Λιάνα Κανέλλη: Ευάλωτη γυναίκα σημαίνει πως έχει κατώτερη θέση μέσα στην κοινωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για την 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών, της ΓΓ Δημοκρατικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σχετικά με την 2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της ΓΓ Δημοκρατικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Λ. Κανέλλη εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του ΚΚΕ για τα δύο πρόσφατα περιστατικά με τον ξυλοδαρμό μιας 40χρονης στην Αργυρούπολη αλλά και στην υπόθεση των καταγγελιών στη Θεσσαλονίκη για ομαδικό βιασμό 24χρονης, με αφορμή την οποία η Εισαγγελία σήμερα διέταξε έρευνα για ενδεχόμενο κύκλωμα μαστροπείας, καλά κρυμμένου μάλιστα πίσω από πολύ χρήμα και επωνυμίες. Επισήμανε την ανάγκη της ταχείας και σε βάθος έρευνας από πλευράς Δικαιοσύνης, Αστυνομίας και ανακριτικών αρχών.

Όσον αφορά την έκθεση, που μεταξύ άλλων καταγράφει ότι τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκαν πάνω από 4.500 φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών, επισήμανε πως ο κοινός τόπος των περιστατικών είναι ότι τα βασικά θύματα είναι γυναίκες εξαρτημένες οικονομικά, άνεργες, που δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και άρα δύσκολα αντιδρούν και προχωρούν σε αποκαλύψεις. Σημείωσε πως ευάλωτη γυναίκα σημαίνει ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά, και κοινωνιολογικά αποκλεισμένη, σημαίνει πως η γυναίκα αυτή έχει κατώτερη θέση μέσα στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας αυτήν ακριβώς την ταξική τοποθέτηση των θυμάτων στην κοινωνία μας.

Υπογράμμισε ότι η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και των ποινών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, αλλά και για να ανατραπεί αντίληψη χιλιετιών. Χρειάζεται, παιδεία, εκπαίδευση και μια ενιαία και οργανωμένη συζήτηση με επιστημονική μορφή, ευρέως στην κοινωνία, όπως στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα γήπεδα και τον αθλητισμό, στους φοιτητικούς Συλλόγους κ.α.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να γίνει νομοθετική παρέμβαση για το εκδικητικό πορνό στο διαδίκτυο, που αποτελεί τον απόλυτο ευτελισμό και δολοφονία χαρακτήρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η νομοθετική παρέμβαση, καθώς στο διαδίκτυο, η γυναίκα αλλά και κανένας άλλος δεν είναι προστατευμένος, δεν μπορεί να «κατεβάσει» το υλικό που τον αφορά, καθώς κουμάντο κάνουν οι πλατφόρμες των πολυεθνικών που κερδίζουν χρήματα από αυτή την υπόθεση.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: