Μεθοδεύουν την καταστροφή διατηρητέου στην Αιόλου – Καταγγελία της ΛΑΣΥ Αθήνας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταγγέλλει τη μεθόδευση της καταστροφής του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου & έργου τέχνης, αρχικά με την εγκατάλειψή και ελλιπή συντήρησή του, έπειτα με την τοποθέτηση φαραωνικής περίφραξης και το κλείσιμο της Αιόλου χωρίς καμία προοπτική ανακατασκευής του κτιρίου και στη συνέχεια με την ταχύτατη κήρυξή του ως «επικινδύνως ετοιμόρροπο»

Το χώρο του διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Χατζηκώνστα (Αιόλου 38 & πλατείας Αγ. Ειρήνης) επισκέφτηκε την Παρασκευή το πρωί κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας. Στις 6 Νοέμβρη κατέρρευσε τμήμα στο κέντρο του κτιρίου, ενώ το δεξιό και αριστερό τμήμα του παραμένουν άθικτα.

Το κτίριο αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και για περισσότερα από 100 χρόνια στέγαζε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας του 19ου αιώνα. Το κτίριο με την υπουργική απόφαση Γ1225/46105/02-08-1980 (ΦΕΚ.796/80) έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό οικοδόμημα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα όμως με τον νέο οικοδομικό κανονισμό του 2012 (Ν.Ο.Κ., Ν.4067/12, άρθρα 6α & 6β) τα διατηρητέα κτίρια «ανακατασκευάζονται στην αρχική τους μορφή».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταγγέλλει τη μεθόδευση της καταστροφής του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου & έργου τέχνης, αρχικά με την εγκατάλειψή και ελλιπή συντήρησή του, έπειτα με την τοποθέτηση φαραωνικής περίφραξης και το κλείσιμο της Αιόλου χωρίς καμία προοπτική ανακατασκευής του κτιρίου και στη συνέχεια με την ταχύτατη κήρυξή του ως «επικινδύνως ετοιμόρροπο» προφανώς λόγω της κατάρρευσης μέσου τοίχου από μπαγδατί.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Χατζηκώνστα και οφείλει να παρέμβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: