Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά: Κανένας εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του!

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για χάσιμο των μαθημάτων λόγω χιονιά καθώς εξακολουθεί να μην καλύπτει τα χιλιάδες λειτουργικά κενά, που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τα χιλιάδες κενά λόγω covid που συνεχώς προστίθενται και καθημερινά χάνονται χιλιάδες ώρες μαθημάτων. 

Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά!  Κανένας εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Τα σχολεία, σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας κλείνουν λόγω των καιρικών συνθηκών! Τα ανύπαρκτα μέτρα για την πανδημία, η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, το κυβερνητικό σχέδιο «ανοιχτές πόρτες και παράθυρα», σε συνδυασμό με τις απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές και τα προβλήματα θέρμανσης των σχολείων, δημιουργούν για μια ακόμα φορά μια εκρηκτική κατάσταση!

Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν. Ήδη η ΔΙΠΕ Σάμου, όπως και μια σειρά Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, έστειλε οδηγίες για ενεργοποίηση του «αμαρτωλού» (καθώς ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για το ξεπούλημα των προσωπικών μας δεδομένων) WEBEX τις επόμενες μέρες.

Στην Ικαρία, ο Δήμος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και  αναφέρει συγκεκριμένα ότι “ αναστέλλεται η με φυσική παρουσία των μαθητών λειτουργία των σχολείων” . Αναρωτιόμαστε λοιπόν από πότε ο Δήμος είναι αρμόδιος για εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα και εν προκειμένω για την δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών; Οι αρμοδιότητες και οι αποφάσεις των δήμων σε σχέση με τα σχολεία αφορούν στην ασφαλή κτιριακή λειτουργία τους , όπως και η προστασία τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών συνθηκών. Αναφερόμαστε και στους εκπαιδευτικούς καθώς στην σχετική ανακοίνωση αμέλησε να τους αναφέρει ,θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι δεν σημαίνει ότι μας αντιμετωπίζει ο Δήμος σαν αναλώσιμους που οφείλουν ακόμα και σε συνθήκες που αναφέρονται ως επικίνδυνες από την πολιτική προστασία να βρίσκονται στο δρόμο για να βρεθούν στα σχολεία χωρίς μαθητές, εκτός αν αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

Θέλουμε να ρωτήσουμε τους «φωστήρες» του Υπ. Παιδείας, τι θα γίνει με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές που δε διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό στα σπίτια τους, τους συναδέλφους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων για την τηλεκπαίδευση; Αύριο, εκείνους δε θα τους πιάσουν τα καιρικά φαινόμενα; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μετακινηθούν με ασφάλεια, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μέσα της τηλεκπαίδευσης; Τι θα γίνει χωρίς «ειδική άδεια» για όλους τους γονείς; Ποιος θα κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης;

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για χάσιμο των μαθημάτων λόγω χιονιά καθώς εξακολουθεί να μην καλύπτει τα χιλιάδες λειτουργικά κενά, που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και τα χιλιάδες κενά λόγω covid που συνεχώς προστίθενται και καθημερινά χάνονται χιλιάδες ώρες μαθημάτων. 

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια και υγειινή.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθούν εδώ και τώρα όλες οι οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού. 
  • Το ΥΠΑΙΘ να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών και όχι η τηλεκπαίδευση, η οποία μόνο κατ’ όνομα είναι εκπαίδευση. 
  • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

Επισημαίνουμε ότι,  με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επικαλούνται, το ΥΠΑΙΘ και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης: 

Α) Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους, και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.

Β) Το ΥΠΑΙΘ και οι Δ/νσεις εκπαίδευσης οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα εντός της σχολικής μονάδας και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται. 

Γ) Επιπλέον, με δεδομένα τα παραπάνω, σε περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να μεταβούν.  Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, γονείς

 Δε θα δεχτούμε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται λάστιχο στο όνομα των “έκτακτων συνθηκών” κατά το δοκούν! Σήμερα είναι ο καιρός, χθες ήταν οι μαθητικές καταλήψεις και η απόπειρα να μετατραπούν οι καθηγητές σε καταδότες των αγωνιζόμενων μαθητών, αύριο θα είναι η αδυναμία του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι φάρμακο δια πάσαν νόσο!

  • Εδώ και τώρα μέτρα για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
  • Το σωματείο μας θα σταθεί στο πλευρό όλων των εκπαιδευτικών απέναντι σε κάθε απειλή και διοικητή αυθαιρεσία. Το Δ.Σ. του συλλόγου καλύπτει συνδικαλιστικά όλους τους συναδέλφους που δεν θα προχωρήσουν σε τηλεκπαίδευση. 
  • Τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση! Να απαιτήσουν από το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει την εγκύκλιο για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και να καλύψουν με όλα τα μέσα τους εκπαιδευτικούς που δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς.

Ικαρία, 23-1-2022

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: