Σε τροχιά: Σκόνη και καθρέφτες

Άνοιξη και φυσική: Τα νέα του Μαρτίου

Με μάλλον το συντομότερο άρθρο μας μέχρι τώρα, ας δούμε τα μικρά και χαριτωμένα νέα του (ήσυχου, στη φυσική) περασμένου μήνα.

Ο αστεροειδής Ryugu. (JAXA)

Η ανάλυση της σκόνης από έναν αστεροειδή έδειξε ότι περιέχει χημικές ενώσεις που θεωρούνται δομικοί λίθοι της ζωής στη Γη. 

Συγκεκριμένα, το 2018 το σκάφος Hayabusa 2 του ιαπωνικού διαστημικού οργανισμού JAXA έφτασε στον αστεροειδή Ryugu και μάζεψε 5 γραμμάρια σκόνης από το έδαφός του. Στα τέλη του 2020 επέστρεψε στη Γη με το δείγμα. Αυτό από μόνο του είναι κάτι το θεαματικό αλλά η συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη: Το δείγμα έχει πλέον αναλυθεί και περιέχει, ανάμεσα σε άλλα, αμινοξέα και υδρογονάνθρακες, καθώς και μικροσκοπικές ποσότητες νερού δεσμευμένου στο χώμα. 

Να σημειωθεί ότι αστροφυσικοί έχουν αναρωτηθεί αρκετές φορές αν οι χημικές ενώσεις που αργότερα δημιούργησαν τη ζωή μπορεί να έφτασαν στη Γη από προσκρούσεις αστεροειδών. Το ίδιο έχουν αναρωτηθεί και για το νερό, που όσο κι αν ακούγεται περίεργο μπορεί να ήρθε αρχικά με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, ένα μικρό βήμα έγινε για την απάντηση τέτοιων ερωτήσεων. 

Η φωτογραφία “όλα τα λεφτά” (NASA/STScI)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να ευθυγραμμίσει τους καθρέφτες του με επιτυχία. 

Το τηλεσκόπιο της NASA εκτοξεύθηκε, μετά από αναβολές, τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατόπιν ταξίδεψε μέχρι ένα βαρυτικά σταθερό σημείο από το οποίο θα ακολουθεί τη Γη, και πλέον προετοιμάζεται για να γίνει ο διάδοχος του ιστορικού Hubble. 

Ένα ορόσημο της προετοιμασίας του ήταν η ευθυγράμμιση που “καθάρισε” το οπτικό πεδίο του. Αυτή έγινε κεντράροντας στο αστέρι με το όνομα 2MASS J17554042+6551277. Όπως βλέπετε το όνομά του δεν είναι σπουδαίο αλλά το ίδιο είναι φωτογενές. 

Σε λίγους μήνες οι προετοιμασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να αρχίσει η φάση της έρευνας και των καλύτερων μέχρι τώρα διαστημικών φωτογραφιών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: