Οριστικά εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή μα το φίδι κοιμάται σε άλλα λαγούμια

Όσο μεγάλη κι αν είναι η ικανοποίηση για την εκπαραθύρωση της ΧΑ από την κεντρική πολιτική σκηνή, κανένας λόγος εφησυχασμού δεν υπάρχει.

Επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο η οριστική έξοδος της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης από την επόμενη βουλή, κάτι που καταγράφεται στα λίγα ευχάριστα γεγονότα της φετινής βουλευτικής αναμέτρησης. Δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, απώλεια βουλευτικών προνομίων, αλλά και της όποιας προβολής τύγχαναν, μετά τα πρώτα χρόνια χαϊδέματος, από τα μεγάλα ΜΜΕ, με θλιβερή εξαίρεση την ΕΡΤ, που συμμορφωνόταν προς την τυπική νομιμότητα και χρειάστηκαν στάσεις εργασίας των εργαζομένων, όπως στην πρόσφατη διακαναλική της ΧΑ, για να μην παίρνει καθόλου τηλεοπτικό χρόνο.

Αναρωτιέται κανείς τι θα γινόταν αν στο μεταξύ είχαν εκδοθεί οι καταδικαστικές αποφάσεις στη δίκη κι αν η τελευταία λάμβανε τη δημοσιότητα που της αξίζει. Το κλίμα αποσάθρωσης μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε διαφανεί εδώ και μέρες, και η “νύχτα των μεγάλων μαχαιριών” καθόλου δεν αποκλείεται. Η ανησυχία των χρυσάβγουλων μετατράπηκε σε πανικό τη μέρα των εκλογών, με τον Παναγιώταρο να προσπαθεί να πείσει το τελευταίο απέχον ούγκανο να στηρίξει γιατί και καλά η ΧΑ ήταν “στον πόντο” με το ΚΚΕ, και την Ουρανία Μιχαλολιάκου να αφρίζει και να απειλεί εναντίον φίλων του ΚΚΕ στα ΜΚΔ.

Όσο μεγάλη κι αν είναι η ικανοποίηση για την εκπαραθύρωση της ΧΑ από την κεντρική πολιτική σκηνή, κανένας λόγος εφησυχασμού δεν υπάρχει. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι Έλληνες ακροδεξιοί αυτή τη φορά δεν “μπορούσαν τα πολύ ναζιστικά”, διαβλέποντας πως δεν έχουν και πολλά να περιμένουν από ένα μόρφωμα του οποίου η ηγεσία αναμένεται να μετοικήσει σύσσωμη στο γνωστό δήμο της Β’ Πειραιώς για – όσο γίνεται περισσότερα ελπίζουμε – χρόνια. Το ίδιο ξοφλημένη φαίνεται να το θεωρεί και το σύστημα που άμεσα και ιδίως έμμεσα ανέδειξε και τμήματά του ευθέως χρηματοδότησαν τους ναζί. Η παλινόρθωση της παραδοσιακής δεξιάς είναι σχεδόν πλήρης, ενώ ο αναίμακτος φασίζων εθνικισμός του Βελόπουλου, που από συγκεκριμένα ΜΜΕ προβλήθηκε στοχευμένα στην προεκλογική περίοδο, καθιστά περιττά τα λυσσασμένα μαντρόσκυλα έναντι πιο εξημερωμένων – ελληνικών, γαλάζιων, κι άλλων – λύσεων.

Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το εκλογικό ξεδόντιασμα των ναζί μαχαιροβγαλτών. Ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας όμως, ακόμα και της φρασεολογίας της Χρυσής Αυγής, είναι παρούσα, αν όχι μέινστριμ σε κάποιες περιπτώσεις, όχι μόνο σε κομμάτι της ρητορικής της ΝΔ και σχεδόν πανομοιότυπη – σε μη δολοφονική εκδοχή – στην Ελληνική λύση, αλλά κυρίως σε ένα όχι αμελητέο κομμάτι του δημόσιου λόγου, αλλά και της κοινωνίας, ανεξάρτητα από αν πήγε να ψηφίσει και τι έριξε στην κάλπη.

Το φίδι δεν αρκεί να είναι ναρκωμένο σε νέα φωλιά, αλλά πρέπει να το πατήσουμε, οριστικά και δια παντός.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: