Ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης στην Ασία, και ο πόλεμος προπαγάνδας απέναντι στη ΛΔ Κορέας

Κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν στην Νότια Κορέα σε αγριογούρουνα και γουρούνια κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας τον προηγούμενο μήνα. Η προσπάθεια δαιμονοποίησης της ΛΔ Κορέας με αφορμή ένα ιό που εξολοθρεύει γουρούνια σε μεγάλο μέρος της Ασίας προκαλεί θυμηδία.

Aρχιτεκτονική δομή του καψιδίου του ιού της πανώλης των χοίρων.

O Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως μέχρι την 24η Οκτώβρη σε 10 χώρες στην Ασία έχουν εμφανιστεί εξάρσεις του ιού της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η Κίνα που ανέφερε την πρώτη περίπτωση τον Αύγουστο του 2018 αναγκάστηκε να θανατώσει 1.9 εκατομμύρια γουρούνια εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με τον FAO. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού, ωστόσο κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν στο Science στις 17 Οκτώβρη1 πως δημιούργησαν λεπτομερή απεικόνιση της δομής του ιού, κάτι που θα διευκολύνει την ανάπτυξη εμβολίων. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας στην οποία τα δείγματα βρίσκονται μέσα σε πάγο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η κινέζικη ομάδα ανέλυσε εικόνες από παραπάνω από 43.000 ιικά σωμάτια χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που βελτίωσαν την ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων κατά 2 τάξεις μεγέθους. Σαν αποτέλεσμα η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε ένα μοντέλο του προστατευτικού καψυλίου του ιού που αποτελείται από 17,820 πρωτεΐνες που σχηματίζουν περίπλοκες δομές.

Κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν στην Νότια Κορέα σε αγριογούρουνα και γουρούνια κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας τον προηγούμενο μήνα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν 15 περιπτώσεις σε αγριογούρουνα και 14 σε γουρούνια, και έκτοτε η χώρα θανάτωσε παραπάνω από 150.000 γουρούνια σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Νότιας Κορέας.

Γουρούνια οδηγούνται στην θανάτωση σε μολυσμένη φάρμα με τον ίο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Paju, μια πόλη της Νότιας Κορέας, κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας. Credit: Yelim LEE/AFP/Getty

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε στις 15 Οκτώβρη πως έχει κινητοποιήσει ελεύθερους σκοπευτές και ομάδες κυνηγών πολιτών προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα αγριογούρουνα στα σύνορα με την ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης drones με θερμική όραση προκειμένου να εντοπιστούν αγριογούρουνα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο γεωργίας. Σύμφωνα με το Bloomerg το υπουργείο Γεωργίας της ΛΔ Κορέας έχει αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων μόνο ένα ξέσπασμα του ιού σε μια συνεταιριστική φάρμα κοντά στα σύνορα με την Κίνα, όπου 22 γουρούνια θανατώθηκαν, ενώ δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για τον περιορισμό και την μη εξάπλωση του ιού. Φυσικά ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας ισχυρίζεται πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη ΛΔ Κορέας και οι κάτοικοι παραπονιούνται για την έλλειψη κρέατος. Με βάση το ιστορικό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από τα νοτικορεάτικα και δυτικά ΜΜΕ τέτοιες αναφορές πρέπει να εξεταστούν κριτικά και να μην γίνουν δεκτές χωρίς επαρκείς αποδείξεις. Η προσπάθεια δαιμονοποίησης της ΛΔ Κορέας με αφορμή ένα ιό που εξολοθρεύει γουρούνια σε μεγάλο μέρος της Ασίας προκαλεί θυμηδία.

Με πληροφορίες από Nature, Science.

  1. Wang, N. et al. Science https:/doi.org/10.1126/science.aaz1439 (2019).

.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: