Ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζητήματα καθαριότητας των σχολείων

Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα αλλά ουσιώδες: Αν δεν μονιμοποιηθούν τώρα και δεν προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες πότε θα γίνει;

Το πιο κάτω κείμενο μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην συνεδρίαση της 9ης Ιούνη 2020 είναι πλέον θέση του δήμου Ικαρίας:

Για τα ζητήματα καθαριότητας των  σχολείων

Κύριε Δήμαρχε – Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ

 Αφού σας υπενθυμίσουμε ότι στις 2/5/2020 (6η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του δήμου για την επαναλειτουργία των σχολείων που δεν απαντήθηκε πότε. 

 Αφού υπενθυμίσουμε ότι στις 11/4/2020 (5η συνεδρίαση του 2020) σας καταθέσαμε πρόταση να διεκδικήσουμε την μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους σε αορίστου χρόνου, επισυνάπτοντας και  σχέδιο παρέμβασης για το ΥΠ.ΕΣ. Την οποία απορρίψατε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «Δεν μπορούμε να αγνοούμε το ισχύον καθεστώς που δεν επιτρέπει τις άμεσες μετατροπές της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων, άρα με το να το ζητάμε κάτι που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι λειτουργεί εν είδη καταδικασμένης λύσης, θεωρούμε ότι εμπαίζουμε τους εργαζομένους μόνο για να πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα επί το λαϊκότερον».

    Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανερχόμαστε θεωρώντας ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων αξιολογείται  ως φλέγον.

 Εδώ και τρεις μήνες περίπου, η κυβέρνηση είχε όλο το απαραίτητο διάστημα να μπορέσει να οργανώσει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα άνοιγαν τα σχολεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους, ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, υπάρχουν πολλές απορίες και αμφιβολίες για το πως θα γίνεται αυτό.

  Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, χρειάζονται τουλάχιστον 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα. Με μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ο καθαρισμός που προβλέπεται από τον ΕΟΔΔΥ και μάλιστα εν ώρα λειτουργίας του. Όπου μπορέσει να υπάρξει, ένα μεγάλο μέρος, θα οφείλεται στην εντατικοποίηση και στην εξαντλητική δουλειά του προσωπικού. 

 Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα αλλά ουσιώδες: Αν δε μονιμοποιηθούν τώρα και δεν προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες πότε θα γίνει;

  Ενώ το υπ. Εσωτερικών και Παιδείας δεν έκαναν δεκτά αιτήματα δήμων για προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων, αυτά  άνοιξαν με τις «ατομικές ευθύνες» να πέφτουν στις πλάτες των γονιών.   

  Η κυβέρνηση, πότε με τον εφησυχασμό, πότε με το να ρίχνει στάχτη στα μάτια, παρακάμπτει τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει εδώ και μέρες φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών.

  Καταλαβαίνουμε πως αν χρειάζονται να παρθούν μέτρα για τα γυμνάσια και τα λύκεια μια φορά, στα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό. 

 Το δυο ειδικά σχολεία, έχουν σαφέστατα επιπλέον ανάγκες και στην καθαριότητα αλλά και στην μεταφορά.    

  Είναι προφανές ότι, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και αυτές που προηγήθηκαν, έχουν ακέραια την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση στα σχολεία. Από τη μηδενική πρόβλεψη για αίθουσες, νέα σχολεία κλπ, μέχρι την συνεχιζόμενη ομηρεία δεκαετιών των εργαζομένων στην καθαριότητα. 

 Οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, γίνονται ακριβώς για να κρύβεται η κυβερνητική, κρατική και βέβαια οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης.

Παλεύουμε, και καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να διεκδικήσουν:

  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. 
  • Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας 
  • Πραγματοποίηση μαζικών τεστ, με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών.
  • Άμεσος σχεδιασμός και πλάνο ανεύρεσης χώρων 
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία με πρόσληψη εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών αλλά και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού.

  Ως Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρουμε το θέμα καλώντας το  Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας να εγκρίνει το παρακάτω σχέδιο απόφασης (Σχέδιο παρέμβασης στο ΥΠ.ΕΣ για τις  σχολικές καθαρίστριες )

 Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Νικόλαος  Λαρδάς 

Σχέδιο παρέμβασης στο ΥΠ.ΕΣ για τις  σχολικές καθαρίστριες 

 Κύριε Υπουργέ,

 Σχετικά με το θέμα της απασχόλησης των καθαριστριών σχολικών μονάδων επισημαίνουμε τα έξης .

 Πρόκειται για εργαζόμενες που απασχολούνται για 10 μήνες ετησίως (όσο διαρκεί η σχολική περίοδος) και αμείβονται με μέσο όρο 200€ μηνιαίως, ανάλογα με τον αριθμό χρεωμένων σχολικών αιθουσών στην  σύμβαση τους, με το χρόνο εργασίας να συναρτάται με τον αριθμό χρεωμένων αιθουσών, με ώρα έναρξης της εργασίας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες (μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου), που σημαίνει ότι ήδη πολλές από αυτές  συμπληρώνουν το ισχνό εισόδημα τους με συμπληρωματική ενασχόληση αλλού το πρωί και άρα ποιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή την ανατροπή στην ζωή και την εργασία τους και φυσικά είναι γνωστό σε εσάς ότι ακριβώς  λόγω της «εργολαβικής» τους  σχέσης εργασίας,  που  συντηρείται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις,  αυτές οι εργαζόμενες δεν έχουν άλλα δικαιώματα, π.χ. αναρρωτική άδεια αν αρρωστήσουν, επίδομα  αδείας, κύησης, δεν δικαιούνται ούτε την άδεια ειδικού σκοπού που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτή την φάση. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες, που αποτελούν τα 2/3 των καθαριστριών σχολικών μονάδων του Δήμου μας. 

 Οι  εγκύκλιοι που επιτάσσουν την αύξηση των ωρών εργασίας αφού πρέπει να μπαίνουν δυο φορές στις αίθουσες διδασκαλίας, επηρεάζουν αρνητικά τις εργαζόμενες με σύμβαση μίσθωσης έργου, αφού τους αναθέτει καθήκοντα που δεν προβλέπονται να πληρωθούν. Ενέργεια που συνιστά βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων τους, όπως περιγράφονται και στις ισχύουσες συμβάσεις που έχουν με τις σχολικές επιτροπές. 

 Συνεπώς απαιτείται η κάλυψη του πρόσθετου έργου με αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των σχολικών επιτροπών.

  Με αυτό ως δεδομένο πιστεύουμε ότι τα σχολεία μας αδυνατούν να λειτουργήσουν με όρους στοιχειώδους ασφάλειας για παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, ζήτημα  που αποκτάει εκρηκτικές διαστάσεις κυρίως πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από Σεπτέμβρη!!!

  Τέλος σας καλούμε να προχωρήσετε σε ρύθμιση που θα οριστικοποιεί την εργασιακή σχέση των σχολικών καθαριστών, καθώς με την σημερινή εργασιακή σχέση, τα σχολεία δεν έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου καθαρίστρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

  Θεωρούμε ότι είναι άδικο να συνεχίζεται αυτού του είδους η σύμβαση. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή σας πρέπει να κατανοήσει τόσο τις ανάγκες των εργαζομένων, όσο και την ανάγκη σωστής λειτουργίας των σχολείων και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, απαιτείται η κάλυψη της μισθοδοσίας τους με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των σχολικών επιτροπών».     

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: