“Μέχρι τη νίκη, Μίκη, για πάντα!” – Ο Ελληνοκουβανικός Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον πρωτεργάτη της Ελληνοκουβανικής Φιλίας, Μίκη Θεοδωράκη

Το έργο του, λαϊκό και πανανθρώπινο, κατάφερε να εκφράσει τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες λαών που αγωνίζονταν και αγωνίζονται ενάντια στην αδικία, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό. 

Ανακοίνωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης “για τον θάνατο του σπουδαίου φίλου της Κούβας Μίκη Θεοδωράκη”: 

“Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με θλίψη και συγκίνηση, αποχαιρετά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, αγωνιστή και σπουδαίο φίλο του Κουβανικού λαού Μίκη Θεοδωράκη. 

Το έργο του, λαϊκό και πανανθρώπινο, κατάφερε να εκφράσει τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες λαών που αγωνίζονταν και αγωνίζονται ενάντια στην αδικία, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλισμό. 

Στο διάβα της πλούσιας καλλιτεχνικής και πολιτικής του πορείας και δράσης, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε στενούς δεσμούς με το νησί της Επανάστασης. Επισκέπτηκε την Κούβα για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 ως βουλευτής της ΕΔΑ αλλά και αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δίνοντας συναυλίες στην Αβάνα και μαγεύοντας το κουβανικό κοινό με τις μελωδίες του Κάντο Χενεράλ, του εμβληματικού έργου που η αξεπέραστη μουσική του έσμιξε με την ποίηση του Χιλιανού κομμουνιστή Πάμπλο Νερούδα. 

Ο Μίκης συνδέθηκε φιλικά με τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Κουβανικής Επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, δύο προσωπικότητες για τις οποίες έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό και εκτίμηση. Όταν ο προσωπικός του φίλος, ο Κομαντάντε Φιντέλ, «έφυγε» το Νοέμβρη του 2016, ο Μίκης τον αποχαιρέτησε με μια λακωνική φράση: «Αγαπητέ μου Φιντέλ, μας άφησες και αυτή είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου». 

Μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της φιλίας των λαών, ο Μίκης υποστήριζε με σθένος τους αγώνες και τα δίκαια του Κουβανικού λαού. Μόλις πριν λίγους μήνες και παρά την κλονισμένη του υγεία, ο σπουδαίος Μίκης δεν ξέχασε την Κούβα, βάζοντας την υπογραφή του για την στήριξη του αιτήματος να αποδοθεί το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve. 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του αλησμόνητου Μίκη Θεοδωράκη, με την υπόσχεση να διατηρήσει άσβεστη την φλόγα της Ελληνοκουβανικής Φιλίας της οποίας ο εκλιπών υπήρξε πρωτεργάτης. 

Μέχρι τη νίκη, Μίκη, για πάντα!

Θεσσαλονίκη, 3/9/2021″

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: