Στην αυγή της νέας εποχής – Το 2ο Επεισόδιο του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για την Επανάσταση του 1821

Το 2ο Επεισόδιο του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ. “Η Πύλη βασιζόταν οικονομικά στις νέες δυνάμεις, που έπρεπε να καταπνίξει για να κρατήσει την κυριαρχία της. Και αυτές έβλεπαν την οικονομική τους ισχύ να μην αντιστοιχεί στην κοινωνική, υποτελή τους θέση.”

Ποιος υπέσκαψε τα θεμέλια της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Πώς κατάφεραν οι υποτελείς του Σουλτάνου να συγκεντρώσουν στα χέρια τους τόσο πλούτο και δύναμη; Πώς αστοποιούνται σταδιακά οι κοτζαμπάσηδες; Και πώς εξελίσσονται από δυνάστες και εχθροί του λαού σε πρωτοπόρα δύναμη, που βλέπουν την οικονομική τους ισχύ να είναι αναντίστοιχη με την υποτέλειά τους;

Το δεύτερο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ δίνει απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και θέτει τις βάσεις της απάντησης στο ερώτημα: Πώς συναντήθηκε η αστική τάξη με τις επαναστατικές ιδέες;

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
2ο επεισόδιο: «Στην αυγή της νέας εποχής»

Τα επόμενα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη και ώρα 20.00.
Το 3ο επεισόδιο: «Η πρωτοπορία του αγώνα» στις 8/4.
Το 4ο επεισόδιο «Και ποιοι θέλετε να αρματωθούν, αν όχι εμείς;» στις 15/4.
Το 5ο επεισόδιο: «“Εμφύλιοι” πόλεμοι. Η επανάσταση μέσα στην επανάσταση» στις 22/4.
Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο: «Η επανάσταση διδάσκει» στις 29/4.

Το 1ο επεισόδιο μπορείτε να το δείτε εδώ:
https://youtu.be/oXFQP7zIK6w

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στο θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.
Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις “εμφύλιες” συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αυτές οι ιστορικές στιγμές εκδηλώθηκαν.
Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας -σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας- αλλά και η προσπάθεια εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: