Λιάνα Κανέλλη: Να γίνουν προσλήψεις στις υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων στις θυγατρικές του εταιρείες (ΒΙΝΤΕΟ)

Να αποτελέσει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) έναν σύγχρονο φορέα, που θα ανταποκρίνεται στην ουσία του ιδρυτικού σκοπού του, ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Να αποτελέσει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) έναν σύγχρονο φορέα, που θα ανταποκρίνεται στην ουσία του ιδρυτικού σκοπού του, ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε την πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αποψιλώνεται από μόνιμο προσωπικό, χωρίς καμία πρόσληψη τα τελευταία 20 χρόνια.

Επισήμανε ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με αποτέλεσμα η σημαντικότερη λειτουργία του, η εκπαιδευτική, θεραπευτική και συμβουλευτική υποστήριξη στα παιδιά με οπτική αναπηρία και τις οικογένειές τους να πραγματοποιείται από τη θυγατρική του ΑμΚΕ «Πρωτοπορία» και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), ένα υποκατάστατο υπηρεσιών που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης.

«Έχουμε το φαινόμενο να απολύονται άνθρωποι με 20 χρόνια πείρας από την “Πρωτοπορία” και το ΚΔΑΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι εργαζόμενοι στην «Πρωτοπορία» και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ εργάζονται σε συνθήκες διαρκούς ανασφάλειας και εξάρτησης από την εκάστοτε διοίκηση, είπε, και κατήγγειλε πως η διοίκηση της «Πρωτοπορίας» έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί γιατί το ΑΣΕΠ ενέκρινε την πρόσληψη δύο εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας.

Επίσης, επισήμανε ότι η σημερινή διοίκηση του ΚΕΑΤ αρνείται ακόμα και να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους στο Δημόσιο, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΚΕΑΤ, γεγονός απαγορευτικό για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ειδικά οι εργαζόμενοι στην «Πρωτοπορία» έχουν 20ετή εμπειρία προσφοράς στο ΚΕΑΤ.

Παράλληλα, η διοίκηση, διακηρύσσοντας ότι το ΚΔΑΠ είναι αυτοτελής δομή, κατάργησε οποιαδήποτε σχέση των υπηρεσιών του ΚΕΑΤ και της ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία». Απέλυσε έμπειρους εργαζόμενους, αντικατέστησε αυθαίρετα την εικοσαετούς εμπειρίας και υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης υπεύθυνη του ΚΔΑΠ με εργαζόμενο μονοετούς εμπειρίας και μοναδικό προσόν ότι είναι μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τυφλών, προχώρησε σε προσλήψεις με μυστικότητα και άγνωστα κριτήρια και έβαλε στο ψυγείο τους ελάχιστους μόνιμους εκπαιδευτικούς του ΚΕΑΤ απαγορεύοντάς τους να διδάξουν. Επίσης, υποχρέωσε τους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ -που απασχολούνται με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας- να παραιτηθούν ακόμη και από τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια.

Στην απάντησή της η Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει καμία υποβάθμιση, ξεπερνώντας το γεγονός ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις 20 χρόνια. Παρότι ομολόγησε πως είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των θυγατρικών εταιρειών, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης τομέων του. Όσον αφορά τις απολύσεις, τις αιτιολόγησε ως λήξη των συμβάσεών τους που ήταν ορισμένου χρόνου.

Η Λιάνα Κανέλλη, αναδεικνύοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης δημοσίων υποδομών, επισήμανε την ανάγκη της επαναπρόσληψης των εργαζομένων που απολύθηκαν από το ΚΔΑΠ, την απορρόφηση στο ΚΕΑΤ των εργαζομένων στην «Πρωτοπορία» και ΚΔΑΠ, καθώς και των επικουρικών και συμβασιούχων, τη λειτουργία του ΚΔΑΠ με τους ίδιους όρους προστασίας από την Covid που εφαρμόζονται στα κοινά και στα Ειδικά Σχολεία και όχι μόνο για εμβολιασμένους μαθητές, όπως γίνεται σήμερα.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: