ΧΥΤΑ Αιγείρας-Καταστολή σε αγωνιζόμενους κατοίκους και μια πολιτική διαχείρισης απορριμάτων για τα σκουπίδια

Ο αυταρχικός κατήφορος στον οποίον έχουν οδηγηθεί οι τοπικές αρχές έχει το εξωφρενικό αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται σε δίκες αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν την περαιτέρω ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ένας υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ, οι επιπτώσεις απ’ την λειτουργία του οποίου θα στοιχειώσουν τις επόμενες γενιές, τις τελευταίες μέρες αποτελεί πεδίο αναμέτρησης: Απ’ τη μια μεριά η στοιχειώδης ανάγκη και το δικαίωμα για ζωή σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Απ’την άλλη η ανθρωποκτόνα πολιτική που καταδικάζει ολόκληρες περιοχές και τους κατοίκους τους ως αναλώσιμους, προσπαθώντας παράλληλα να απομυζήσει βρόμικα κέρδη απ’ όπου μπορεί.

Ο πολύμηνος αγώνας των κατοίκων ενός μικρού χωριού, ώστε να μην μετατραπεί ο τόπος τους στη χαβούζα ενός ολόκληρου Δήμου, ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης περιβάλλοντος και υπηρεσιών και της εμπορευματοποίησής τους.

Κι αυτό Κυβέρνηση και τοπικές αρχές δεν το συγχωρούν και κάνουν ό,τι μπορούν για να φιμώσουν τους πρωταγωνιστές του.

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας το τελευταίο διάστημα είχε σαν αποτέλεσμα τα σκουπίδια να παραμένουν αμάζευτα για τρεις μήνες και να σωρεύονται σε βουνά στους δρόμους. Δεν επρόκειτο απλά για έναν «άχρηστο» και «ανίκανο» δήμαρχο, αλλά για έναν άξιο εκφραστή της συνολικότερης πολιτικής που υποβαθμίζει και εξαθλιώνει, για να ανοίξει το δρόμο για την ευρεία εμπορευματοποίηση και την παράδοση του ουσιώδους για την δημόσια υγεία των πολιτών τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, εκπρόσωποι των οποίων τις τελευταίες ημέρες παρελαύνουν από τα γραφεία του δημαρχείου.

Στην ανάγκη του να λυθεί έστω και προσωρινά το πρόβλημα των σκουπιδιών που κατέκλυζαν επί μήνες την πόλη του Αιγίου και τα γύρω χωριά, τα απορριματοφόρα του Δήμου και οι συμβεβλημένοι με αυτόν ιδιώτες εργολάβοι τα οδηγούν όπου μπορούν, ακόμα και σε χώρους καταφανώς ακατάλληλους, όπως ο εκτός λειτουργίας ΧΥΤΑ της Αιγείρας, στην Ανατολική Αιγιάλεια. Φορτηγά ιδιωτών εργολάβων και απορριμματοφόρα του Δήμου που κανονικά θα έπρεπε να αδειάζουν τα φορτία τους στον ΣΜΑ του Αιγίου και αλλού, εμφανίζονται από το πουθενά έξω από τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας και προσπαθούν στη ζούλα

Η Επιτροπή Κατοίκων που αγωνίζεται για το οριστικό κλείσιμό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ, κάτι που υπαγορεύουν σωρεία επιστημονικών και περιβαλλοντικών μελετών, τις τελευταίες μέρες περιφρουρεί το χώρο και τα μέλη της με τη φυσική τους παρουσία προσπαθούν να εμποδίσουν οποιονδήποτε προσπαθεί να εισέλθει και να αδειάσει σκουπίδια, σαν αυτός να ήταν ακόμα σε λειτουργία.

Ο αυταρχικός κατήφορος στον οποίον έχουν οδηγηθεί οι τοπικές αρχές έχει το εξωφρενικό αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται σε δίκες αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν την περαιτέρω ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επειδή εμποδίζουν και παρακωλύουν τη διέλευση αυτών που με εντολές Περιφερειάρχη και Δημάρχου σκοπεύουν να το μολύνουν!

Η αρχή έγινε το πρωί της 16ης Μαΐου, όταν μέλος της επιτροπής έβαλε το αυτοκίνητό του κάθετα στο οδόστρωμα για να εμποδίσει της είσοδο στον ΧΥΤΑ απορριμματοφόρου του Δήμου και συνελήφθη με την κατηγορία της «παρακώλησης συγκοινωνιών». Το ίδιο έργο επαναλήφθηκε και το πρωί της 17ης Μαΐου, όταν μέλη της επιτροπής σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του ΧΥΤΑ και απέτρεψαν ένα ακόμα απορριμματοφόρο από το να αδειάσει το φορτίο του εκεί, αλλά συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν μαζί με τον συλληφθέντα της προηγούμενης ημέρας στον εισαγγελέα Καλαβρύτων. Εκεί ζήτησαν και πήραν αναβολή και η υπόθεσή τους θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα.

Αυτές οι συλλήψεις δεν πτόησαν καθόλου τους υπόλοιπους κατοίκους – μέλη της επιτροπής, οι οποίοι μαθαίνοντας πως ο Δήμος είχε πρόθεση να στείλει κι άλλα απορριμματοφόρα στον ΧΥΤΑ, δέθηκαν (!) στην είσοδό του, αποφασισμένοι να το αποτρέψουν.

Με δεδομένες τις ξεκάθαρες προθέσεις των τοπικών αρχών, να επιβάλλουν με το έτσι θέλω και με τη συνδρομή της αστυνομίας την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ, πρόκειται για μια υπόθεση η οποία δεν σταματά εδώ πέρα. Η ουσία της ξεπερνάει τα στενά όρια της κοινότητας της Αιγείρας και του Δήμου Αιγιάλειας και πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι επαγρύπνησης όλων.

Η στιγμή που οι συλληφθέντες της 17ης Μάη οδηγούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας στον Εισαγγελέα Καλαβρύτων

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: