Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας  προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την συνεδρίαση της 11ης Απριλίου 2020

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας  προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την συνεδρίαση της 11ης Απριλίου 2020:

   Κύριε Πρόεδρε με την παρούσα επιστολή σας πληροφορούμε ότι τοποθετούμαστε ενιαία ως παράταξη στην ημερήσια διάταξη για τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Απριλίου 2020. 

 Αρχικά  σας ενημερώνουμε για την θέση μας σχετικά με τον τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου: 

 Όπως γνωρίζετε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό: 1. Κεκλεισμένων των θυρών, 2. “Διά περιφοράς”, 3. Τηλεδιάσκεψη.

 Με την επιλογή τη συνεδρίασης “Διά περιφοράς”, προκύπτουν ζητήματα όπως:

 

  • Δεν υπάρχει δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη “Διαύγεια”.
  • Δεν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.

 

 Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων -παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

 Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια και κάποιους δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την Π.Ν.Π και την εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις “διά περιφοράς” να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

 Σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφού επισημάνουμε ότι αν και σας ζητήθηκε δεν μας ενημερώσατε ποτέ για την θέση σας επι των θεμάτων που δεν εισηγείται η δημοτική αρχή. Με αποτέλεσμα να αναμένουμε την ενημέρωση για το ποιες αποφάσεις πάρθηκαν και με ποια πλειοψηφία από την ανάρτηση των αποφάσεων. 

  Σας γνωρίζουμε ότι σε ότι αφορά τα θέματα 1 και 8, πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθούν ενιαία, αφού και οι δυο εισηγήσεις αφορούν  μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 και των συνεπειών του στον Δήμο. Με αυτό το σκεπτικό σας γνωρίζουμε οτι υποστηρίζουμε το σύνολο των προτάσεων που σας έχουμε καταθέσει από 30/3/2020 (Αρ. Πρωτ : 1333/2020)   με το κείμενο που αποτελεί την εισήγηση του 8ου θέματος και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να αποδεχθεί:  

  • Τις προτάσεις που αφορούν το  πλαίσιο διεκδικήσεων για τις άμεσες ανάγκες στις δομές υγείας του νησιού μας.
  • Τις προτάσεις που αφορούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο δήμος, προσθέτοντας στην πρόταση και την αυτονόητη απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Τις προτάσεις για την διεκδίκηση νομοθετικών ρυθμίσεων το ΥΠ.ΕΣ για το  «βοήθεια στο σπίτι», την  εργασιακή σχέση των σχολικών καθαριστών και την παράταση των συμβάσεων των σημερινών συμβασιούχων του δήμου. 

Έτσι ώστε όλα αυτά να αποτελούν θέση του δήμου Ικαρίας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

 Σε ότι αφορά τα 4 σημεία που προτείνει η δημοτική αρχή να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο με την εισήγηση του 1ου θέματος  σας γνωρίζουμε ότι : 

  • Δεν συμφωνούμε με την «θεσμοθέτηση απαγόρευσης ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετάβασης στο νησί εν όψει Πάσχα  για όλους», πιστεύοντας ότι αυτή η ρύθμιση ούτως η άλλως είναι σε ισχύει με τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα που προβλέπουν οι σχετικές Π.Ν.Π και Υπουργικές αποφάσεις.                                         Μέτρο που θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια πιστεύουμε πως είναι η διασφάλιση (από τα συναρμόδια υπουργεία) του ιατρικού έλεγχού στα σημεία αναχώρησης, των ταξιδιωτών που φτάνουν στα νησιά. 
  • Συμφωνούμε με την «Λήψη μέτρων στήριξης  και επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης  των επιχειρήσεων της Ικαρίας, των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων». Ενδεικτικά αναφέρουμε την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έκλεισαν  βάσει των διατάξεων των ΠΝΠ, αλλά και αυτών που οδηγήθηκαν σε λουκέτο από την «Αναδουλειά». Επίσης η κυβέρνηση ενώ γνωρίζει τα προβλήματα των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα  μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα μέτρο στήριξης. Πρακτικά δηλαδή οι αγρότες –κτηνοτρόφοι –μελισσοκόμοι των νησιών μας, αν και έχουν κάνει έξοδα για να παράγουν προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους, δεν θα καταφέρουν να βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αφού όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει τουριστική σεζόν που διαθέτουν τα περισσότερα προϊόντα τους. Τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης που προτείναμε για την επιβίωση των παραγωγών είναι : 

 

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν, με μορφή έκτακτης χρηματικής κρατικής ενίσχυσης. 
  • Να διαγραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσο διαρκεί η πανδημία, ενώ αν δεν υπάρξει καθόλου τουριστική σεζόν να διαγραφούν για όλο το 2020. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους παραγωγούς.
  • Να διασφαλιστεί η ύπαρξη αγροτικών εφοδίων.

 

  • Να δοθεί 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους αγρότες. 
  • Να δοθεί παράταση για όσο χρειαστεί στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, χωρίς να υπάρχει καμία ποινή στις αγροτικές επιδοτήσεις. 
  • Συμφωνούμε με την «Γενναία έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα ώστε να ανταπεξέλθει ο δήμος μας στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορωνοϊού».  Θεωρούμε ανεπαρκή το ποσό που δόθηκε στο Δήμο και απαιτούμε γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση. Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε να διπλασιαστεί  η χρηματοδότησή των δήμων                         τώρα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Έτσι, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να στηρίξουν λαϊκές ανάγκες, χωρίς να τις εμπορεύονται.                           Σε καμιά περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (30/3/2020-ΦΕΚ 75 /άρθρο 43-5.β), όπου οι δήμοι δύνανται, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματός τους, να επιχορηγούνται εκτάκτως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έναντι δικαιούμενων επιχορηγήσεων, που θα εξοφλούνται με 18 ισόποσες δόσεις, πράγμα απαράδεκτο σε αυτές τις συνθήκες. Στην ουσία, αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι πως εάν ένας δήμος χρειαστεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αυτή μπορεί να δοθεί, όμως το ποσό αυτό θα παρακρατηθεί από τις μελλοντικές επιχορηγήσεις των ΚΑΠ που θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς. Αρα, πρόκειται για μία «διευκόλυνση», που πίσω της κρύβει ουσιαστικά την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης προς τους δήμους, αφού οι ανάγκες αυτήν την περίοδο είναι αυξημένες. Δεν φτάνει που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, τα τελευταία δέκα χρόνια, αγγίζουν το 70%, δεν φτάνει που παρακρατούνται παράνομα από την κεντρική διοίκηση εδώ και δεκαετίες κονδύλια που θα έπρεπε να αποδίδονται, τώρα,                 η χρηματοδότηση υπολείπεται ακόμα περισσότερο από τις ανάγκες.
  • Συμφωνούμε με την «Θέσπιση Ειδικού Επιδόματος για τους εργαζομένους στους Δήμους ή την καταβολή Δώρου Πάσχα και σε αυτούς». Το δώρο Πάσχα είναι κεκτημένο αγώνων, εργατικό δικαίωμα, που κόπηκε από τις κυβερνήσεις (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, κλπ)  με μνημονιακούς νόμους. Πρέπει να δίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι με μόνιμη σχέση εργασίας, είτε με αορίστου, είτε με ορισμένου χρόνου, είτε με σύμβαση μίσθωσης έργου. 

 Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί για τους εργαζομένους του Δήμου και τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή για να ενισχυθούν οι δομές υγείας του νησιού. Επίσης να υπάρχει τακτική ενημέρωση στους επικεφαλής των παρατάξεων για τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν με την πανδημία.

 Σε ότι αφορά το 3ο – 4ο – 5ο – 6ο θέμα ημερήσιας διάταξης ενημερώνουμε ότι ψηφίζουμε θετικά  διότι είναι θέματα που αφορούν διαδικαστικά θέματα στα οποία ούτως ή άλλως θα τοποθετούμασταν θετικά.

  Τέλος ενημερώνουμε ότι ψηφίζουμε θετικά στο 9ο – 10ο και 11ο, θέμα ημερήσιας διάταξης που εισηγούνται οι παρατάξεις Αυτόνομη Συσπείρωση πολιτών Ικαρίας  (9-10) και «Κοινωνία των δημοτών» (11)

   Σε ότι αφορά ειδικότερα την εισήγηση για υποβολή πρότασης στις προσκλήσεις «Δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» και «Ανάπτυξη συστημάτων συλλογής βιοαποβλήτων στο Βόρειο Αιγαίο» (11ο θέμα), υπενθυμίζουμε ότι σχετική πρόβλεψη υπάρχει στην πρόταση του δήμου Ικαρίας για τις δράσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόταση που υποβλήθηκε με την 55/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναμενόταν η έκδοση σχετικής πρόσκλησης για την χρηματοδότηση σχετικών δράσεων. 

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος 

Κουντούπης Στυλιανός 

Καρούτσος Φανούριος 

Κόχιλας  Σωτήριος 

Τέσκος Σπύρος 

Καλογερής Γεώργιος 

Λαρδά- Καρίμαλη  Βασιλεία

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: