Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Περού εν μέσω διαδηλώσεων με 2 νεκρούς και 40 αγνοούμενους

Ο Μερίνο είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις την περασμένη Τρίτη, μετά την απομάκρυνση του προέδρου Βισκάρα που πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα, οδηγώντας σε ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας.

Λίγες μόλις μέρες έμεινε στην εξουσία ο Μανουέλ Μερίνο στο Περού, υποβάλλοντας χθες την παραίτησή του μετά από απαίτηση του Κογκρέσου, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν συνταράξει τη χώρα, αφήνοντας πίσω δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς, 40 αγνοούμενους και εκατοντάδες τραυματίες.

“Θέλω να ξέρει ολόκληρη η χώρα πως υποβάλλω την αμετάκλητη παραίτησή μου από πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ζητώ την ειρήνη και την ενότητα για όλους τους Περουβιανούς”, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μερίνο, που είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις την περασμένη Τρίτη, μετά την απομάκρυνση του προηγούμενου προέδρου Μαρτίν Βισκάρα. Η απομάκρυνση του Βισκάρα μετά από πρόταση μομφής πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών, οδηγώντας σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου οι μονάδες καταστολής χρησιμοποίησαν εκτεταμένη βία, με αποτέλεσμα ήδη δυο νέοι να καταγράφονται ως νεκροί, ενώ ακόμα 40 πολίτες αγνοούνται. Επιπλέον, η αστυνομία υποστηρίζει πως προέβη σε συλλήψεις, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει την πρόσβαση για την πιστοποίηση του αριθμού και της κατάστασης των συλληφθέντων.

Υπό αυτό κλίμα, ο πρόεδρος του Κογκρέσου Βαλντές Φαρίας ζήτησε την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου, υποχωρώντας στη σχετική λαϊκή απαίτηση, δεδομένης της αποτυχίας του Μερίνο να αποκτήσει οποιοδήποτε έρεισμα στο λαό. Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως. λίγο πριν την παραίτηση, ήταν άγνωστο που βρισκόταν ο Μερίνο, ο οποίος δεν είχε πει λέξη για τη δολοφονία των δυο νεαρών ανδρών, την ίδια ώρα που 13 μέλη της κυβέρνησής του υπέβαλαν τις παραιτήσεις μετά την ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: