«Ηθοποιοί πληρώνονται ακόμα και με σάντουιτς ή δεν πληρώνονται καθόλου»

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Θέαμα και το Ακρόαμα, διεκδικώντας δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθολικό για όλους τους εργαζόμενους.

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Θέαμα και το Ακρόαμα, διεκδικώντας δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθολικό για όλους τους εργαζόμενους.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, οι Μουσικοί Δυτικής Ελλάδας και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Μιλώντας στο star.gr ηθοποιοί και μουσικοί έκαναν λόγο για πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας στον κλάδο αλλά και για καθολικό ποσοστό υποαπασχόλησης.

«Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να δουλεύει 12 μήνες τον χρόνο, πέντε ημέρες την εβδομάδα» τόνισαν, εξηγώντας πως οι περισσότεροι είναι στα όρια της επιβίωσης.

Όπως εξηγούν η αλλαγές στο ασφαλιστικό αποτελούν ένα παραπάνω «χτύπημα» μέσα στις ήδη αντίξοες συνθήκες εργασίας.

Ενδεικτικές των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο είναι οι καταγγελίες για ηθοποιούς που πληρώνονται με σάντουιτς, ή δεν πληρώνονται καθόλου. Έχουν έρθει διάφορες καταγγελίες για απλήρωτες πρόβες κάτι που έχει γίνει σχεδόν κανόνας πλέον στον κλάδο μας»

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο θέαμα και το ακρόαμα

  • Τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη να είναι κάτω από 50.
  • Κανένας άνεργος χωρίς επιδότηση.
  • Επίδομα και άδεια μητρότητας για κάθε γυναίκα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εποχικότητα με βάση τον κλάδο και όχι με βάση την επιχείρηση.
  • Μείωση του απαραίτητου αριθμού των 50 ενσήμων για το εποχικό βοήθημα.
  • Εγγύηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος. Επιστροφή των κλεμμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις που τα τρώνε δεκαετίες. Να εισπραχθούν τα πάνω από 17 δισ. που χρωστούν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες. Καμία μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες.
  • Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Επανένταξη του επαγγέλματος του μουσικού και τραγουδιστή νυχτερινών κέντρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα προηγούμενα όρια για τους ηθοποιούς, ηθοποιούς μελοδράματος, μουσικούς πνευστών, ειδικότητες του θεάτρου (μουσικούς, προσωπικό σκηνής, τεχνικούς) και χορευτές.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις και εγγύηση του συνόλου της σύνταξης από το κράτος.

star.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: