Κ. Πελετίδης: Η ανακύκλωση που θέλουμε εμείς είναι εντελώς διαφορετική

“Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην τυπική ανακύκλωση των εταιρειών.” – Ο σχεδιασμός του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης στην Πάτρα και για την έναρξη της ανακύκλωσης του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους.

Το σχεδιασμό του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης στην Πάτρα και για την έναρξη της ανακύκλωσης του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους, παρουσίασαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο Δήμος με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση προχωρά σε πρώτη φάση στην διαχείριση του έντυπου χαρτιού στην πηγή, με την εναπόθεσή του στους κίτρινους κάδους.

Το θέμα της ανακύκλωσης είναι μεγάλη υπόθεση. Δυστυχώς δεν είναι στα χέρια των Δήμων αλλά στις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες και οι οποίες είναι οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας Ανακύκλωσης και οι εταιρείες κάνουν τυπικά την δουλειά τους, συλλέγουν μόνο τις συσκευασίες.

Η ανακύκλωση που θέλουμε εμείς είναι εντελώς διαφορετική. Εμείς θέλουμε την διαλογή στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, οργανικά υλικά κλπ). Αν γινόταν έτσι θα είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης. 

Αναγκαζόμαστε να δράσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Δήμους, σε ότι αφορά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού και δεν μας παρέχεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Ξερόλακκα υπάρχει μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν έχουμε εργαζόμενους για να αναλάβουμε εμείς την όλη διαχείριση ώστε να έχουμε και την δυνατότητα μεγιστοποίησης τους αποτελέσματος.

Σποτ για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού

Το τυπωμένο χαρτί σου… Ρίξτο στο κίτρινο κάδο.Ο Δήμος Πατρέων δεκάδες κίτρινους κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης για να συγκεντρώνουμε αποκλειστικά το έντυπο χαρτί.Tα σημεία όπου υπάρχουν κίτρινοι κάδοι, μπορείτε να τα δείτε εδώ: tinyurl.com/recyclexarti

Gepostet von ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ am Donnerstag, 5. Dezember 2019

 

Τώρα με το χαρτί πάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Οι εταιρείας θα έπρεπε να πληρώνουν τον Δήμο το κόστος για την ανακύκλωση που τους καταβάλλει ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην τυπική ανακύκλωση των εταιρειών. Ξεκινάμε με το χαρτί και θα συνεχίσουμε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται όπως πρέπει. Θέλουμε σε αυτή μας την προσπάθεια την συμμετοχή όλων των φορέων και των δημοτών. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση η υπόθεση της ανακύκλωσης ώστε να επιτύχει».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, στην δική του εισήγησή τόνισε:

«Εδώ και δεκαετίες η «Λαϊκή Συσπείρωση»  έχει πολιτική κατεύθυνση για την διαχείριση των απορριμμάτων που στηρίζεται στην  διαλογή στην πηγή με κρατική ενίσχυση. Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού μπορεί να μειωθεί  δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων που αποτίθεται στο ΧΥΤΑ και να προστατεύεται το περιβάλλον με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το δημότη. Αντιμετωπίζουμε πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και των δράσεων που έχουμε σχεδιάσει.

Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί σε πολύ λιγότερο χρόνο και με πολύ λιγότερες δαπάνες, αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία, και Δημόσιος Φορέας μελετών και κατασκευής έργων για την επεξεργασία των αποβλήτων. 

Με οδηγίες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ.   Έχουν αναθέσει την ανακύκλωση μόνο συσκευασιών στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά σε φορέα, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), που έχουν συγκροτήσει οι μεγάλες επιχειρήσεις, που παράγουν συσκευασμένα προϊόντα.  Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στην ανακύκλωση γιατί το υπόλειμμα είναι πολύ μεγάλο, η αντικατάσταση των μπλε κάδων γίνεται με το σταγονόμετρο, και έχουμε έλλειψη ανταλλακτικών για την επισκευή τους, που γίνεται από συνεργείο του Δήμου. Ο Δήμαρχος έθεσε επανειλημμένα το θέμα, όμως μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις ανάγκες. 

Τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών είναι πολύ μικρά σε όλη την Ελλάδα και εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές των ανακτώμενων υλικών.  Η προστασία του περιβάλλοντος και ο όγκος των υπολειμμάτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ δεν μπορεί να εξαρτώνται από το χρηματιστήριο και την κερδοφορία ούτε από τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» ώστε να τα πληρώνει ο δημότης διπλά και τριπλά.

Σε αυτό το  σύστημα των ιδιωτικοποιήσεων  της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων,  εμείς αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. 

Από υπηρεσιακά στελέχη έχει συνταχθεί  σχέδιο για την διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα συσκευασιών και έντυπου χαρτιού. Έχουν συνταχθεί μελέτες  για συλλογή και επεξεργασία βιοαποβλήτων, για πράσινο σημείο, γωνιές ανακύκλωσης και δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Τα προβλεπόμενα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης ήταν υποχρεωτικά με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και τον Εθνικό Σχεδιασμό. 

Παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό έχει συγκροτηθεί ομάδα από το προσωπικό  του Δήμου για την προώθηση της ανακύκλωσης, η οποία έχει εκπονήσει σχέδιο για την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών. Το σχέδιο κοστολογημένο έχει υποβληθεί στην ΕΕΑΑ για χρηματοδότηση. 

Η ομάδα ανακύκλωσης έχει προετοιμάσει τις διαδικασίες για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού και αρχίζουμε την σταδιακή εφαρμογή του. Τοποθετούμε κίτρινους κάδους για έντυπο χαρτί κοντά σε  δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, και έχουμε καλέσει εκπροσώπους υπηρεσιών για να τους ενημερώσουμε για τις διαδικασίες και να έχουμε συνεχή συνεργασία για την επιτυχία του σχεδίου μας. Καλούμε όλους τους δημότες να ρίχνουν μόνο έντυπο χαρτί στους κάδους με το κίτρινο καπάκι». 

Στους κίτρινους κάδους ρίχνουμε: βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια, τυπωμένα χαρτιά, χαρτί περιτυλίγματος. 

Τα σημεία όπου υπάρχουν κίτρινοι κάδοι, μπορούν οι δημότες να τα βρίσκουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://tinyurl.com/recyclexarti

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι έχουν προσκληθεί στην Αγορά Αργύρη οι εκπρόσωποι 80  δημοσίων φορέων και υπηρεσιών της πόλης σε μία ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός για την ανακύκλωση  του έντυπου χαρτιού.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: