Ανθούν τα δουλεμπορικά – Πετιούνται στην ανεργία οι εργολαβικές καθαρίστριες του ΟΑΣΘ

Με ευθύνη των υπεργολάβων και εργολάβων στην καθαριότητα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, της διοίκησης του οργανισμού και της κυβέρνησης συντελείται αυτές τις μέρες ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα τόσο στους τερματικούς σταθμούς των λεωφορείων όσο και στα αμαξοστάσια.

Με ευθύνη των υπεργολάβων και εργολάβων στην καθαριότητα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, της διοίκησης του οργανισμού και της κυβέρνησης συντελείται αυτές τις μέρες ένα έγκλημα σε βάρος των συναδελφισσών που εργάζονται στην καθαριότητα τόσο στους τερματικούς σταθμούς των λεωφορείων όσο και στα αμαξοστάσια.

Συγκεκριμένα ενώ είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου στον προηγούμενο εργολάβο οι περισσότερες συναδέλφισσες πετιούνται στην ανεργία μέσω της ανάληψης της εργολαβίας από νέο εργολάβο και υπεργολάβο. 

Ακόμη και αυτές που έμειναν, υπέγραψαν σύμβαση διαρκείας 21 ημερών με στόχο να μάθουν τη δουλειά στις νέες εργαζόμενες και μετά να απολυθούν.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το μοναδικό κριτήριο στις αποφάσεις της εργοδοσίας είναι η περιστολή του κόστους, που βέβαια μεταβιβάζεται στις πλάτες των εργαζομένων με χειρότερους όρους δουλειάς (εντατικοποίηση, λιγότερο προσωπικό κλπ).

Τεράστια ευθύνη έχει η διοίκηση του οργανισμού που ενώ είχε πει ότι έδωσε «κατεύθυνση» ώστε να παραμείνουν οι ίδιες εργαζόμενες στον καινούργιο εργολάβο, τώρα «ποιεί την νήσσα», μετατοπίζοντας τις ευθύνες στον εργολάβο.

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, το 2022 και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, που οι απαιτήσεις για καθαριότητα και υγιεινή είναι ιδιαίτερα αυξημένες να πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας εργαζόμενες που δουλεύουν συνεχόμενα 10 και 15 χρόνια σε αυτόν το νευραλγικό τομέα.

Είναι διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου, να ανθούν τα δουλεμπορικά (εργολαβίες), να συνεχίζεται χωρίς προσχήματα η λογική του “φύγε εσύ έλα εσύ”, της αδιάκοπης εναλλαγής διαστημάτων εργασίας με διαστήματα ανεργίας.

Ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το έγκλημα αυτό, όταν οι υπηρεσίες που παρέχονται καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως οι συγκεκριμένες.

Όλα αυτά πατάνε στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από κυβερνήσεις και κόμματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τις συναδέλφισσες και να συμπαρασταθούν δίνοντας το παρόν στη συγκέντρωση.

Διεκδικούμε :

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του οργανισμού με απευθείας εργοδότη τον ΟΑΣΘ.

– Να μην αναγκαστεί κανένας να βγει στην ανεργία

– Nα σταματήσει το καθεστώς των δουλεμπορικών εργολαβιών

Συγκέντρωση των εργαζομένων την Τετάρτη 2-2 στις 10:30 κάτω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ

ΔΑΣ – ΟΑΣΘ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: