Ίχνη πιθανής ζωής στην Αφροδίτη εντόπισαν επιστήμονες

Η υπόθεση βασίζεται στον εντοπισμό του αερίου της φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, που ερμηνεύεται ως πιθανό σημάδι ζωής στο δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. 

Τη γοητευτική υπόθεση του αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν, που ήδη από το 1967 είχε διατυπώσει την υπόθεση ύπαρξης ζωής στην Αφροδίτη ενδεχομένως επιβεβαιώνουν τα ευρήματα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, σύμφωνα με τα οποία πρωτογενείς μορφές ζωής είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται στον πλανήτη, συναντώντας ωστόσο εχθρικό περιβάλλον στη συνέχεια λόγω υπερθέρμανσης της Αφροδίτης.

Η υπόθεση βασίζεται στον εντοπισμό του αερίου της φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, που ερμηνεύεται ως πιθανό σημάδι ζωής σε μια γενικά ιδιαίτερα εχθρική ατμόσφαιρα στο συγκεκριμένο πλανήτη.

Η φωσφίνη εντοπίστηκε σε νέφη ύψους 30 μιλίων από την επιφάνεια του πλανήτη. Οι ειδικοί προσπάθησαν να αποκλείσουν διάφορα ενδεχόμενα, καταλήγοντας πως πιθανότερο είναι η παρουσία του αερίου να συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, βασισμένοι στο γεγονός πως στη γη, μικρόβια που ζουν σε περιβάλλοντα έλλειψης οξυγόνου εκκρίνουν φωσφίνη.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η ανάπτυξη ζωής στην Αφροδίτη ανακόπηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, ωστόσο οι συνθήκες που επικρατούσαν για 2 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή σταθερές θερμοκρασίες και ύπαρξη ωκεανού, θα ήταν ευνοϊκές για την αρχική εμφάνιση μορφών ζωής. Σήμερα η Αφροδίτη δεν έχει σχεδόν καθόλου νερό και η θερμοκρασία φτάνει ως τους 450 βαθμούς κελσίου, με αποτέλεσμα μια πυκνή ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα που παράγει όξινη βροχή, με 90% περιεκτικότητα σε θειικό οξύ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: