Οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις για τον κορονοιο

Σε πολλές χώρες του κόσμου συζητείται η δημιουργία διαβατηρίου αντισωμάτων ώστε να υπάρξει επιστροφή εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καθώς και στον χώρο του τουρισμού. Η ιδέα εκτός από ιδιαίτερα δυστοπική και εφιαλτική για τους εργαζόμενους είναι επιστημονικά λανθασμένη, καθώς τα όποια αντισώματα δημιουργούνται πολλές ημέρες μετά την μόλυνση.

Θεραπείες και κλινικές δοκιμές

Μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο 1133 δοκιμές για την ασθένεια COVID-19 έχουν ανακοινωθεί στο ClinicalTrials.gov, και αφορούν σε αντιικά φάρμακα αλλά και νέες διαγνωστικές τεχνικές. Στα ΜΜΕ κυριαρχούν ειδήσεις για θεραπεία αντισωμάτων και θεραπεία με πλάσμα αίματος, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν στρατολογήσει ασθενείς που ανάρρωσαν από την ασθένεια ώστε να δώσουν πλάσμα που θα χρησιμοποιηθεί σε θεραπεία νέων ασθενών. Το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο John Hopkins πήρε άδεια από την FDA (αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων) για μια κλινική μελέτη πλάσματος πριν λίγες μέρες. Η φαρμακευτική εταιρία Takeda θα χρησιμοποιήσει πολυκλωνικό υπερανοσολογικό συσσωμάτωμα που επιλέχθηκε χρησιμοποιώντας ως αντιγόνο τμήμα του ιού, σε μια διαδικασία που ήδη χρησιμοποιείται σε άλλες ασθένειες, και αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ μιας πιο γρήγορης έγκρισης σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της Ιντερλευκίνης 6 στον ορό του αίματος και της σοβαρότητας της COVID-19. Μια προδημοσίευση που ακόμα δεν έχει γίνει peer-reviewed ανέφερε πως χορήγηση σε 20 άτομα με σοβαρά συμπτώματα του φαρμάκου tocilizumab που στοχεύει στον υποδοχέα της Ιντερλευκίνης 6 βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα και οδήγησε στην αποθεραπεία τους. Η φαρμακευτική Roche πρόκειται να ξεκινήσει κλινική δοκιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ένα γκρουπ 330 ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της νόσου COVID-19, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται το καλοκαίρι. Οι Regeneron και Sanofi έχουν επεκτείνει μια υπάρχουσα κλινική δοκιμή τους για την ρευματοειδή αρθρίτιδα που χρησιμοποιεί το μονοκλωνικό αντίσωμα ενάντια στον υποδοχέα της ιντερλευκίνης 6, ώστε να συμπεριλάβει και ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Πολλή κουβέντα έγινε για την remdesivir, ένα ένζυμο αναστολέα της RNA polymerase της Gilead’s που αναπτύχθηκε αρχικά για την θεραπεία του Έμπολα και του Μάρμπουργκ που αποτελεί συγγενικό είδος του Έμπολα, αλλά δεν είχε φανεί αποτελεσματικό. Mια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή δοκιμή με την χρήση placebo που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Lancet που έλαβε χώρα σε ένα γκρουπ 236 ασθενών σε 10 νοσοκομεία στην Wuhan και δεν εντόπισε κάποια σημαντική επίδραση του φαρμάκου. Ωστόσο δεν έπιασε τον αρχικό στόχο για 453 ασθενείς καθώς η πανδημία είχε περιοριστεί στην Κίνα. Την ίδια μέρα o Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες των ΗΠΑ (NIAID) Anthony Fauci ανακοίνωσε πως μια μεγαλύτερη μελέτη που χρηματοδότησαν έδειξε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα στην μείωση του μέσου χρόνου αποθεραπείας από τις 15 στις 11 μέρες, χωρίς ωστόσο να έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στην επιβίωση. Τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα.

Εμβόλια και κλινικές δοκιμές

Η αμερικάνικη εταιρία Inovio Pharmaceuticals ξεκίνησε κλινική δοκιμή φάσης Ι (phase I) για ένα εμβόλιο DNA. H ίδια εταιρία είχε αναφέρει μερικώς θετικά δεδομένα χρησιμοποιώντας μια παρόμοια στρατηγική στην φάση Ι για τον MERS, ο οποίος είναι κορονοΐός συγγενικός με τον SARS-CoV-2, κατά την οποία σε μια ομάδα συμμετεχόντων επιτεύχθηκε η ενεργοποίηση εξουδετεροποιητικών αντισωμάτων και η αντίδραση των Τ κυττάρων.

Η Κινέζικη Shenzhen Geno-Immune Medical Institute (SGIMI) ξεκίνησε την Φάση Ι δοκιμών του LV-SMENP-DC, ενός κυτταρικού εμβολίου που αποτελείται από δενδριτικά κύτταρα (DCs) που εκφράζουν τα γονίδια του SARS-CoV-2 για την πρωτείνη καρφί, την μεμβράνη, το νουκλεοκαψίδιο, τον φάκελο και την πρωτεάση, μαζί με ανοσορυθμιστικά γονίδια χρησιμοποιώντας έναν φορέα Lentivirus. Ασθενείς πρόκειται να λάβουν τα δενδριτικά κύτταρα μαζί με ενεργοποιημένα Τ κυτταροτοξικά κύτταρα. Η ίδια εταιρία ανακοίνωσε μια δεύτερη φάση Ι όπου θα μελετήσει την χρησιμότητα κυττάρων που εκφράζουν τεχνητά πολλαπλά γονίδια του SARS-CoV-2 μαζί με ανοσορυθμιστικά γονίδια. Η Pfizer ανακοίνωσε συνεργασία με την Γερμανική BioNTechSE προκειμένου να φέρει το COVID-19 mRNA εμβόλιό της σε φάση Ι μέχρι το τέλος Απρίλη.

O υπουργός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την έναρξη των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στις 24 Απρίλη, η οποία θα λάβει χώρα στην Οξφόρδη. Θα ελεγχθεί η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ανοσογονικότητα του υπό δοκιμή εμβολίου που αποτελείται από ένα εξασθενημένο αδενοϊό που οδηγεί σε έκφραση την πρωτεΐνη καρφί του SARS-CoV-2. O στόχος των διοργανωτών της μελέτης είναι η προσέλκυση 510 συμμετεχόντων.

Η Sinovac Biotech και το Ιατρικό Κολέγιο της ένωσης του Πεκίνου δοκίμασε ένα εμβόλιο που βασίζεται σε εξασθενημένο ιό SARS-CoV-2 σε πιθήκους μακάκους ρέζους και δημοσίευσε τα αποτελέσματα ως προδημοσίευση στο bioRxiv. To εμβόλιο που ονομάστηκε PiCo Vacc, προετοιμάστηκε από απενεργοποίηση μέσω β-προπιολακτόνη του SARS-CoV-2 που καλλιεργήθηκε σε κύτταρα Vero. Υψηλή δόση ανοσοποίησης με το το Pico Vacc προστάτεψε τους πιθήκους από την μόλυνση με SARS-CoV-2 όπως αναφέρθηκε σε προδημοσίευση.

Διαγνωστικά τεστ

Τα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα που λαμβάνονται από μπατονέτες έχουν υπάρξει η αχίλλεια πτέρνα της μοριακής ανίχνευσης του SARS-CoV-2 εξαιτίας της χαμηλής τους ευαισθησίας κατά το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης, αλλά και την δυσφορία που προκαλούν κατά την λήψη του δείγματος, καθώς και την έκθεση των υγειονομικών σε ρίσκο από ασθενείς που θα βήξουν ή θα φτερνιστούν. Επιπλέον οι μπατονέτες σε καιρό αυξημένης ζήτησης είναι δύσκολο να διατηρηθούν σε επαρκή αποθέματα. Η ομάδα του Albert Ko και των συνεργατών του συνέκρινε την ευαισθησία της RT-PCR σε ζεύγη δειγμάτων από ρινοφαρρυγικά επιχρίσματα και το σάλιο ασθενών αλλά και εργαζόμενων στην υγεία, και διαπίστωσε ότι το τεστ με σάλιο αποτελεί πιο ευαίσθητο και αξιόπιστο τρόπο ελέγχου κατά την διάρκεια της μόλυνσης. Αυτή η μελέτη αποτελεί προδημοσίευση.

Οι ομάδες των Geva-Zatorsky από το Technion και Cepko από το Harvard δημοσίευσαν προδημοσιεύσεις στο medRxiv όπου περιγράφουν την τεχνική κυκλικού ισοθερμικού πολλαπλασιασμού (LAMP) η οποία απλοποιεί την προετοιμασία των δειγμάτων και βασίζεται σε χρωματομετρική παρουσίαση των δεδομένων μειώνοντας έτσι τον απαιτούμενο εξοπλισμό και προσφέροντας μια πιθανώς πιο εύκολη μέθοδο εντοπισμού του SARS-CoV-2.

Μια δημοσίευση στο Cell ενδέχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο πνευμονίας και σοβαρή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Η μελέτη από την ομάδα του Wang στο Tsinghua Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, περιγράφει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόγνωση της ασθένειας με βάση ανάλυση από αξονικές απεικονίσεις στην περιοχή του στήθους.

Το υπουργείο Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια για την διενέργεια τεστ σε 100.000 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους στην Αγγλία με την συμμετοχή ομάδων από το Imperial College, το Healthcare NHS Trust και την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI. Το πρόγραμμα που ονομάστηκε Καταγραφή της διασποράς στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο (Real-time Assessment of Community Transmission- REACT) θα έχει δυο στάδια. Στο REACT-1 οι συμμετέχοντες θα συλλέξουν σε μπατονέτα δείγματα από την μύτη και την αναπνοή τους, τα οποία θα συλλεχθούν από courier και θα ελεγχθούν με RT-PCR για τον SARS-CoV-2. Στο REACT-2 θα πραγματοποιηθούν τεστ αντισωμάτων σταδιακά, ξεκινώντας από μια μικρή ομάδα εργαζομένων στην υγεία. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και ακρίβειας των διαφόρων κιτ αντισωμάτων είναι ένας από τους στόχους του REACT’s.

Ανοσία

Αν και οι ελπίδες για ανοσία που βασίζεται σε αντισώματα είναι υψηλές, προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα δεδομένα για το αν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί αναπτύσσουν ανοσία στον SARS-CoV-2. O ΠΟΥ ανακοίνωσε μια μεγάλης κλίμακας προσπάθεια (SOLIDARITY II) ώστε να αναλύσει ορολογικά δεδομένα από διάφορες χώρες και αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες. Σε πολλές χώρες του κόσμου συζητείται η δημιουργία διαβατηρίου αντισωμάτων ώστε να υπάρξει επιστροφή εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καθώς και στον χώρο του τουρισμού. Η ιδέα εκτός από ιδιαίτερα δυστοπική και εφιαλτική για τους εργαζόμενους είναι επιστημονικά λανθασμένη, καθώς τα όποια αντισώματα δημιουργούνται πολλές ημέρες μετά την μόλυνση.

Ορολογικά δεδομένα

Μελέτη που παρακολούθησε τα αντισώματα εξουδετεροποίησης ενάντια στην πρωτεΐνη καρφί στον ορό του αίματος από 175 ασθενείς που είχαν θεραπευτεί από την COVID-19 σε ένα κέντρο υγείας στην Σανγκάη που δημοσιεύτηκε στην medRxiv δίνει κάποια πρώιμα δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη της φυσικής ανοσίας απέναντι στον ιό, ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα γίνει peer-reviewed. Aν και οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατηγοριοποιήθηκαν σαν περιστατικά μέτριας σοβαρότητας εμφάνισαν αντισώματα απέναντι σε 3 πρωτείνες του ιού. Ωστόσο στο 30% εξ’αυτών αυτά εμφάνισαν χαμηλή συγκέντρωση, ενώ σε 10 ασθενείς δεν ήταν ανιχνεύσιμα.

Ένας έλεγχος αθανατοποιημένης σειράς Β κυττάρων μνήμης με τον ιό Epstein-Barr που απομονώθηκαν από ασθενή που ανέρρωσε από SARS το 2003 οδήγησε στην αναγνώριση 8 μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2 και ένα το S309, έδειξε σε ένα βαθμό δυνατότητα αδρανοποίησης του ιού. Το συγκεκριμένο αντίσωμα αναγνωρίζει έναν επίτοπο στην γλυκοπρωτεΐνη καρφί του ιού αλλά δεν στοχεύει στο σημείο πρόσδεσης στον υποδοχέα και συνεπώς δεν θα αποτρέπει την σύνδεση του ιού στον υποδοχέα που αποτελεί σημείο εισόδου στα κύτταρα. Αυτή η έρευνα που αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστήμιου της Washington και της Humabs Biomedical στην Ελβετία δεν έχει ακόμα εξεταστεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και αποτελεί προδημοσίευση.

Μια μετα-ανάλυση 322 δημοσιεύσεων στην ανοσία απέναντι στους ανθρώπινους κορονοΐούς από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στο MedRxiv και αποτελεί προδημοσίευση υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα δεδομένα για τα επίπεδα και την κινητική των αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2.

Βασική έρευνα

Μια μελέτη στο Cell έδειξε πως το ανθρώπινο ανασυνδυασμένο ένζυμο που μετατρέπει την ανθρώπινη αγγειοτενσίνη 2 (ACE2) και προσδένεται στον ίδιο υποδοχέα που προσδένεται ο κορονοΐός μπορεί να μπλοκάρει την μόλυνση από τον SARS-CoV-2 τόσο σε κύτταρα Vero όσο και σε οργανίδια ανθρώπινων αγγείων και ήπατος ( 3D συσσωματώματα κυττάρων που λειτουργούν σαν μοντέλα οργάνων). Αυτό το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές σε ανθρώπους, αλλά απέτυχε να δειχθεί αποτελεσματικό σε μια δοκιμή του 2017 σε ασθενείς με οξεία αναπνευστική διαταραχή. Η Apeiron Biologics έλαβε άδεια για να δοκιμάσει το ανασυνδυασμένο ACE2 σε ασθενείς με COVID-19 στην Ευρώπη.

Στο περιοδικό Cell Host & Microbe, ομάδα από το Ιατρικό Κολέγιο της Ένωσης του Πεκίνου περιέγραψε την μοριακή υπογραφή του ανοσολογικής απόκρισης στους πνεύμονες ασθενών COVID-19 βασισμένη στην μεταμεταγραφική ανάλυση (δηλαδή την έκφραση των γονιδιών από το συνολικό μικροβίωμα) του υγρού από την βρογχοκυψελιδική έκπλυση από 8 ασθενείς. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν αύξηση της έκφρασης των γονιδίων που σχετίζονται με την ιντερφερόνη τύπου Ι μαζί με αύξηση των ενεργοποιημένων δενδριτικών κυττάρων και των ουδετερόφιλων. Αντιστρόφως μια προδημοσίευση αναφέρει ανάλυση των μεταγραφικών υπογραφών των κυτταροκινών σε δείγματα αίματος από 50 ασθενείς από το Παρίσι όπου οι πιο ήπιες περιπτώσεις δείχνουν ισχυρότερες αντιδράσεις ιντερφερόνης τύπου Ι από ότι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Μια πολυκεντρική μελέτη από το Harvard και το MIT που δημοσιεύτηκε στο Cell έδειξε πως η προσθήκη ιντεφερόνης Ι σε βασικά κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού του ανθρώπου οδηγεί σε αύξηση της έκφρασης του ενζύμου μετατροπάση της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), του υποδοχέα τον οποίον χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 ώστε να μολύνει νέα κύτταρα.

Επιδημιολογία

Ανάλυση 1591 ασθενών σε 72 περιφερειακά νοσοκομεία στην Λομβαρδία που δημοσιεύτηκε στο JAMA, αναφέρει πως η θνητότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 26%. Η πλειοψηφία των ασθενών που εξετάστηκε ήταν άντρες (82%) και είχαν υποκείμενα νοσήματα, με το πιο συνηθισμένο να είναι η υπέρταση (62% των θανάτων).

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε ως σύντομη επικοινωνία στο Nature Microbiology εξετάζεται η μετάδοση στην κοινότητα στην Wuhan. Oι ερευνητές ανέλυσαν ξανά 640 επιχρίσματα λαιμού που είχαν συλλεχθεί για εξέταση ασθενειών όπως η γρίπη μεταξύ του Οκτώβρη του 2019 και του Ιανουαρίου του 2020. Εννιά από αυτά τα δείγματα βρέθηκαν θετικά, και το πρώτο θετικό δείγμα συλλέχθηκε την πρώτη βδομάδα του 2020.

Μια μελέτη βασισμένη σε μαθηματικά μοντέλα από τον Marc Lipsitch της Σχολής T.H. Chan Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο Science καταλήγει πως μέτρα ενισχυμένης ή ενδιάμεσης κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να είναι απαραίτητα μέχρι και το 2022. Το μοντέλο υποθέτει ότι η ανοσία στον SARS-CoV-2 θα είναι όμοια με αυτή που έχει παρατηρηθεί στους συγγενικούς ιούς OC43 και HKU1- μια υπόθεση που μένει να επαληθευτεί. Καθώς πιθανά φάρμακα ή εμβόλια θα χρειαστούν πιθανότητα χρόνια για να αναπτυχθούν ζητούν επέκταση των συστημάτων υγείας και ιδιαίτερα αύξηση των ΜΕΘ, ενώ προτείνουν ευρείας κλίμακας ορολογικές μελέτες για τον καθορισμό της έκτασης και της διάρκειας της ανοσίας.

Το New England Journal of Medicine δημοσίευσε μια μεγάλης έκτασης μελέτη για τα διαγνωστικά τεστ στην Ισλανδία που περιέγραψε πως το 43% των θετικών περιπτώσεων δεν εμφάνιζαν συμπτώματα κατά την στιγμή του τεστ. Μια σύντομη επικοινωνία στο Nature Medicine επιβεβαιώνει την σημασία των ασυμπτωματικών φορέων. Η μελέτη αυτή ανέλυσε 414 φαρυγγικά επίχρισμα τα από 94 ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα στο 8 νοσοκομείο του λαού στην Guangzhou. Βρήκαν το υψηλότερο ιικό φορτίο SARS-CoV-2 στις πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μέχρι στην σταδιακή του μείωση στο όριο της ανίχνευσης στις 21 μέρες μετά την μόλυνση. Οι ίδιοι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 77 ζεύγη μολυντών-μολυσμένων και υπολόγισαν την προ-συμπτωματική μετάδοση στο 44%. Η μελέτη τους υπολογίζει την μεγαλύτερη μολυσματικότητα μεταξύ των ημερών 0 και 2 από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μια μελέτη από τις ομάδες των Bhattacharya και Ιωαννίδη που δημοσιεύτηκε σαν προδημοσίευση στο medRxiv σε ένα δείγμα 3.300 κατοίκων στην Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια υπολόγισε πως το 2.49 με 4.16% της χώρας έχει εκτεθεί στον ιό, δηλαδή μεταξύ 50 και 85 φορές παραπάνω από τα επίσημα νούμερα.  Αυτή η μελέτη που δεν έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες έχει υποστεί εκτεταμένες κριτικές από την επιστημονική κοινότητα για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η προσέλκυση των συμμετεχόντων μέσω στοχευμένων διαφημίσεων στο Facebook, ενώ προβληματισμοί έχουν εκφραστεί για την επίδραση των ψευδών θετικών δειγμάτων καθώς το συνολικό δείγμα ήταν σχετικά μικρό. Τέλος είναι υπό διερεύνηση η ειδικότητα των τεστ αντισωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, με πολλούς επιστήμονες να εκτιμούν πως το περιθώριο λάθους τους παραμένει πολύ μεγάλο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ανάλυση με χρήση μοντέλων που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine περιγράφει πως ο αποτελεσματικός έλεγχος της πανδημίας θα απαιτήσει έναν συνδυασμό μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μαζί με εκτεταμένα τεστ και έλεγχο επαφών των κρουσμάτων. Χωρίς αυτά η άρση των lockdown θα περιέχει υψηλό κίνδυνο επέκτασης της πανδημίας.

Στις 21 Φεβρουαρίου στην πόλη Μπο κοντά στην Πάντοβα, καταγράφτηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στην Ιταλία. Δυο μέρες μετά η πόλη μπήκε σε lockdown και εφάρμοσε γενικευμένα μοριακά τεστ RT-PCR σε δυο χρονικές στιγμές, στο ξεκίνημα του lockdown και στο τέλος του με δείγμα 85.9% του πληθυσμού στην πρώτη περίπτωση και 71.5% στην δεύτερη. Η μελέτη που αποτελεί προδημοσίευση έδειξε μόλυνση του 2.6% του πληθυσμού που κατόπιν έπεσε στο 1.2%. Επιπλέον βρήκαν πως το 43.2% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικοί.

Μια μελέτη για RNA αερομεταφερόμενου SARS-CoV-2 σε 2 νοσοκομεία της Wuhan δημοσιεύτηκε στο Nature και βρήκε υψηλά επίπεδα στις τουαλέτες των ασθενών. Τα αερολύματα συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κατά το ξέσπασμα της επιδημίας στην πόλη.

Αναδρομική ανάλυση 391 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 1.286 επαφών τους από το Κέντρο της Shenzhen για τον έλεγχο ασθενειών και την πρόληψη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Infectious Disease βρήκε ότι τα παιδιά κάτω των 10 είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν όσο και οι ενήλικοι.

Μια προδημοσίευση από τον Drosten και τους συνεργάτες του εξέτασε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας RT-PCR σε διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ και αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ιικό φορτίο των ατόμων κάτω των 10 ετών ή σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Δομή του ιού

Μια μελέτη στο Nature με επικεφαλής τον Haitao Yang στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σανγκάης οδήγησε στην εύρεση της κρυσταλλικής δομής της κύριας πρωτεάσης (Μpro) του SARS-CoV-2. Mε συνδυασμό υπολογιστικών μοντέλων και τεχνικές ελέγχου υψηλής απόδοσης που βασίζονται σε τεχνικές ενέργειας φθορισμού, συντονισμού και μεταφοράς ενέργειας, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε αρκετά φάρμακα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένα την πρωτεάση, μεταξύ των οποίων το συστατικό του organoselenium ebselen, που έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές στους ανθρώπους.

Πηγές: Nature Medicine, Science, Cell, The Lancet

Σπύρος Μερκούρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: