Έδιωξαν γονείς από την παρέλαση των παιδιών τους στη Θεσσαλονίκη επειδή είναι Ρομά

“Δε θα αφήσω κανέναν να εμποδίσει την ένταξη των παιδιών μου, όπως έχουν εμποδίσει τη δική μου”, καταγγέλλει ο Έλληνας Ρομά που περίμενε να δει τα παιδιά του να παρελαύνουν μαζί με τα υπόλοιπα.

Το πραγματικό πρόβλημα που έχουν οι “περισσότεροι Ελληνάρες” δεν είναι μη τυχόν έρθουν οι ξένοι και “αλλοιώσουν τον πολιτισμό” του. Σιγά τον πολιτισμό που έχουν οι ρατσιστές άλλωστε. Το πραγματικό του πρόβλημα είναι με το χρώμα του δέρματος, μη τυχόν του λερώσουν την εικόνα της “Αρίας φυλής” που έχει στο μυαλό του. Για αυτό και αντιδρά ρατσιστικά ακόμα και απέναντι σε ομοεθνείς του, όταν τύχει να έχουν “λάθος χρώμα” δέρματος και χαμηλή κοινωνική θέση -που είναι σχεδόν πάντα κριτήριο και για τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με καταγγελίες που αναφέρει το ρεπορτάζ της Ειρήνης Μιλή στο newsbeast.gr, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στην Περαία, ένας αστυνομικός απομάκρυνε τους Έλληνες Ρομά που την παρακολουθούσαν, κατόπιν εντολής του δημάρχου! Οι Ρομά βρίσκονταν εκεί κρατώντας ελληνικές σημαίες, για να δουν τα παιδιά τους, που συμμετείχαν στην παρέλαση. Αλλά δεν μπόρεσαν να τα δουν από κοντά, όπως οι υπόλοιποι γονείς, και να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Παναγιώτη Γκαραγκούν, Έλληνα Ρομά που διαμένει στον τσιγγάνικο οικισμό Τσαΐρια Περαίας, οι γονείς είχαν παρευρεθεί και στις πρόβες για την παρέλαση, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ τα παιδιά φωτογραφίστηκαν με την μπάντα, πριν ξεκινήσουν να παρελαύνουν, σε πολύ καλό κλίμα.

Ενώ περίμεναν την έναρξη της παρέλασης, πέρασε από μπροστά τους ο δήμαρχος που τους αγνόησε, ενώ χαιρετούσε όλο τον κόσμο. Λίγη ώρα αργότερα τους πλησίασε ένας αστυνομικός, τους ρώτησε τι δουλειά είχαν εκεί, αν υπήρχαν και άλλοι Ρομά στην παρέλαση και τελικά τους ζήτησε να φύγουν πιο πίσω… Παρόντες ως μάρτυρες στο περιστατικό ήταν κι άλλοι γονείς, που προέτρεψαν τους Ρομά να προβούν σε σχετική καταγγελία.

“Δε θα αφήσω κανέναν να εμποδίσει την ένταξη των παιδιών μου, όπως έχουν εμποδίσει τη δική μου”, καταγγέλλει ο Π. Γκαραγκούνης. Και συνεχίζει:

Για ποια ισοτιμία και ποια κοινωνική ένταξη μιλάμε; Αναρωτιέμαι αν δεν αφήνουν να φοιτούν τα παιδιά μας στο σχολείο, αν μας βλέπουν σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, αν δεν μας αφήνουν να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες τότε για ποια ισοτιμία και ποια κοινωνική ένταξη μιλάμε; Η ερώτηση προς απάντηση όσων λένε ότι η περιθωριοποίησή μας είναι επιλογή μας.

Τα ερωτήματα παραμένουν ρητορικά. Ο κόσμος της εκμετάλλευσης χρειάζεται το ρατσισμό και τις διακρίσεις, και όσους δημοκρατικούς μανδύες και αν φορέσει, δε θα πάψει να έχει κάτι από το άρωμα την μπόχα του ναζισμού που φερόταν στους Ρομά σαν σκουπίδια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: