Βλ. Μπαρτσικόφσκι – Ο διεθνιστής γιατρός που περιέθαλπε τραυματίες του ΔΣΕ στο μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία

Ο κομμουνιστής στρατιωτικός γιατρός ταγματάρχης Βλάντισλαβ Μπαρτσικόφσκι ήταν η «ψυχή» και διοικητής του μυστικού στρατιωτικού νοσοκομείου “250”, που δημιουργήθηκε το 1949 στη ΛΔ Πολωνίας για να περιθάλψει αποκλειστικά τραυματίες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, το 1949, και το τέλος του εμφυλίου, πολλοί μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και άμαχοι βρέθηκαν στην ΛΔ Πολωνίας, πληγωμένοι σωματικά και ψυχικά και σε κακή γενική κατάσταση. Έως τον Δεκέμβρη του 1951 είχαν φτάσει στη φιλόξενη σοσιαλιστική χώρα περίπου 14.000 Έλληνες.

Με απόρρητη διαταγή της κυβέρνησης της ΛΔ Πολωνίας και μέσα ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατασκευάστηκε, διαμορφώθηκε, οργανώθηκε και στελεχώθηκε με προσωπικό, σε μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση των Γερμανών ναζί στο Τζίβνουβ, το μυστικό στρατιωτικό νοσοκομείο με την κωδική ονομασία «250», δυναμικότητας πάνω από 1.000 κρεβατιών.

Το νοσοκομείο προοριζόταν για την περίθαλψη των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που έφταναν μέσω Αλβανίας, στα πλαίσια της διεθνιστικής – προλεταριακής αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό από την ΛΔ Πολωνίας.

Βλ. Μπαρτσικόφσκι - Ο διεθνιστής γιατρός που περιέθαλπε τραυματίες του ΔΣΕ στο μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία

Ο ταγματάρχης δρ Βλάντισλαβ Μπαρτσικόφσκι, διοικητής του μυστικού στρατιωτικού νοσοκομείου “250”, με νοσηλεύτριες του νοσοκομείου.

Οι πρώτοι άρρωστοι και τραυματίες μαχητές του ΔΣΕ έφτασαν με πλήρη μυστικότητα στο Τζίβνουβ, στις 25 του Ιούλη 1949, μετά από 12ήμερο ταξίδι απ’ την Αλβανία, ενώ μέχρι το 1950 είχαν φτάσει στο Τζίβνουβ περίπου 2.000 Έλληνες τραυματίες αντάρτες και οι οικογένειές τους, όπου δέχτηκαν τη φροντίδα των υγειονομικών αρχών της ΛΔ Πολωνίας.

Ψυχή του Νοσοκομείου «250» ήταν ο διοικητής του, κομμουνιστής ταγματάρχης τότε δόκτωρ Βλάντισλαβ Μπαρτσικόφσκι, χειρουργός ορθοπεδικός.

Ο Βλάντισλαβ Μπαρτζικόφσκι γεννήθηκε στις 15 του Αυγούστου 1916 στην πόλη Μερέφα – στη σημερινή Ουκρανία. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Από τον Ιούλιο του 1940 έως το Μάρτιο του 1943 εργαζόταν στη Βαρσοβία ως βοηθός στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου του Πολωνικού Ερυθρού Σταυρού και, αργότερα, ως βοηθός στο Χειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Καρόλου και Μαρίας» στην πόλη Λέσνο (Leszno). Κατά την εξέγερση της Βαρσοβίας χειρουργούσε τους εξεγερθέντες και αμάχους στο νοσοκομείο «Καρόλου και Μαρίας».

Βλ. Μπαρτσικόφσκι - Ο διεθνιστής γιατρός που περιέθαλπε τραυματίες του ΔΣΕ στο μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία

Βλάντισλαβ Μπαρτσικόφσκι – Ο διεθνιστής γιατρός που περιέθαλπε τραυματίες του ΔΣΕ στο μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία

Μετά τη λήξη της εξέγερσης οργάνωσε το Κοινοτικό Νοσοκομείο 30 κλινών στην κωμόπολη Πύρι (Pyry) κοντά στη Βαρσοβία. Από τον Μάιο του 1946 έως τον Ιούνιο του 1952 εργάστηκε ως ανώτερος βοηθός και υφηγητής του καθηγητή W. Dega. Το 1948 πήρε το βαθμό του διδάκτορα των Ιατρικών Επιστημών. Τον Ιούνιο του 1949 οργάνωσε το Νοσοκομείο στο Τζίβνουβ. Στις αρχές του 1951 ο Βλάντισλαβ Μπαρτσικόβσκι απολύθηκε από την στρατιωτική του υπηρεσία. Επέστρεψε στην κλινική του καθ. W. Dega.

Στο διάστημα 1951 έως 1952 έκανε την μεταδιδακτορική του διατριβή. Σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του Τμήματος Υπηρεσιών Υγείας του Πολωνικού Στρατού, αποδέχθηκε την πρόταση οργάνωσης νοσοκομείου του Πολωνικού Ερυθρού Σταυρού στην Κορέα. Για τον Β. Μπαρτσικόβσκι, έως το τέλος της ζωής του ακολούθησε μια πορεία αναγνώρισης και προσφοράς από ανώτερες και ανώτατες θέσεις στην κυβερνητική και υπηρεσιακή πολωνική ιεραρχία, αντάξια της επιστημονικής του αξιοσύνης.

Βλ. Μπαρτσικόφσκι - Ο διεθνιστής γιατρός που περιέθαλπε τραυματίες του ΔΣΕ στο μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία

Βλάντισλαβ Μπαρτζικόφσκι (1916-2015)

Αρκετές φορές έχει διακριθεί και παρασημοφορηθεί, για την πολυετή επαγγελματική και κοινωνική του εργασία καθώς και  για την στρατιωτική του υπηρεσία, μεταξύ άλλων του απονεμήθηκε ο Αξιωματικός Σταυρός Τιμής του Παράσημου Αναγέννησης της Πολωνίας. Ο Στρατηγός καθ. Δρ Ιατρικής Βλάντισλαβ Μπαρτζικόφσκι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 99 χρονών, στις 25 του Μάρτη 2015.

 

Δείτε ακόμα στην Κατιούσα το μεγάλο αφιέρωμα:

Το μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία, για τη νοσηλεία των τραυματιών μαχητών του ΔΣΕ και ο διοικητής του Βλ. Μπαρτσικόφσκι

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: