«Όταν βρέχει ευρώ ο Δήμος Ικαρίας κρατάει ομπρέλα» – Μια απάντηση

Σε όλο και λιγότερους πια προξενούν εντύπωση οι ειρωνείες προς τους κομμουνιστές ότι εναποθέτουν την πρόοδο και την ευημερία του λαού… στη δευτέρα παρουσία, «τότε» δηλαδή που θα επικρατήσει ο σοσιαλισμός στη γη. Ειδικά όταν πρόκειται για κομμουνιστές δημάρχους, όπως ο Στέλιος Σταμούλος, Δήμαρχος της Ικαρίας.

Σε όλο και λιγότερους πια προξενούν εντύπωση οι ειρωνείες προς τους κομμουνιστές ότι δήθεν ζουν στον κόσμο τους, μακριά από τον «ρεαλισμό» του παρόντος και εναποθέτουν την πρόοδο και την ευημερία του λαού… στη δευτέρα παρουσία, «τότε» δηλαδή που θα επικρατήσει ο σοσιαλισμός στη γη. Ειδικά όταν αναφέρονται στους κομμουνιστές δημάρχους, όπως ο Στέλιος Σταμούλος, Δήμαρχος της Ικαρίας. Ο λαός μας, εκτός από το να μην πιστεύει αυτούς που εκτοξεύουν τέτοιες ανοησίες, πρέπει να κρατάει και -όχι ομπρέλα, αλλά- μικρό καλάθι για τα ευρώ που τάζουν οι ίδιοι καλοθλητές. Ευρώ «βρέχει», όχι για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες,  αλλά για τα συμφέροντα και τις τσέπες των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων και των εφοπλιστών. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν  το ασφυκτικό αντιλαϊκό-φορομπηχτικό πλαίσιο που επιβάλλει η κεντρική εξουσία με την στήριξη και αρωγή όλων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν και αξιοποιήσουν και το τελευταίο ευρώ, για να καλύψουν τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες στους Δήμους που διοικούν. Η παρακάτω ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας λέει πολλά.

Σημαντικά έργα Διαχείρισης υδάτων και λυμάτων στην Ικαρία

Δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια που γίνεται από την σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας σε επίπεδο προγραμματισμού και αξιοποίησης κάθε διαθεσίμου χρηματοδοτικού εργαλείου (ΕΣΠΑ-ΟΧΕ-ΠΑΑ-Leader) για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο θέμα της διαχείρισης υδάτων και λυμάτων.

Σας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγες ημέρες η προσπάθεια αυτή άρχισε να «αποδίδει καρπούς», αφού εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Β. Αιγαίου των παρακάτω δράσεων:

  1. «Μελέτη γενικού σχεδίου ύδρευσης (MASTERPLAN) Ν. Ικαρίας»
  2. «Υλοποίηση σχεδίου ασφαλείας νερού οικισμών»

Συνολικού προϋπολογισμού 123.885 € Φ.Π.Α.

Μια ακόμα σοβαρότερη θετική εξέλιξη είχαμε σχετικά με την προσπάθεια κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στην Νότια Ικαρία, αφού μετά από αρκετά χρόνια (η προσπάθεια εκπόνησης μελετών χωροθέτησης κλπ ξεκίνησε το 2004) εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιφέρειας Β. Αιγαίου του έργου «Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμού Αγ. Κηρύκου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 4.290.000€, το οποίο συμπεριλαμβάνει 7 υποέργα. Έργο απόλυτα αναγκαίο και για την διαχείριση των λυμάτων του οικισμού Αγίου Κηρύκου, του οικισμού των Θέρμων, και μεγάλου μέρους των λυμάτων οικισμών που συνορεύουν με τον Άγιο Κηρύκο, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Τέλος θετική κατάληξη είχε η προσπάθεια διεκδίκησης χρηματοδότησης του δήμου Ικαρίας από το ΥΠ.ΕΣ σχετικά με αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού στην Βόρεια Ικαρία. Αφού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 100.000 € για την τοποθέτηση μονάδας διύλισης στην Γεώτρηση του Χαρακα, έργο που θα αυξήσει σημαντικά μετά από αρκετά χρόνια (η προσπάθεια εκπόνησης μελετών κλπ ξεκίνησε το 2006) τα διαθέσιμα αποθέματα πόσιμου νερού στην Δ.Ε Ραχών.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που έφεραν σε πέρας αυτή την περίπλοκη διαδικασία, είναι άξιες συγχαρητηρίων.

Η υλοποίηση των μελετών και των έργων αυτών, είναι απαραίτητη, προκειμένου να αμβλυνθούν μια σειρά θέματα που θίχθηκαν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (4η /2017) που ασχολήθηκε με το θέμα της διαχείρισης των υδάτων στην Ικαρία.

Παράλληλα οι υπηρεσίες μας προετοιμάζονται για την υποβολή νέων προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου, σχετικά με τις αναγκαίες υποδομές ύδρευσης και διαχείρισης υγρών αποβλήτων. Όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί της Τ.Κ Καραβοσταμου, και του οικισμού του Φάρου που μετά από την πρόταση τους από τον Δήμο Ικαρίας στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και την σχετική πρόσκληση που εκδόθηκε από την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή πρότασης ένταξης.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Όλα τα προηγούμενα αναφέρονται πέρα από τις ανάγκες ενημέρωσης και σαν μια ακόμα απάντηση σχετικά με την αξιοποίηση των διαθέσιμων «αναπτυξιακών προγραμμάτων», σε όσους κατηγορούν την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας πως «Όταν βρέχει ευρώ ο δήμος Ικαρίας κρατάει ομπρέλα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: