Χίος, 7 Απρίλη: Οι «ήρωες» διεκδικούν τα αυτονόητα – Προκλητική η στάση της Αστυνομίας

«Η συνδικαλιστική δράση ενδέχεται να μην περιλαμβάνεται στις σκόπιμες μετακινήσεις»!

Κινητοποίηση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε στη Χίο, το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου νοσοκομείου, στο πλαίσιο της σημερινής Ημέρας Δράσης για την Υγεία. Τη στήριξή τους στην κινητοποίθηση είχαν εκφράσει η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου.

Όπως αναφέρεται στο πόρταλ 902.gr προκλητική υπήρξε η στάση της Αστυνομίας που έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και δημοτικό σύμβουλο Μ. Σκούφαλο, ο οποίος επικεφαλής μιας ολιγομελούς αντιπροσωπείας συμμετείχε στην εκδήλωση. Πριν αρχίσει η εκδήλωση του ζητήθηκε από όργανα της Αστυνομίας να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την παρουσία του έξω από το νοσοκομείο. Μετά τη λήξη της σύντομης εκδήλωσης κλήθηκε τηλεφωνικώς και μέσω e-mail να μεταβεί στην Αστυνομία με το σκεπτικό ότι «η συνδικαλιστική δράση ενδέχεται να μην περιλαμβάνεται στις σκόπιμες μετακινήσεις»! Στη συνέχεια, και ενώ είχαν μεσολαβήσει διαβήματα διαμαρτυρίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς κυβερνητικούς παράγοντες, η κλήση της Αστυνομίας ακυρώθηκε.

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ που αναφέρει:

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την προσπάθεια παρεμπόδισης της ανάδειξης των μεγάλων ελλείψεων στην Υγεία και της αγωνιστικής συνδικαλιστικής δράσης που έγινε στη Χίο.

Σήμερα, 7 Απριλίου, ενώ έξω από τα νοσοκομεία όλης της χώρας υψώθηκε η φωνή των γιατρών και νοσηλευτών που εξέφρασε την αγωνία και τη διεκδίκησή τους για να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Ενώ δίπλα τους βρέθηκαν για εκφράσουν την αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειάς τους κατά της πανδημίας και τη στήριξη των διεκδικήσεών τους σωματεία εργαζομένων και φορέων, ορισμένοι στη Χίο προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν αυτή τη συμβολική εκδήλωση έξω από το νοσοκομείο ως παράνομη ενέργεια που δήθεν παραβιάζει τους περιορισμούς της μετακίνησης!

Στο στόχαστρο βρέθηκε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και δημοτικός σύμβουλος Μ. Σκούφαλος όπου επικεφαλής μιας ολιγομελούς αντιπροσωπείας συμμετείχε στην εκδήλωση. Πριν αρχίσει η εκδήλωση του ζητήθηκε από όργανα της Αστυνομίας να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την παρουσία του έξω από το νοσοκομείο. Μετά τη λήξη της σύντομης εκδήλωσης καλέστηκε από το τηλέφωνο και θα καλούνταν και μέσω e-mail να μεταβεί στα γραφεία Αστυνομίας με το σκεπτικό ότι “η συνδικαλιστική δράση, ενδέχεται να μην περιλαμβάνεται στις σκόπιμες μετακινήσεις”! Στη συνέχεια, και ενώ είχαν μεσολαβήσει διαβήματα διαμαρτυρίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς κυβερνητικούς παράγοντες, η κλήση της Αστυνομίας ακυρώθηκε.

Ωστόσο, το θέμα είναι σοβαρό και οφείλει η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο αν καταδικάζει την παρέμβαση – απαίτηση, που εκδηλώθηκε από ορισμένους διορισμένους από αυτή παράγοντες, προκειμένου να χαρακτηριστεί η συμβολική εκδήλωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ως παράνομη ενέργεια.

Όπως και να έχει, ας το βάλουν καλά στο νου τους όσοι, με διάφορα προσχήματα, επιθυμούν να φιμώσουν και να παρεμποδίσουν την αγωνιστική συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων ότι ματαιοπονούν».

Η κινητοποίηση στο νοσοκομείο

«Είναι μια συμβολική κινητοποίηση στον χώρο της Υγείας. Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν το τελευταίο διάστημα, δίνοντάς μας χειροκροτήματα ή ακόμη και τα 800 ευρώ που θέλουν να μας δώσουν. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν οχτώ χρόνια έκοψαν τα δώρα και πεισματικά αρνούνται να τα επαναφέρουν, οι ίδιοι που έκλεισαν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και έθεσαν σε διαθεσιμότητα υγειονομικούς, έρχονται σήμερα ως σωτήρες της υγείας να μας ξεγελάσουν με αυτά που κάνουν» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ Γιάννης Λαμπαδοχυτός.

Η αντιπρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ Μαρία Σαραντινούδη εξήγησε ότι όλο αυτό το διάστημα οι γιατροί και νοσηλευτές αγόγγυστα επιτελούν το έργο τους, αλλά με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν για τις ελλείψεις σε προσωπικό, αφού προσλήψεις παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έγιναν, ενώ χρησιμοποιούν υλικά που παραχώρησαν με δωρεά οι ομογενείς και με αυτές που έραψε το νοσοκομείο, οι οποίες μάλιστα δεν είναι κατάλληλες για το προσωπικό.

Ο Γιάννης Μαλαφής, πρόεδρος του ΣΙΝΟΧΙ, κάλεσε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι ζητώντας παράλληλα στήριξη για το νησί εδώ και τώρα.

«Το ΕΣΥ είναι γερασμένο, πρέπει να μπει νέο αίμα, να γίνει φραγή στο επιστημονικό προσωπικό που φεύγει για το εξωτερικό και να απορροφηθεί από το ΕΣΥ. Οι Παγκόσμιες Μέρες είναι μέρες για δράση, σε αυτή τη συμβολική δράση συμμετέχουμε εμείς. Δίνουμε το μήνυμα προσέχουμε την υγεία μας, αλλά τα στόματά μας δεν είναι κλειστά. Τα προβλήματα της υγείας είναι τεράστια, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος.

***

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσειου νοσοκομείου για την κινητοποίηση σημειώθηκαν τα εξής:

“Εμείς οι υγειονομικοί, οι «ήρωες» όπως μας αποκαλείτε, τις τελευταίες ημέρες  έχουμε χορτάσει από «όμορφα λόγια» και χειροκροτήματα για το έργο που επιτελούμε. Όμως, δεν μας ξεγελούν ούτε το χειροκρότημα ούτε τα επιδόματα ψίχουλα του υπουργείου υγείας.    

Γιατί είναι κοροϊδία το δώρο Πάσχα που έχετε εξαγγείλει, τη στιγμή που τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο  και οι προηγούμενες αρνηθήκατε την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, που κόψατε  το 2012.

 H ζωή όμως και η ασφάλεια των μαχόμενων υγειονομικών αξίζει πολλά περισσότερα από ένα έκτακτο «δώρο». Η αναγνώριση του έργου μας δεν συμβαδίζει με έκτακτες ενισχύσεις,  μπαλώματα και με ημίμετρα που λαμβάνετε. 

Μόνο υποκριτικά μπορεί να είναι τα χειροκροτήματά σας όταν αρνείστε να μας εντάξε

τε στα ΒΑΕ και δεν αναγνωρίζετε   ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και  ανθυγιεινές συνθήκες,  όταν  μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων σε κάθε επιδημία είναι υγειονομικοί, λόγω της αυξημένης έκθεσης μας σε μικρόβια.

Υποκρισία είναι τα χειροκροτήματα, όταν μας στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και με ελάχιστα μέσα προστασίας. Με ένα σύστημα Υγείας με ελλιπείς υποδομές και προσωπικό, εξαιτίας της εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενης   πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας. 

Αποτελεί κυβερνητικό εμπαιγμό όλα να παραπέμπονται στην ατομική ευθύνη και να υποβαθμίζεται η σημασία της κρατικής

Τονίζετε την  ανάγκη παραμονής κατ οίκον και την  επικοινωνία των ασθενών με ήπια συμπτώματα  με το γιατρό, τη στιγμή που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί ούτε κατ οίκον νοσηλεία, ενώ  οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και πολλές από αυτές έχουν κλείσει .

Πρόκληση είναι και η μείωση του απαιτούμενου χρόνου  καραντίνας για τους υγειονομικούς από τις 14  στις 7 μέρες «για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας».  Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι και η σύσταση του ΕΟΔΥ για παραμονή στην εργασία επαγγελματία υγείας που δεν είχε εφαρμόσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με ασθενή με COVID-19 που φορούσε μάσκα.

Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν παραδοχή των ελλείψεων σε προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας. Όταν  εδώ και χρόνια εργαζόμαστε στα όρια προσωπικού ασφαλείας, η απουσία έστω και ενός εργαζόμενου λόγω ασθένειας, καραντίνας, άδειας κλπ. απορρυθμίζει εντελώς τη λειτουργία ενός  τμήματος. 

Οργή και αγανάκτηση μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα «συγχαρητήρια» και τα «ευχαριστώ» των κυβερνώντων, όταν τόσο  πριν από την επιδημία όσο και τώρα θεωρούνται  ανέφικτα τα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Μεγάλο ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αφού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά), δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ  οι πολυδιαφημισμένες  «δωρεές», η παραλαβή των οποίων γίνεται μόνο τηλεοπτικά, είναι άγνωστο πότε και αν θα φτάσουν  σε εμάς. Έτσι, καταφεύγουμε ακόμα και σε αυτοσχέδιες λύσεις αμφιβόλου ασφάλειας, όπως η χρήση υφασμάτινης  μάσκας.  

Είναι κοροϊδία να μας μιλάτε  για ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων δεν επαρκεί.  Στο νοσοκομείο μας σήμερα λειτουργούν 3 από τα 7 διαθέσιμα κρεβάτια της ΜΕΘ.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  έχουν να πραγματοποιηθούν από 2018 και τα 11 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού επικουρικού προσωπικού που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Νοσοκομείο της Χίου είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε τις τεράστιες ελλείψεις.  Οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που προσθέτονται καθημερινά είναι ιδιωτικές  και θα τις πληρώσουμε όλοι μέσω του ΕΟΠΥΥ , σε υπερδιπλάσιο καθημερινό κόστος.  Παράλληλα, δίνονται 11 εκ ευρώ στους καναλάρχες  για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», που θα μπορούσε να γίνει δωρεάν και 30 εκατ. σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα  μέσω του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικά τεστ.

Επειδή όμως και η υποκρισία έχει τα όριά της και επειδή πολλή «ευεργεσία» και «δωρεά» έχει πέσει αυτές τις μέρες, σας θυμίζουμε ότι μόνο η απαλλαγή του ΦΠΑ που έχουν οι εφοπλιστές για την τροφοδοσία των πλοίων τους, επιφέρει ετησίως απώλειες  στα έσοδα του Δημοσίου της τάξεως  των 5 δις. ευρώ.  Το ποσό αυτό που δεν καταβάλουν οι φίλοι σας «ευεργέτες»,  αντιστοιχεί σε 33.333 ΜΕΘ,  που θα μπορούσε να διαθέτει το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας. 

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Χίου μπορεί να είμαστε στη πρώτη γραμμή, δεν είμαστε όμως αναλώσιμοι, θέλουμε να υπηρετήσουμε και αύριο τις ανάγκες του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ήρωες με την δουλειά μας, θέλουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει σιωπή γύρω από τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, δεν πρόκειται να περάσει. Έχουμε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς και θα αναμετρηθούμε ξανά μετά τη μάχη έχοντας δίπλα μας τους εργαζόμενους και τον  λαό της Χίου.  

    • Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ) 
  • Άμεση προμήθεια ΜΑΠ – Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
    • Πλήρης επίταξη κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ, όπου υπάρχουν, εξοπλισμού εργαστηρίων και  προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 
  • Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας!!!

Οι «ήρωες» διεκδικούν τα αυτονόητα

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!”

***

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου στην πρωτοβουλία κινητοποίησης:

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωναιού. Παρόλες τις σημαντικές ελλείψεις, το προσωπικό δίνει μεγάλο αγώνα για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείο Χίου στην πρωτοβουλία κινητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας την Τρίτη 7 Απριλίου στην είσοδο του Νοσοκομείο στις 11.00 π.μ., τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας!

Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου διεκδικεί :

  1. Μέτρα προστασίας για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια)
  2. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
  3. Μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι για Κορωναιό
  4. Επίταξη κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας

Συμπαραστεκόμαστε ΟΛΟΙ στον αγώνα των εργαζομένων των Δημόσιων Νοσοκομείων!

Η Υγεία είναι δικαίωμα!

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας  την Τρίτη 7 Απριλίου στις 11.00πμ στην  κεντρική Πύλη του Νοσοκομείου 

***

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ, στα πλαίσια την αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων για τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και συμμετέχει στην ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗ, την Τρίτη 7 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Καλούμε το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, την ΕΛΜΕ, τους ΟΤΑ και όλους τους φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με τη στήριξη του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Χίου, όπως και σε όλη τη χώρα, να συμμετέχουν ενεργά, από κοινού με τους συνδικαλιστικούς φορείς των Γιατρών και τους άλλους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος, στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη κεντρική πύλη του Νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση να συμμετέχουν ολιγομελής αντιπροσωπείες των ΔΣ και με υπευθυνότητα να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. 

    • Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ)
  • Άμεση προμήθεια ΜΑΠ – ΜέσωνΑτομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
    • Πλήρης επίταξη κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ, όπου υπάρχουν, εξοπλισμού εργαστηρίων και  προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 
  • Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας!!!

ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΟΙ «ΗΡΩΕΣ» ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

***

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου: Την Τρίτη 7/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και πανελλαδική μέρα δράσης στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε αυτές τις ιδιαίτερες, πρωτόγνωρες και δύσκολες για όλους μας συνθήκες συμπαραστεκόμαστε σε όλα τα μέλη μας, στις οικογένειές τους. Ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους με όλους τους τρόπους και μέσα, τους δίνουμε κουράγιο και δύναμη.

Ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, τους καλούμε υπεύθυνα να πάρουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας. Μπορεί να είμαστε στο σπίτι αλλά δε σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τον αγώνα. Ο αγώνας και η δράση των Σωματείων δεν σταματά, δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.

Αυτό το διάστημα με τραγικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις στο χώρο της υγείας, όπως τις έχουμε επανειλημμένα αναδείξει. Τώρα φαίνεται πόσο επικίνδυνες είναι οι μεγάλες ελλείψεις στα νησιά. Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης καi της επιχειρηματικότητας στο χώρο της υγείας, που επισημαίνουμε πάντα ως τα μεγάλα προβλήματα, σήμερα φαίνονται μπροστά στα μάτια μας. Η συνειδητή χρόνια πολιτική όλων των κυβερνήσεων της υποχρηματοδότησης των Νοσοκομείων και του κλεισίματος ορισμένων, η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η υποστελέχωση Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Ιατρείων (όπου υπάρχουν), είναι ο μεγάλος ασθενής.

Τα συστήματα Υγείας κάτω από αυτό το «δόγμα» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο οδηγούνται σε κατάρρευση ή φόβο κατάρρευσης. Κλειστές ΜΕΘ λόγω έλλειψης δυναμικού, γιατροί αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μάσκες που από 0,5€ έφθασαν τα 17€! Ελλείψεις σε αναπνευστήρες. Γιατροί φθάνουν στο σημείο να φτιάχνουν αυτοσχέδιες προστατευτικές ποδιές από σακούλα όπως στην Ισπανία αλλά και τις «προηγμένες» ΗΠΑ ή αυτοσχέδιες μάσκες. Ενώ ένα τέστ για κορονοϊό κοστίζει 9,5€, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί 70€ και φθάνει να κοστολογείται σε ιδιωτικά κέντρα μέχρι 400€! Πόλεμος έχει ξεσπάσει για την επάρκεια υλικών και για το ποιος θα πρωτοανακαλύψει φάρμακα, εμβόλια κλπ. Ακόμα και τώρα  πάνω απ’ όλα το κέρδος…

Η «ατομική ευθύνη», όσο απαραίτητη κι αν είναι, δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση χωρίς «συλλογική ευθύνη στον αγώνα», οδηγεί στο «ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Αντί η κυβέρνηση να επαίρεται ότι τα κάνει όλα καλά εδώ και τώρα απαιτούμε και την κρατική ευθύνη αλλά και αυτήν των Δήμων και της Περιφέρειας:

  1. Να προχωρήσει ΤΩΡΑ επιτέλους η καταγραφή των ΑμεΑ στο Αιγαίο και όλη τη χώρα. Να υπάρξει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι και ανήμποροι στο σπίτι με βοήθεια στα ψώνια, τις συνταγογραφήσεις, τις ιατρικές επισκέψεις, τις φυσικοθεραπείες, της επαφής με τις οικογένειές τους. Μαζική στελέχωση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό και όχι μπαλώματα.
  2. Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται στη δουλειά ευαίσθητες ομάδες συναδέλφων όπως: άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.

Σε αυτές τις ομάδες, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Επίσης, δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

  1. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ στα ιδρύματα κλειστής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας όπου υπάρχουν.
  2. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  3. Αναστολή πληρωμών για όλα τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων».
  4. Να δικαιούνται όλα τα ΑμεΑ το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 800€ για κάθε μήνα που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Την Τρίτη 7/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και πανελλαδική μέρα δράσης στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα. Στηρίζουμε τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ και παίρνουμε μέρος στις κατά τόπους κινητοποιήσεις με ολιγομελείς αντιπροσωπείες, όπου είναι δυνατό και τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα: Να στελεχωθούν εδώ και τώρα τα Δημόσια Νοσοκομεία με μόνιμο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ. Επίταξη υλικών, ΜΕΘ και προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα. Να στελεχωθούν πλήρως οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Ιατρεία).

(Κεντρική φωτογραφία από 902.γρ, οι εσωτερικές αρχείου)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: