Θα τιμούμε πάντα τη μεγάλη προσφορά της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού για το τσάκισμα του φασισμού – Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τη Μάχη της Μόσχας

Χρέος μας είναι να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για την πραγματική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγραψαν οι λαοί με τα Κομμουνιστικά Κόμματα επικεφαλής, την οποία πασχίζουν να διαστρεβλώσουν και να αναθεωρήσουν η ΕΕ και όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ξαναγράφοντάς την στα μέτρα τους.

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Μόσχας (Γενάρης 1942) όταν οι χιτλερικές ορδές που εξαπέλυαν επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, για πρώτη φορά, από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα, ηττήθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ, γεγονός που αποτέλεσε στροφή στην έκβαση του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρει:

«Η “επιχείρηση Τυφώνας”, όπως ήταν το κωδικό όνομα του σχεδίου κεραυνοβόλας επίθεσης, άρχισε στις 30 Σεπτέμβρη 1941 και ο στόχος των χιτλερικών ήταν να καταληφθεί η Μόσχα, η σοβιετική πρωτεύουσα που ήταν η καρδιά της σοβιετικής σοσιαλιστικής πατρίδας, πριν αρχίσει ο βαρύς χειμώνας.

Η επίθεση των χιτλερικών ανακόπηκε στις 20 Οκτώβρη, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας, που έβλεπαν να παγιδεύονται ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Έτσι το γερμανικό επιτελείο ξεκίνησε εσπευσμένα, στις 16/11/1941, τη δεύτερη γερμανική επίθεση κατά της Μόσχας, του Κόκκινου Στρατού και των άλλων πατριωτικών λαϊκών δυνάμεων που την υπεράσπιζαν.

Η σθεναρή απόκρουση του Κόκκινου Στρατού στις 6/12/1941 με απροσδόκητο χτύπημα στις χιτλερικές δυνάμεις ανάγκασε τον Χίτλερ στις 8/12/1941 να υπογράψει τη διαταγή αρ.39 με την οποία έθετε, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, τις γερμανικές δυνάμεις σε άμυνα στις προσβάσεις της Μόσχας.

Η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού ξεκίνησε στις 7 προς 8 Γενάρη 1942 που οδήγησε σε βαριά ήττα τα ναζιστικά στρατεύματα. Για πρώτη φορά από το 1939 η Βέρμαχτ υπέστη μια βαριά ήττα που κατέστρεψε τον μύθο του αήττητού της. Οι απώλειες της γερμανικής Βέρμαχτ στη Μάχη της Μόσχας ανήλθαν σε, περίπου, 500.000 νεκρούς ή τραυματίες, συν τουλάχιστον 100.000 άνδρες που χάθηκαν από κρυοπαγήματα, καθώς και 1.300 άρματα μάχης, 2.500 πυροβόλα και πάνω από 15.000 μηχανοκίνητα οχήματα.

Αυτή η επιτυχία της Σοβιετικής Ένωσης ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης και προσπάθειας ολόκληρου του σοβιετικού λαού, στη Μόσχα και σε άλλα μέρη, για την υπεράσπιση της πατρίδας. Για προστασία τους, μέχρι τον Οκτώβριο του 1941, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από την πόλη. Στις συνοικίες της πόλης συγκροτήθηκαν τάγματα εργατών. Πολλά έργα τέχνης από τα μουσεία και το Κρεμλίνο – ακόμη και το σώμα του Λένιν – μεταφέρθηκαν από την πόλη σε ασφαλές μέρος στην Ανατολή.

Για να διασφαλιστεί η παραγωγή εξοπλισμών, πάνω από 200.000 εργάτες και οι χώροι εργασίας τους μεταφέρθηκαν στην Ανατολή. Οργανώθηκε το σύστημα πολιτικής άμυνας της Μόσχας, ο υπόλοιπος πληθυσμός κινητοποιήθηκε για άνοιγμα τάφρων και άλλα οχυρωματικά έργα, συγκροτήθηκαν και οπλίστηκαν τάγματα εργατών. Οργανώθηκε και εξασφαλίστηκε η βιομηχανική παραγωγή -πρώτα απ’ όλα η παραγωγή πολεμικού υλικού- οι μεταφορές, επικοινωνίες και ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα. Όλα αυτά έγιναν κατορθωτά  με τη δύναμη του σοσιαλισμού που οικοδομούσαν οι λαοί της ΕΣΣΔ και υπερασπίζονταν τη Σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση.

Ο κεραυνοβόλος πόλεμος της Βέρμαχτ εναντίον της ΕΣΣΔ πολύ γρήγορα φάνηκε ότι είχε αποτύχει και τούτο οφειλόταν στη γεμάτη αυτοθυσία αντίσταση των σοβιετικών στρατευμάτων στα σύνορα. Αυτή η στρατιωτική νίκη στη Μάχη της Μόσχας, που κερδήθηκε στη γραμμή του μετώπου και από τον σοβιετικό λαό στο εσωτερικό μέτωπο, οδήγησε σε σημαντική άνοδο του παρτιζάνικου/αντάρτικου αγώνα στα κατεχόμενα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και στις άλλες κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης.

Η ήττα των χιτλερικών στη Μόσχα και η πετυχημένη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού το χειμώνα του 1941 – 1942 είχαν τεράστια στρατιωτικο-πολιτική και διεθνή σημασία. Η συντριβή των χιτλερικών στρατευμάτων στα πρόθυρα της Μόσχας ήταν το αποφασιστικό στρατιωτικο-πολιτικό γεγονός του πρώτου χρόνου του γερμανο-σοβιετικού πολέμου, η πρώτη μεγάλη ήττα των χιτλερικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χιτλερικό σχέδιο του “κεραυνοβόλου” πολέμου κατέρρευσε ολοκληρωτικά και διαψεύστηκε ο μύθος για το αήττητο του γερμανικού στρατού. Η ΕΣΣΔ, που είχε δεχτεί τα ισχυρότερα πλήγματα της γερμανικής πολεμικής μηχανής και σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου, μπήκε στην πρωτοπορία της ιστορικής πάλης των λαών κατά του Άξονα.

Το βάρος για την απόκρουση της επίθεσης και της ήττας των χιτλερικών το σήκωσε μόνος του ο Κόκκινος Στρατός και ο σοβιετικός λαός, καθώς οι άλλες συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας περιορίστηκαν, απλώς σε μια μικρή, σχετικά, βοήθεια σε πολεμικό υλικό προς την ΕΣΣΔ, ενώ με διάφορα προσχήματα αρνήθηκαν να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο ενάντια στη χιτλερική Γερμανία όπως ζητούσε η ΕΣΣΔ προκειμένου να υποχρεωθεί ο Χίτλερ να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από το Ανατολικό Μέτωπο…

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι αγωνιστές και μαχητές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης τιμούμε και θα τιμούμε πάντα τη μεγάλη προσφορά της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού και συνολικά του σοβιετικού λαού που μαζί με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των άλλων χωρών με επικεφαλής τα Κομμουνιστικά Κόμματα απάλλαξαν την ανθρωπότητα από το τέρας του ναζισμού – φασισμού με τεράστιες θυσίες, τσακίζοντας τις χιτλερικές στρατιές.

Η νίκη στη Μάχη της Μόσχας και αργότερα του Στάλινγκραντ, η απελευθέρωση όχι μόνον των κατεχόμενων χωρών και λαών, αλλά και η απαλλαγή του ίδιου του γερμανικού λαού από το φασιστικό τέρας χάρη στον Κόκκινο Στρατό και την ΕΣΣΔ αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, για εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, για έναν άλλο κόσμο χωρίς πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Χρέος μας είναι να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για την πραγματική ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγραψαν οι λαοί με τα Κομμουνιστικά Κόμματα επικεφαλής, την οποία πασχίζουν να διαστρεβλώσουν και να αναθεωρήσουν η ΕΕ και όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ξαναγράφοντάς την στα μέτρα τους.

Αντιπαλεύουμε την άθλια επικίνδυνη θεωρία της ταύτισης φασισμού – κομμουνισμού αυτών των επιτελείων. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να φράξουν τον δρόμο της ελπίδας των λαών στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και την οικοδόμηση της κοινωνίας όπου κουμάντο θα κάνουν οι λαοί».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: