δυσκολίες.

Δίπλα τους στέκονται και στάθηκαν στους χαιρετισμούς τους

Το ΠΑΜΕ, που με την ομιλία του Γιώργου Δασκαλάκη, υπενθύμισε ότι το κίνημα των εργαζόμενων προσδοκά πολλά από τους σημερινούς φοιτητές – αυριανούς εργαζόμενους επιστήμονες. Ότι τα προβλήματα των σπουδών, της επαγγελματικής αποκατάστασης και της διαβίωσης των φοιτητών, είναι κατ’ εξοχήν προβλήματα της λαικής οικογένειας και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που είναι πάντα δίπλα στους αγώνες τους.

Η ΟΓΕ με χαιρετισμό της προέδρου της Χριστίνας Σκαλούμπακα, που μίλησε ιδιαίτερα για τα προβλήματα των νέων γυναικών στις σπουδές, στη δουλιά, στην οικογένεια.

Η ΕΕΔΥΕ με χαιρετισμό του οργανωτικού της γραμματέα Γρηγόρη Αναγνώστου, που έθιξε τους κινδύνους στην περιοχή μας και ευρύτερα, από τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών και τη θέση της χώρας μας σαν πολύτιμο γρανάζι της πολεμικής μηχανής τους. Τον ανταγωνισμό των συμφερόντων που διαλύει χώρες για τις πρώτες ύλες και τις στρατηγικές θέσεις, δημιουργεί μεταναστευτικές ροές και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από όλα αυτά.

Αλλά και χαιρετισμό από την “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ” των Κυπρίων φοιτητών στην Ελλάδα, μέσω του εκπρισώπου τους Π. Γεωργίου, που έθιξε κι αυτός από την πλευρά του τα θέματα της συνάντησης, μιας που οι Κύπριοι φοιτητές της Ελλάδας, βιώνουν τα ίδια σκριβώς προβλήματα και παίρνουν μέρος στους ίδιους αγώνες για το μέλλον των πανεπιστημίων και των φοιτητών.

Την εισήγηση της Μυρτώς Καλτικοπούλου, προέδρου του φοιτητικού συλλόγου της φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, διαδέχτηκαν δεκάδες ομιλίες αντιπροσώπων που έφεραν ζωντανή εμπειρία από τις σχολές, διαπιστώσεις από τις μεγάλες δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες της οργάνωσης της πάλης, προτάσεις για το αύριο των αγώνων. Ομιλίες που συχνά διακόπηκαν από τα συνθήματα του αγώνα:

“ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ”

“Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ”

“ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ”

“Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ. ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑ”

“ΕΙΣΤΕ Η ΣΑΠΙΛΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ. ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ”

“ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ”

“ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΝΑ ΣΑΣ, ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”.

“ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ – ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ”.

Συνθήματα που απεικονίζουν συνοπτικά και το περιεχόμενο όλης της συζήτησης.

Η συνάντηση έκλεισε με την ψήφιση των αποφάσεων και την εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής και Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Δείτε φωτογραφίες  από τη συνάντηση:

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: