Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: Μέραν ενδοξότερη από ετούτη στο Λαζαρέτο δεν εζήσαμε

Πόσες μπλούζες με σήμα «Λαζαρέτο» σαν κονκάρδα θα κυκλοφορούν σε λίγον καιρό στην Κέρκυρα;

“«Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά». Με μια λέξη το τραγούδι «Ταμένος», με τη φωνή του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη που ήταν θαρρείς κι αυτός «παρών» στη συγκλονιστική, ανεπανάληπτη εκδήλωση της κερκυραϊκής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο μαρτυρικό κερκυραϊκό νησάκι Λαζαρέτο τις 21 Νοέμβρη 2021.

Αυτό το τραγούδι από τα «Λιανοτράγουδα» του Γιάννη Ρίτσου, αλλά όχι μόνο αυτό, μπορείτε να ακούσετε πιο κάτω.

Εκφράζει τη φόρτιση των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν εκεί αυτή την ιστορική για την Κέρκυρα προτελευταία Κυριακή του Νοέμβρη.

Σας προτείνουμε να το θυμηθείτε μαζί μας και πιο κάτω θα βάλουμε να το ακούσουμε μαζί, καθώς θα ξεκινάμε την περιήγηση σ’ ετούτο το θέμα με τις 80 κατά τη γνώμη μας πιο καλές, ταιριαστές, αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τις πενταπλάσιες της εκδήλωσης ή σχετικά με την εκδήλωση που συγκεντρώσαμε από φίλους και φίλες της ιστοσελίδας.

Είναι το πιο ταιριαστό πρώτο τραγούδι από εννιά που επιλέξαμε να «συνοδεύουν» ηχητικά το κείμενο.

Ένα κείμενο που συμπεριλαμβάνει όλη την ιστορική για την Κέρκυρα και τα Επτάνησα ομιλία του ηγέτη του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Λαζαρέτο.

Οι συνοδευτικές φωτογραφίες «εξηγούν» αυτή την ομιλία κι όλα όσα έγιναν στο Λαζαρέτο πριν και μετά.

Είναι η περιδιάβαση, το περπάτημα στ’ αγιασμένα χώματά του λίγο μετά το διάβα των φυλακών της Κέρκυρας για πρώτη φορά από ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος…

Η έκθεση με αρχειακά υλικά και τα υπέροχα εικαστικά έργα για το Λαζαρέτο τα φτιαγμένα από τον Άγγελο Γερακάρη, τον Τζίνο Δημητράτο και τον Γιώργο Μικάλεφ, μα και με το σπαθί του τιμητικά ανακηρυγμένου Ταγματάρχη Πεζικού – Τιμημένου Νεκρού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Άρη της Κέρκυρας» αξιωματικού Αλέκου Πρίφτη, στα παρατημένα επί χρόνια από τις κρατικές και τοπικές αρχές, στο έλεος βανδάλων, λεηλατημένα μάλιστα ακόμη και από παράθυρα κτίρια του μελλοντικού Μουσείου…

Οι αναφορές σε ήρωες και ξεχασμένα στοιχεία από εδώ και δεκαετίες εξαντλημένα βιβλία για τη μαρτυρική νησίδα…

Οι τιμές στους πεσόντες, το προσκλητήριο νεκρών…

Η ομιλία του Γιάννη Μπορμπότη της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ και τα μηνύματα απογόνων σπουδαίων αγωνιστών…

Το ιστορικό μουσικό και θεατρικό αφιέρωμα με νέους και νέες γεμάτους περηφάνια και με τη γεννημένη στην Κέρκυρα νιάτα γεμάτη Συμφωνική Ορχήστρα με την ονομασία «Μίκης Θεοδωράκης» με μαέστρο τον φοιτητή Ηλία Γκογκίδη του Ιονίου Πανεπιστημίου…

Το άγγιγμα, τα κόκκινα γαρύφαλλα στον ιερό Τοίχο των Εκτελέσεων, στις τρύπες από τις σφαίρες…

Όλα εκείνα δηλαδή που συνθέτουν την ενδοξότερη ίσως εδώ και δεκαετίες, ιστορική, συγκλονιστική μέρα για την Ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Κέρκυρα.

Πάμε λοιπόν!…

***

Μεγάλο αποτύπωμα άφησε η συγκλονιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Κέρκυρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Λαζαρέτο, σύμβολο των αγώνων του λαού της Κέρκυρας, της Επτανήσου και ταυτόχρονα όλης της Ελλάδας, τον τόπο εκτέλεσης πάνω από 200 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του ΕΑΜ και του ΔΣΕ.

Από την κατάθεση λουλουδιών στον τοίχο εκτέλεσης και στα μνήματα των αγωνιστών, τα τραγούδια που ήχησαν στον ιστορικό τόπο και την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα που τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να σβήσουν από τον χάρτη το Λαζαρέτο ως Ιστορικό Τόπο, ούτε να διαστρεβλώνουν την Ιστορία του», συντέθηκε μια εκδήλωση που πραγματικά έμεινε αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν.

Στο corfucommunists.gr υπάρχει περιήγηση στο θέμα με δεκάδες φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Του Αλέκου Καστρινού – Δείτε το εδώ.

«Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ». Η στήλη παρουσιάζει πτυχές από γνωστά και λιγότερο γνωστά γεγονότα, φιλοξενεί αναμνήσεις αγωνιστών και καταγράφει μικρές και μεγάλες στιγμές, που χαράχτηκαν με αγώνες και αίμα στις χρυσές σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σελίδες απ’ την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ: Δείτε τις όλες εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: