Κ. Πελετίδης: “Αν θέλουν να ανατρέψουν το σχεδιασμό μας για τα σκουπίδια, θα καταλάβουν τι σημαίνει Πάτρα”

“Το σκουπίδι είναι χρυσάφι και θέλουν να το βάλουν στις τσέπες τους. Αν θέλουν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό, θα καταλάβουν τι σημαίνει Πάτρα. Τους προειδοποιούμε ότι θα νιώσουν την ανάσα μας.”

Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει καθιερώσει το θεσμό των Λαϊκών Συνελεύσεων ανά δημοτικό διαμέρισμα, μια σημαντική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με μαζική συμμετοχή, και δε γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αλλά όπως λέει ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, για να δει η δημοτική αρχή κατάματα το λαό της πόλης και τα προβλήματά του.

Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας. Αυτές οι Συνελεύσεις γίνονται όχι για δημόσιες σχέσεις, αλλά για να έχουμε άμεση επαφή με το λαό του Δήμου μας και τα προβλήματά του. Δεν είμαστε αποσπασμένοι από την πόλη μας, δεν παριστάνουμε την Δημοτική Αρχή κλεισμένοι στα κτίρια και τα γραφεία. Θέλουμε να φωτίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν, θέλουμε να σας βλέπουμε στα μάτια όταν μιλάτε, γιατί μιλάτε με την ψυχή σας. Γι’ αυτό και πάω παντού, σε όλες τις Συνελεύσεις του Δήμου μας. Γιατί θέλω να σας ακούσω και να σας δω στα μάτια. Τις Συνελεύσεις αυτές τις κάνουμε κάθε χρόνο, γιατί θέλουμε να δούμε πού πρέπει να ρίξουμε αρχικά το βάρος, αλλά και γιατί κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν με ελάχιστα χρήματα.

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα Συνέλευση στο Αρκτικό Διαμέρισμα, για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για τη νέα χρονιά, με παρουσία πολλών αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εκπροσώπων μαζικών φορέων και απλών πολιτών, που έβαλαν στο τραπέζι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην εισηγητική του παρέμβαση, ο δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων.

«Η πόλη μας, όταν αναλάβαμε το 2014, ήταν υπό εγκατάλειψη. Γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα; Γιατί πρώτα έχτιζαν και μετά σκέφτηκαν τους υπονόμους. Το αποχετευτικό είναι τεράστιο ζήτημα, που σιγά σιγά το λύνουμε. Παραλάβαμε ένα Δήμο με 22 εκατ. χρέος και το φτάσαμε στα 10 εκατ.

Το Καρναβάλι χρωστούσε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποκαλύφθηκε ένα ακόμα χρέος 52.000 ευρώ στα ξενοδοχεία της περιοχής, από το διάστημα 2006 – 2010.

Η χρηματοδότηση του Δήμου μειώθηκε κατά 62% από το 2010. Και όταν λέμε Δήμο εννοούμε τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας, το σπίτι μας, την αυλή μας. Άρα αυτά τα χρήματα τα έκοψαν από το σπίτι μας.

Από την άλλη, απαγόρεψαν και τις προσλήψεις, οπότε το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί δραματικά. Πρόσφατα μόνο, και μετά από αγώνες, μπορέσαμε να προσλάβουμε 52 άτομα στην Καθαριότητα.

Δεν μπορεί εν έτει 2020 να μας λένε ότι σας κόβω το 62% της χρηματοδότησης. Μήπως δεν πληρώνουμε φόρους, τέλη, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.; Πληρώνουμε, αλλά δεν μας δίνουν πίσω δεκάρα τσακιστή, ούτε για προσλήψεις, ούτε για τον Αθλητισμό, την Παιδεία ή τον Πολιτισμό, με το πρόσχημα ότι πρέπει να πληρωθούν οι δανειστές. Μας κλέβουν δηλαδή. Προχωράμε και κάνουμε δουλειά με τους εργαζόμενους 8μηνης σύμβασης.

Στον τομέα της Παιδείας και των σχολείων δεν υπάρχει άλλος Δήμος που να κάνει ό,τι κάνει ο Δήμος της Πάτρας. Όταν αναλάβαμε το 2014 είδαμε ότι δεν υπήρχε κανένα αίτημα που να αφορά τα σχολεία και χαρήκαμε, γιατί σκεφτήκαμε ότι όλα πάνε καλά. Ήταν λάθος μας όμως. Τίποτα δεν πήγαινε καλά, απλά οι εκπαιδευτικοί φορείς κουράστηκαν να κάνουν αιτήματα, αφού τους αγνοούσαν! Τα σχολεία μας δεν είχαν ούτε ρελέ! Βάλαμε σε όλα τα σχολεία, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας. Και προχωρήσαμε με τις εργασίες που απαιτούνταν για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία. Πόσα χρήματα μας έδωσε το κράτος; Ούτε ευρώ! Μόνο αρμοδιότητες.

Όταν μάλιστα πάμε στα υπουργεία για να διαμαρτυρηθούμε και απαιτήσουμε κονδύλια, μας λένε: μόνο εσείς έρχεστε και μόνο εσείς ζητάτε!

Στο Α’ Νεκροταφείο η εκκλησία φτιάχτηκε και μάλιστα μνημονεύεται πλέον στην Λειτουργία και ο Δήμος. Εμείς πιστεύουμε σε ιδέες ισότητας, σεβόμαστε αυτούς που πιστεύουν και φυσικά θέλουμε να σέβονται κι εμάς, γι’ αυτό και οι σχέσεις μας με την τοπική Εκκλησία είναι άψογες.

Πάμε στο θέμα του Κολυμβητηρίου της Αγυιάς, που δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το ζητήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολύ πριν τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, αλλά μας είπαν ότι δεν μας το δίνουν κι ότι θα το φτιάξουν οι ίδιοι. Αυτό δεν έγινε, τίποτα δεν έγινε και τίποτα δεν έμεινε στην Πάτρα, παρά μόνο η άμμος για να τη μαζέψουμε εμείς! Τόσο γαλαντόμοι…

Εμείς δεν φωνάζουμε, για να φωνάζουμε. Θέλουμε να δίνουμε λύσεις.

Ο χρόνος της υπομονής μας εξαντλήθηκε. Έχουμε ζητήσει συναντήσεις με υπουργούς για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως υπογειοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής, που απαιτούμε να γίνει (όπως και τα 3 χλμ. στα Σεπόλια) με γραμμικό πάρκο από πάνω, ανακατασκευή και αξιοποίηση Λαδόπουλου, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Διακρίνουμε, γενικώς, μια αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Πατραϊκό λαό.

Έχουμε αγώνα μπροστά μας και πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Πάμε στο θέμα του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Όλος ο σχεδιασμός βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας. Ο Δήμος μας, με τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στον Φορέα Διαχείρισης, βγήκε εκτός. Εμείς ακολουθήσαμε τα βήματα που μας έδειξε η κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε τις μελέτες και περιμένουμε απάντηση. Πιστεύαμε ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινούσε το έργο στου Φλόκα, αλλά ακόμα περιμένουμε. Γίνεται προσπάθεια να ξαναπάμε από την αρχή με νέο περιφερειακό σχεδιασμό και… χάρισμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί το σκουπίδι είναι χρυσάφι και θέλουν να το βάλουν στις τσέπες τους.

Αν θέλουν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό, θα καταλάβουν τι σημαίνει Πάτρα. Τους προειδοποιούμε ότι θα νιώσουν την ανάσα μας. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και ο σχεδιασμός μας να γίνει σχεδιασμός τους.

Αν τολμήσουν να καταστρέψουν τον σχεδιασμό, θα μας βρουν μπροστά τους. Πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για αγώνα. Η υπόθεση είναι υπόθεση ολόκληρου του Δήμου μας».

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: