Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από την πλημμύρα απαίτησαν οι Χανιώτες

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την τελευταία κακοκαιρία απαίτησαν μαζικοί φορείς, σωματεία και σύλλογοι που διαδήλωσαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την τελευταία κακοκαιρία απαίτησαν μαζικοί φορείς, σωματεία και σύλλογοι που διαδήλωσαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Καλέσματα είχαν απευθύνει τα συνδικάτα  Κατασκευών,  Επισιτισμού,  Ιδιωτικών Υπαλλήλων,  Τροφίμων – Ποτών,  εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, ενώ στα καλέσματα ανταποκρίθηκε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανιών καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού.

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Έχει καταστραφεί το αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο και όλες οι υποδομές που υπήρχαν στο χωριό», σημείωσε ο αγρότης από τον Πλατανιά Κώστας Παπαδοκωνσταντάκης και πρόσθεσε ότι ολόκληρες καλλιέργειες κατέληξαν στη θάλασσα.

«Ενώ έχουν περάσει πάνω από 15 μέρες από τις καταστροφές το Υπουργείο προσπαθεί να γενικεύσει το θέμα και να μην αποζημιώσει εκεί που πρέπει», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μανούσος Σταυριανουδάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ένα «προεκλογικό μανιφέστο».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χανίων Κατερίνα Νικολοπούλου υπογράμμισε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και τόνισε ότι η τοπική διοίκηση θα πρέπει να λάβει μέτρα έτσι ώστε παρόμοιες καταστροφές να αποφευχθούν στο μέλλον. «Πρέπει να μπει στο επίκεντρο ο άνθρωπος κι οι ανάγκες του κι όχι το επιχειρηματικό κέρδος».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Ιωσήφ Αποστολάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα ξεχασμένοι από τις Αρχές άνθρωποι που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια και λύσεις όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό αλλά και σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φώτης Ρηγανάκος σημείωσε ότι ο λαός θα πρέπει να διεκδικήσει πέρα από την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών, λαϊκές υποδομές, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και ασφαλείς δρόμους.

Ενώ ο εκτελεστικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γιώργος Πατεράκης ανέφερε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί και να εκτελεστούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην υπάρξουν ξανά ανάλογες καταστροφές.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι τα εξής:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολό τους και να αποζημιωθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Άμεση αποζημίωση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων και καλλιεργειών με κρατικά κονδύλια.
  • Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την εφορία, τις τράπεζες και τον ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό. Να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
  • Άμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου. Σύνδεση όλων των αποκλεισμένων περιοχών με το οδικό δίκτυο.
  • Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.
  • Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια σε όσους έχουν ανάγκη τη στέγαση, τη σίτιση και την ένδυση.
  • Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση με κρατικά κονδύλια, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα».

Πληροφορίες και φωτογραφία από “Χανιώτικα Νέα” και από τον “Αγώνα της Κρήτης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: