ΕΣΗΕΑ, ΕΦΕ και ΕΑΞΤ εναντίον της «οριοθέτησης» των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων

Με πρόσχημα την προστασία της σωματικής ακεραιότητας θα αποκλείονται οι φωτορεπόρτερ από τα γεγονότα και θα λαμβάνουν μόνο φιλτραρισμένη εικόνα των γεγονότων – Κοινή ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ – ΕΦΕ – ΕΑΞΤ

Η ΕΦΕ έβγαλε μαζί με την ΕΣΗΕΑ κοινή ανακοίνωση για το σχέδιο συναθροίσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου συνυπογράφει την κοινή επιστολή ΕΦΕ και ΕΣΗΕΑ.

Σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δια μέσου του Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ενημέρωσε για το νέο σχέδιο αστυνόμευσης των δημοσίων συναθροίσεων. Δυστυχώς μέσα στις σχεδιασμένες ρυθμίσεις υπάρχουν περιορισμοί για το ρεπορτάζ και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι στην ουσία καταλύουν το θεμελιώδες για κάθε δημοκρατία δικαίωμα της Ελευθερίας του Τύπου. Έτσι, μεταξύ άλλων και με πρόσχημα την προστασία της σωματικής ακεραιότητας θα αποκλείονται οι φωτορεπόρτερ από τα γεγονότα και θα λαμβάνουν μόνο φιλτραρισμένη εικόνα των γεγονότων.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΑΞΤ)

 

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Προς

τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ενταύθα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΦΕ και της ΕΑΞΤ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό  Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων  Συναθροίσεων που παρουσιάσατε όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: