Ως Δημοτική Αρχή Πάτρας έχουμε επιλέξει μετερίζι: του αγώνα!

Άρθρο του Διονύση Πλέσσα,
Αντιδημάρχου Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων

Μέσα σε κλίμα καλλιέργειας προσδοκιών απ’ την κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια και ανάπτυξη, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά «Αναπτυξιακών Συνεδρίων» που διοργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στις περιφέρειες της χώρας.

Το 9ο κατά σειρά «Αναπτυξιακό Συνέδριο» πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 5 και 6/2/18.

Η κυβέρνηση πρωτοστατεί να προπαγανδίζει την έξοδο από τα μνημόνια και τα οφέλη από  τη μεταμνημονιακή  ανάπτυξη, ενώ η Περιφέρεια. τονίζει τη σημασία της υπόψη διαφημιζόμενης ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Δεν μας εκπλήσσει η ταύτιση της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα, γιατί γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από πολιτικές ταμπέλες  που προβάλλουν, αλλά και τις εκλογικές στηρίξεις που είχαν, κινούνται στις ράγες της ίδιας στρατηγικής που δεκαετίες εφαρμόζεται στη χώρα μας με καπιταλιστική κρίση και μη.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι θα βγούμε από τα μνημόνια.

Σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;

Ότι ο τσακισμένος από τις πολιτικές τους λαός μας με τις στρατιές των ανέργων θα αρχίσει να ανακάμπτει;

Ότι οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινου δυναμικού και πτυχιούχων που μεταναστεύουν για μια πιθανή θέση εργασίας  θα αρχίσουν να επιστρέφουν στη χώρα μας για να βρουν δουλειά με δικαιώματα;

Ότι θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και τα κάθε είδους χαράτσια;

Ότι θα αποκατασταθεί το τσεκούρωμα κατά 40 & 50%των μισθών και συντάξεων ή θα επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός;

Ότι θα επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αντί των δουλικών «ατομικών συμβάσεων»;

Ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση ο οποίος ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων δεν θα εφαρμοστεί;

Ότι θα χρηματοδοτηθεί η Τοπική Διοίκηση;

Ότι θα καταργηθούν οι απαγορεύσεις των προσλήψεων και θα δούμε προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση κ.λπ., αντί των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, ομηρίας, κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ, προγράμματα κ.λπ. και όλα αυτά με κακοπληρωμένη και ετεροχρονισμένη εργασία;

Ότι στο Δήμο Πατρέων που από το 2011 μέχρι το 2017 είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού χωρίς καμιά αναπλήρωση, θα αλλάξει το τοπίο με  μόνιμες  προσλήψεις;

Ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικό Βρεφοκομείο, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, που το 50 μέχρι 75% του προσωπικού είναι με προγράμματα, θα έχουμε εργαζόμενους σε μόνιμη εργασία;

Ότι οι σχολικές καθαρίστριες που είναι αμειβόμενες ανά αίθουσα με εξευτελιστικούς μισθούς από 150 – 250 ευρώ θα δουν δουλειά με δικαιώματα;

Ότι θα σταματήσει να αντικαθίσταται η μόνιμη σχέση εργασίας με εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις για το προσωπικό;

Ότι θα σταματήσει η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση διείσδυση Μ.Κ.Ο.,  ΚΟΙΝΣΕΠ;

Σημαίνει τελικά ότι, οι κατακτήσεις που απέδωσε η ταξική πάλη στη χώρα μας σε διαδρομή δεκαετιών και που  Ε.Ε. και κυβερνήσεις του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις ανέτρεψαν, θα επανέλθουν;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα αλλάξει, τίποτα δεν θα επανέλθει με τη διαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια.

Η «κανονικότητα» που διαφημίζουν είναι η παγίωση όλων όσων συνέθλιψαν το λαό μας, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης.

Στην καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε υπάρχει ανάπτυξη; Υπάρχει. Στην Περιφέρειά μας έγιναν έργα; Έγιναν. Πόσο κόστισαν; Η Περιμετρική π.χ. δύο & τρεις φορές πάνω από τα συμφωνηθέντα με απαίτηση των μεγαλοκατασκευαστών. Από πού τα χρήματα; Από τη φοροληστεία του λαού. Την ίδια ώρα που κυβερνήσεις και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των κατασκευαστών, στους εργαζόμενους που την κατασκεύαζαν μείωναν τους μισθούς και άλλους απέλυαν.

 Έργα και τώρα γίνονται; Γίνονται. Εθνικές οδοί όπως π.χ. Ολυμπία – Ιόνια – Εγνατία και άλλα επίσης. Για την Ολυμπία οδό π.χ. δύο και τρεις φορές πάνω από τα ποσά που προβλέπονταν για την κατασκευή με βάση τη σύμβαση.

Πούλησαν λιμάνια, αεροδρόμια, οδικές αρτηρίες, γέφυρες για την ανάπτυξη. Την καπιταλιστική ανάπτυξη. Υπήρξε ανάπτυξη; Υπήρξε. Τι απέδωσε στο λαό;  Ανεργία, μισθοί στα τάρταρα αλλά στους επενδυτές και μεγαλοκατασκευαστές  τεράστια ποσότητα πλούτου.

Ποιος ωφελείται; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους έχουν παραχωρηθεί οι εθνικές οδοί εισπράττοντας δυσβάσταχτα διόδια, με τα πλατιά λαϊκά στρώματα να οδηγούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας στους επαρχιακούς δρόμους και παλιές εθνικές οδούς που παραμένουν παγίδα θανάτου έχοντας εγκαταλειφτεί στην τύχη τους αφού δεν είναι πεδίο κερδοφορίας.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για το Δήμο μας από την ανάπτυξη που έφεραν και ας βγάλουμε συμπεράσματα για την ανάπτυξη που θα μιλήσουν στο συνέδριο.

34.000 είναι οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στην πόλη μας από τον ΟΑΕΔ ενώ μαζί με τους μη εγγεγραμμένους ο αριθμός  πολλαπλασιάζεται.

12.000 οικογένειες, δηλαδή πάνω από 35.000 συνδημότες μας είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

1.600 οικογένειες στην τράπεζα τροφίμων του Δήμου.

Συσσίτια, άστεγοι, εξαθλίωση, πείνα ήταν η ανάπτυξη τους.

Στη δομή που έχουμε δημιουργήσει στο Δήμο με επικεφαλής Αντιδήμαρχο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κάθε μέρα έρχονται συνδημότες μας που χάνουν τα σπίτια τους από τις πολιτικές τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και πήρε θέση -κατά πλειοψηφία, αφού καταψήφισαν οι παρατάξεις της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ-  για το «αναπτυξιακό συνέδριο», που διοργανώνει στην Πάτρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μιλούν για «ανάπτυξη». Αλλά πού θα στηριχτεί η ανάπτυξή τους αυτή;

Πάνω στα νεκροταφεία των εργατικών δικαιωμάτων που αφαίρεσαν με την καπιταλιστική κρίση. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της.

Ψηφίζει τον περιορισμό και κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζόμενων που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα απέναντι στο κεφάλαιο και το αστικό Κράτος .

Γιατί γνωρίζουν, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε με την πιθανή έξοδο από τα μνημόνια και όσα αυτά έφεραν, ούτε με την μεταμνημονιακή «ανάπτυξη».

Αυτό δε, το γνωρίζει και ο ίδιος ο λαός που τσακίστηκε από τις πολιτικές τους. Και αυτός ο λαός δεν θα είναι μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου, αλλά έξω και θα αγωνίζεται για την ίδια του τη ζωή και για ζωή με δικαιώματα

Εκεί μαζί του θα βρίσκεται η Δημοτική Αρχή της Πάτρας με τις θέσεις της και τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τις οποίες εμπόδιο για την υλοποίησή τους είναι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και όλα τα αστικά κόμματα που το υπηρετούν.

Γνωρίζουμε, ότι αυτό το πλαίσιο των διεκδικήσεων για να καρποφορήσει, απαιτεί αγώνα και σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Έχουμε επιλέξει  μετερίζι όμως και ασκούντες ακόμα τη Διοίκηση του Δήμου ως Δημοτική Αρχή. Κι’ αυτό το μετερίζι δεν είναι των κυβερνήσεων και Περιφερειών της καπιταλιστικής ανάπτυξης και λεηλασίας του λαού.

Είναι το μετερίζι του αγώνα, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: