Τα νούμερα που ψάχνουν νούμερα – Η δημοσιογραφία στην εποχή των Παρατράγουδων

Η τηλεόραση είναι ένα μέσο μαγικό. Μπορεί να σε πάρει από μηδενικό και να σε κάνει νούμερο που ψάχνει απεγνωσμένα νούμερα τηλεθέασης και λίγη δημοσιότητα.

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς σοβαρά το κωμικοτραγικό περιστατικό, χωρίς τη βοήθεια του βίντεο που ανέβηκε στο προφίλ του εν λόγω “Παρατράγουδου”. Από την άλλη, η δημοσίευση-αναπαραγωγή του θα ήταν αυτό ακριβώς που θέλει ένα άτομο που διψά για προσοχή και λίγη δημοσιότητα, αδιαφορώντας με ποιον τρόπο θα έρθει αυτή -εξάλλου δεν υπάρχει αρνητική διαφήμιση.

Ένα “παρατράγουδο” λοιπόν, που δήλωσε δημοσιογράφος του OPEN -με το κανάλι να αρνείται ότι ανήκει στο δυναμικό του και να κινείται δικαστικά εναντίον του- μπαίνει σε ένα φαρμακείο, επικρίνει την υπάλληλο που δε φοράει γάντια -καθώς δεν προτιμά αυτή τη μέθοδο- και απαιτεί να ρίξει μπροστά του αντισηπτικό στα ρέστα και το προϊόν που παίρνει. Δε μένει όμως μόνο σε αυτό. Της μιλάει άσχημα κι ειρωνικά, πουλάει τρέλα ότι είναι γιος του Ωνάση, την εκβιάζει πως θα ανεβάσει το βίντεο στα social media για να την διαπομπεύσει και χρησιμοποιεί υβριστικές φράσεις (στα αρχίδια μου…), ενώ δείχνει το πρόσωπό της με την κάμερα του κινητού χωρίς τη δική της συναίνεση. Όταν τελικά καταλαβαίνει πως όλα αυτά μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον του, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, ακολούθως όμως ανεβάζει το βίντεο στο προσωπικό του προφίλ και κερδίζει τη γενική κατακραυγή-αποδοκιμασία στα σχόλια.

Όποιος αναζητήσει το προφίλ του, μπορεί να δει το βίντεο, καθώς και άλλα ανορθόγραφα σχόλιά του, με κεφαλαία γράμματα, όπου ο -κατά κάποιους ισχυρισμούς- πανελίστας της Πάνια δείχνει την τρικυμία που επικρατεί στο μυαλό του.

Μακάρι να ήταν ένα απλό μεμονωμένο κρούσμα. Όπως γράφουν μερικοί τοίχοι, η τηλεόραση είναι ένα μέσο μαγικό. Μπορεί να σε πάρει από μηδενικό και να σε κάνει νούμερο. Να σου δώσει πολύ περισσότερα από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που ονειρεύεται κάθε ψώνιο. Να σου δώσει ένα μαρκούτσι και να σε βαφτίσει δημοσιογράφο. Να πιστέψεις ότι είσαι κάποιος, ότι έχεις δύναμη και εξουσία. Ότι μπορείς να γίνεις ένας ήρωας με υπερδυνάμεις -κάπως σαν τον Κλαρκ Κεντ- που βάζεις τους κακούς στη θέση τους, τους βρίσκεις και τους διαπομπεύεις. Να αρχίσεις να χάνεις τη συναίσθηση της πραγματικότητας και τα όριά της με τον τηλεοπτικό κόσμο.

Πολύ συχνά αυτά τα νούμερα βρίσκουν έδαφος για να πατήσουν και να κάνουν καριέρα. Εδώ ευτυχώς βλέπουμε την εξαίρεση στον κανόνα και την προσγείωσή του στην πραγματικότητα με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Κανένα νούμερο όμως δεν πάει χαμένο στον “μαγικό κόσμο της τηλεόρασης”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: