Το πρώτο φύλλο του Ριζοσπάστη κυκλοφόρησε σαν σήμερα

Το πρώτο φύλλο του Ριζοσπάστη κυκλοφόρησε σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1909, με διευθυντή τον δικηγόρο, Γεώργιο Φιλαρέτο, που ο Ελ. Βενιζέλος αποκαλούσε «πατέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Το πρώτο φύλλο του Ριζοσπάστη κυκλοφόρησε σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1909, με διευθυντή τον δικηγόρο, Γεώργιο Φιλαρέτο, που ο Ελ. Βενιζέλος αποκαλούσε «πατέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ήταν μόλις τέσσερις σελίδες και κυκλοφορούσε κάθε δεκαπέντε μέρες στην καθαρεύουσα, προσπαθώντας να συσπειρώσει τον κόσμο ενάντια στη μοναρχία. Η έκδοσή της σταμάτησε το 1911.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πετσόπουλος ανέλαβε να εκδόσει ξανά τον Ριζοσπάστη στις 23 Ιουλίου του 1917 στην Αθήνα, αφού πρώτα είχε πάρει την άδεια από τον Γεώργιο Φιλαρέτο και είχε δεσμευθεί πως «η εφημερίδα θα εξακολουθούσε να εξυπηρετεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εθνικά συμφέροντα».

«Η μόνη εφημερίς δημοκρατικών αρχών εν Ελλάδι «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», της Θεσσαλονίκης θα εκδίδεται και εν Αθήναις, καθημερινός, πρωινός, τετρασέλιδος και πεντάλεπτος. Διευθυντής: Γ. Πετσόπουλος. Αρχισυντάκτης: Ν. Γιαννιός. Η μόνη εφημερίς δημοκρατικών αρχών εν Ελλάδι. Γραφεία: Πειραιώς 24», έγραφε η αγγελία με την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά η έκδοση του Ριζοσπάστη στην Αθήνα.

Η εφημερίδα διέκοψε για τρεις μήνες την έκδοσή της, λόγω της αποχώρησης του αρχισυντάκτη Ν. Γιαννιού που είχε αρνητική άποψη για την Οχτωβριανή Επανάσταση και το νεογέννητο Σοβιετικό κράτος. Γρήγορα, όμως, με αρχισυντάκτη τον Θ. Λασκαρίδη κι αργότερα τον Λεωνίδα Παυλίδη, ο Ριζοσπάστης θα αρχίσει ξανά να εκδίδεται, τασσόμενος  κοντά στο εργατικό κίνημα, αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες και του προβληματισμούς του. Παράλληλα, θα στηρίξει το νεοσύστατο τότε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας (Σ.Ε.Κ.Ε.) (πρόδρομο του ΚΚΕ), αλλά και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.).
Το 1919 θα αντικατασταθεί ο χαρακτηρισμός «Εφημερίδα δημοκρατικών αρχών» με τον χαρακτηρισμό «σοσιαλιστική εφημερίς». Από τότε ο Ριζοσπάστης θα αποτελέσει αταλάντευτα εργαλείο ενημέρωσης και χειραφέτησης του εργατικού κινήματος.
Θα υπάρξουν μεγάλα διαστήματα που θα κυκλοφορήσει παράνομα, όπως στη δικτατορία Μεταξά, στην κατοχή και στα Απριλιανά. Η νόμιμη κυκλοφορία της εφημερίδας θα ξεκινήσει ξανά μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1974, με χαιρετισμό του τότε γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη στο πρωτοσέλιδο. Διευθυντής θα είναι ο Γρηγόρης Φαράκος.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: