Δήμος Πετρούπολης: Απολογισμός για την Εποχιακή Πυρασφάλεια, για το Καλοκαίρι 2017

Ο Δήμος Πετρούπολης, όπως πολλά χρόνια τώρα, έτσι και φέτος λειτούργησε με αυτάρκεια οργανωμένη πυροφύλαξη / πυρασφάλεια, επανδρωμένη κυρίως από έκτακτο εποχιακό προσωπικό, 3μηνης σύμβασης, που προσλήφθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και η σύμβασή του λήγει προς τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Η αντιπυρική περίοδος για άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της.

Ο Δήμος Πετρούπολης, όπως πολλά χρόνια τώρα, έτσι και φέτος λειτούργησε με αυτάρκεια οργανωμένη πυροφύλαξη / πυρασφάλεια, επανδρωμένη κυρίως από έκτακτο εποχιακό προσωπικό, 3μηνης σύμβασης, που προσλήφθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και η σύμβασή του λήγει προς τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Το προσωπικό αυτό, που αποτελείται από επαγγελματίες οδηγούς και πυροφύλακες / εργάτες κι έχει παρακολουθήσει στοιχειώδη εκπαίδευση από αξιωματικούς του Π.Σ., επανδρώνει και υλοποιεί κατά το μέγιστο δυνατό το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών (Απόφ.Δ.Σ.148/2011) για την περιοχή των διοικητικών ορίων του Δήμου Πετρούπολης.

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, φυλάχτηκαν :

Ο κύριος πνεύμονας της πόλης μας, το άλσος του Αγ. Δημητρίου, με πρωινή πεζή φύλαξη εντός άλσους κατά τις καθημερινές εργάσιμες ημέρες και 16ωρη εποχούμενη φύλαξη (από τις 2μμ έως τις 6πμ της επομένης) με μικρό πυροσβεστικό όχημα του δήμου, που συνήθως σταθμεύει στο ύψος της γέφυρας της συμβολής των οδών Αναπαύσεως και Κερασόβου κι εκτελεί περιπολίες περιμετρικά κι εντός άλσους. Η εποχούμενη φύλαξη στη θέση αυτή κατά τις αργίες μετατρέπεται σε 24ωρης κάλυψης. Στη θέση αυτή επιτυγχάνει την εποπτεία και στην περιμετρική δασική ζώνη, εκατέρωθεν του Ρέματος Γεώργιζα έως τα βορειοανατολικά πρανή του Ποικίλου όρους (περιοχή Δημοτ.Κοιμητηρίου), καθώς και του δασικού αυχένα από την οδό Κερασόβου έως την πίσω του πλευρά προς τον Προφήτη Ηλία του Καματερού, στον οποίο συνήθως παρεμβαίνει άμεσα όπως έγινε πρόσφατα (στις 5 Αυγούστου). Επίσης γίνεται άμεσα αντιληπτή τυχόν εστία πυρκαγιάς στην περιαστική δασική ζώνη ανάμεσα στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης και τα πρανή του Ποικίλου.

Ο δασικός χώρος των αθλητικών εγκαταστάσεων των πρώην λατομείων “Γρηγορίου”, με γενικότερη εποπτεία της νότιας πλευράς του Ποικίλου όρους, με συνήθης θέση στάθμευσης, του μικρού πυροσβεστικού οχήματος που διατίθεται εκεί, πίσω και από πάνω από το Δημοτικό αναψυκτήριο. Το όχημα αυτό εκτελεί περιπολίες και εποπτεία έως το τέρμα της οδού Σουλίου και των παλιών πεδίων βολής. Η φύλαξη φέτος στον χώρο αυτό ήταν κυρίως 16ωρη και καθημερινή, καθ’ όλη την εβδομάδα, με κύλιση του 16ώρου ανάλογα με τις συνθήκες.

Επιπλέον, καλύφθηκαν με πυρασφάλεια από το Δήμο και μεγάλες εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη μας (ετήσιες εκδηλώσεις Συλλόγου Κρητών, Συλλόγου Προφ.Ηλία Πετρούπολης, κλπ). Συγχρόνως με τα παραπάνω, σε ετοιμότητα παρέμενε η μεγάλη πυροσβεστική υδροφόρα του Δήμου, επανδρωμένη από μόνιμο προσωπικό, το οποίο ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε ανάγκη περίπτωσης πυρόσβεσης και ανεφοδιασμού των οχημάτων της Π.Υ. Η υδροφόρα αυτή αναλαμβάνει και το έργο πυρασφάλειας κατά τις εκδηλώσεις του Θεάτρου Πέτρας.

Έργο επίσης του εκτάκτου εποχιακού προσωπικού ήταν και φέτος ο καθαρισμός της ξερής αυτοφυούς βλάστησης, ώστε να μην αποτελεί αυτή εστία έναρξης πυρκαγιών και  ξάπλωσης τους. Καθαρίστηκαν, με εντατικό ρυθμό αξιοποιώντας ασταμάτητα όλο το διάστημα από 26 Ιουνίου έως τέλη Αυγούστου, άνω τις 300 θέσεις, τόσο δημοσίου συμφέροντος όσο και ιδιωτικών παραμελημένων χώρων. Ο Δήμος με τις υποχρεώσεις που επιφορτίζεται βάσει του άρθρου 94 του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), αναγκάστηκε να επέμβει αυτεπάγγελτα σε πολλά οικόπεδα των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εντοπισθούν οι ιδιοκτήτες τους, ή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν και ενημερώθηκαν, δεν ανταποκρίθηκαν στον καθαρισμό τους.

Σε καθαρισμό επίσης αλσικών χώρων και περιαστικής ζώνης, από την ξερή βλάστηση, (έκτασης περί των 430 στρεμμάτων), προχώρησε όπως κάθε χρόνο και ο ΑΣΔΑ με σχετική εργολαβία του, ο οποίος επίσης παρείχε περιπολίες πυρασφάλειας, κυρίως στο ευρύτερο δασικό οδικό δίκτυο του Ποικίλου όρους και του όρους Αιγάλεω. Η πυροσβεστική υδροφόρα του σταθμεύει, κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην περιοχή Προφ.Ηλία Καματερού-Ιλίου, ώστε να μπορεί να επέμβει εντός ολίγων λεπτών τόσο σε περιοχές της πόλης μας όσο και του Ιλίου.

Πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι από τον Ιανουάριο του 2017, επανασυστάθηκε και λειτουργεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο) του Δήμου Πετρούπολης, στο οποίο προεδρεύει ο Δήμαρχος και απαρτίζεται, ως υποστηρικτικό όργανο, από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία τοπικών Φορέων. Το έργο της πυροφύλαξης δύναται να υποστηρίζεται μόνο από πιστοποιημένες από τη ΓΓΠΠ εθελοντικές οργανώσεις, που έχουν φροντίσει έγκαιρα πριν την αντιπυρική περίοδο να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας.

Πάντα όμως, ο συντονισμός και οι δράσεις κατάσβεσης, είναι αρμοδιότητα κι έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, του οποίου τις δυνατότητες δε μπορεί να υποκαταστήσει κανένας. Για την περιοχή μας αυτό διασφαλίζεται επάξια από τη Διοίκηση και το προσωπικό του 10ου Π.Σ.Α (Λάρνακος 18, Περιστέρι), στους οποίους ο Δήμος μας εκφράζει την απέραντη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του.

Ο Δήμαρχος, πρόεδρος του Σ.Τ.Ο – Η Πολιτική Προστασία του Δήμου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: