Το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Την ίδια μέρα που το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων ανακοίνωνε πως θα υποβάλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, το Twitter μπλόκαρε το προφίλ του, χωρίς άλλες εξηγήσεις.

Χτες το RDIF (το ταμείο που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρώσικου εμβολίου για τον κορονοϊό στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια) ανακοίνωσε πως το Twitter ανέστειλε τη λειτουργία του λογαριασμού του εμβολίου Sputnik-V, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις για τους λόγους της απόφασής του.

Θεωρητικά το Twitter δείχνει μηδενική ανοχή προς τους αρνητές του ιού που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση όμως όχι απλά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αλλά η αναστολή της λειτουργίας έγινε την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε πως το RDIF θα υποβάλει μες στο Φεβρουάριο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου για την έγκριση του εμβολίου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι υπεύθυνοι του Sputnik-V είχαν έρθει σε συμφωνία για από κοινού κλινικές δοκιμές με την Astazeneca, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή του δικού της εμβολίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο “μαγικός κόσμος” των social media αποδεικνύει πόσο σχετική είναι η έννοια της ελευθερίας έκφρασης και ότι πολλές περιπτώσεις λογοκρισίας περνάνε στα ψιλά, σαν να είναι κάτι φυσιολογικό και ανάξιο λόγου. Δεν είναι πρόθεσή μας, ασφαλώς, να υπερασπιστούμε τον Τραμπ και την πολιτική του, όταν όμως τα δικά του προφίλ μπλοκάρονται από τα πιο σημαντικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται με τους πολλούς απλούς χρήστες.

Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων στον χώρο του φαρμάκου οξύνεται και φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αντί να υπάρχει συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την ταχύτερη καταπολέμηση του κορονοϊού, οι επιχειρήσεις βάζουν πάνω από όλα τη μόνη αξία που αναγνωρίζουν και τις κινεί: το απόλυτο κριτήριο του κέρδους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: